H Eλλάδα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα: Οι 6 κινήσεις Μητσοτάκη για ρουά -ματ στην Τουρκία

Ένα συγκροτημένο και με ορίζοντα σχέδιο θα αναπτύξει η ελληνική εξωτερική πολιτική, όχι μόνο ως απάντηση στην παράνομη και

προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας, αλλά και ως έμπρακτη ενίσχυση των ελληνικών θέσεων και της ισχύος της χώρας μας.

Τα βήματα, που έχουν δουλευτεί προσεκτικά από το Μέγαρο Μαξίμου και το υπουργείο Εξωτερικών, θα αρχίσουν να ξεδιπλώνονται άμεσα, με πρώτο την κατάθεση στη Βουλή της επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης στη Δυτική Ελλάδα από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια.

Αυτήν τη στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκεται στο Συμβούλιο της Επικρατείας υπό επεξεργασία το Προεδρικό Διάταγμα με τη χάραξη των γραμμών βάσης για το «κλείσιμο» των κόλπων, ώστε να ψηφιστεί στη συνέχεια από το Κοινοβούλιο η επέκταση στα 12 ναυτικά μίλια σε όλο το Ιόνιο, από τα Διαπόντια Νησιά βόρεια της Κέρκυρας μέχρι το ακρωτήριο Ταίναρο, στην Πελοπόννησο. Στο ίδιο νομοσχέδιο, όπως έχει τονίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η χώρα μας θα επιφυλάσσεται να ασκήσει το δικαίωμα της επέκτασης «μελλοντικά και σε άλλες θαλάσσιες περιοχές, το οποίο έχουν ήδη ασκήσει οι γείτονές μας, με σεβασμό στη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας και την εφαρμογή της μέσης γραμμής εκεί που η απόσταση μεταξύ των ακτών είναι μικρότερη από 24 μίλια».

Τα έξι διπλωματικά βήματα
  1. Κατάθεση στη Βουλή της επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο μέχρι το Ταίναρο από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια
  2. Συμφωνία με την Αλβανία για οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών
  3. Επέκταση των χωρικών υδάτων από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια νοτίως της Κρήτης
  4. Ενίσχυση της συνεργασίας Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου
  5. Εμβάθυνση των σχέσεων με τη Ρωσία
  6. Επέκταση της αμυντικής συνεργασίας της Ελλάδας και των ΗΠΑ
ΝΕΑ ΩΘΗΣΗ

Το δεύτερο βήμα είναι οι συζητήσεις -που έχουν ήδη ξεκινήσει- με την Αλβανία για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών, μια συμφωνία που είχε επιτευχθεί το 2009 και ακυρώθηκε στη συνέχεια από το αλβανικό Συνταγματικό Δικαστήριο. Αυτή την εβδομάδα, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, θα μεταβεί στα Τίρανα και θα επιχειρήσει να δώσει νέα ώθηση στις συζητήσεις αυτές, που, αν καρποφορήσουν, αυτό θα σημαίνει ότι η χώρα μας θα έχει πλήρως οριοθετημένες θαλάσσιες ζώνες «προς δυσμάς». Πρόκειται για μια δύσκολη εξίσωση, όπου μπαίνει και ο παράγοντας των στενών σχέσεων του Εντι Ράμα με τον Ταγίπ Ερντογάν, με την ελληνική πλευρά ωστόσο να δηλώνει αισιόδοξη για αίσια έκβαση.

Το τρίτο βήμα είναι η ειλημμένη απόφαση για επέκταση των χωρικών υδάτων από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια νοτίως της Κρήτης. Η προεργασία έχει ήδη ξεκινήσει και η απόφαση θα ανακοινωθεί μετά την ψήφιση από τη Βουλή της επέκτασης στο Ιόνιο και μετά την ολοκλήρωση της σχετικής χαρτογράφησης, σε χρόνο που θα κρίνει κατάλληλο και θα επιλέξει ο πρωθυπουργός.

Ακόμα ένα βήμα είναι η ενίσχυση των σχημάτων περιφερειακής συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Την προσεχή Τετάρτη, 21 Οκτωβρίου, ο πρωθυπουργός μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, θα βρεθεί στη Λευκωσία, όπου θα έχει τριμερή συνάντηση με τον Νίκο Αναστασιάδη και τον πρόεδρο της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, για την εμβάθυνση των οικονομικών και ενεργειακών σχέσεων των τριών χωρών, καθώς και για τον συντονισμό μεταξύ τους σε όλους τους τομείς που αφορούν τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Δεν είναι τυχαίο ότι προ λίγων μόλις ημερών ο πρόεδρος της Αιγύπτου επικύρωσε τη συμφωνία οριοθέτησης της ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης της Αιγύπτου.

Ο κ. Σίσι, μάλιστα, αναμένεται εντός του Νοεμβρίου να επισκεφθεί την Αθήνα, για νέα συνάντηση και συζητήσεις με τον Έλληνα πρωθυπουργό.

ΕΜΒΑΘΥΝΣΗ

Στο συγκροτημένο αυτό σχέδιο της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, που ξεδιπλώνεται σταδιακά και μεθοδικά, περιλαμβάνεται και η εμβάθυνση των σχέσεων και με έναν σημαντικό «παίκτη» στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο: τη Ρωσία. Επειτα από μια πολύμηνη προσπάθεια προσέγγισης των δύο πλευρών, η κυβέρνηση είδε με ικανοποίηση την προχθεσινή ανακοίνωση (μέσω social media) της ρωσικής πρεσβείας στην Αθήνα, σύμφωνα με την οποία «η Σύμβαση (σ.σ.: του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας) προβλέπει ρητά το κυρίαρχο δικαίωμα όλων των κρατών για χωρικά ύδατα έως 12 ναυτικά μίλια και ορίζει τις αρχές και τους τρόπους της οριοθέτησης ΑΟΖ» και πως «αυτό αφορά και τη Μεσόγειο». Προς το τέλος της εβδομάδας ή στις αρχές της επόμενης αναμένεται και η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, στην Αθήνα, σε ακόμα μία ένδειξη αναθέρμανσης των σχέσεων των δύο χωρών.

Την ίδια ώρα, φυσικά, προχωρά η ενίσχυση και η επέκταση της αμυντικής συνεργασίας της Ελλάδα και των ΗΠΑ, κάτι που διεφάνη και από την επίσκεψη του βοηθού υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κλαρκ Κούπερ, στην Αθήνα και τις συναντήσεις που είχε με τους κ. Δένδια και Παναγιωτόπουλο. Η ελληνική κυβέρνηση, παράλληλα, χτίζει διαύλους επικοινωνίας και με το επιτελείο του Τζο Μπάιντεν και των Δημοκρατικών, με το βλέμμα στις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου και την ενδεχόμενη αλλαγή φρουράς στον Λευκό Οίκο.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παραπολιτικά το Σάββατο 17 Οκτωβρίου

αφήστε ένα σχόλιο


− 1 = πέντε