Anadolu: Συνάντηση αντιπροσωπειών Ελλάδας και Τουρκίας στο ΝΑΤΟ την Πέμπτη

Το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu αναφέρει πως την Πέμπτη (10/9) θα πραγματοποιηθεί συνάντηση μεταξύ τουρκικών και ελληνικών στρατιωτικών αντιπροσωπειών στα κεντρικά γραφεία του ΝΑΤΟ.

Συγκεκριμένα το Anadolu με ανάρτησή του στο twitter επικαλούμενο πηγές του υπουργείου Άμυνας της Τουρκίας, σημειώνει ότι η συνάντηση της Τρίτη (8/9) μεταξύ των τουρκικών και ελληνικών στρατιωτικών αντιπροσωπειών στα γραφεία του ΝΑΤΟ, θα πραγματοποιηθεί τελικά την Πέμπτη.

Δείτε την ανάρτηση

Η φιλοκυβερνητική yenisafak αναφέρει ότι την αναβολή ζήτησε η Προεδρία της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ.

Γιατί ο Ερντογάν «σημαδεύει» το Καστελόριζο – Ποιες θα μπορούσαν να είναι οι επόμενες κινήσεις του

Οι διεθνολόγοι Άγγελος Συρίγος και Κωνσταντίνος Φίλης, προσπάθησαν να αποκωδικοποιήσουν τις επόμενες κινήσεις του Τούρκου προέδρου Ερντογάν εν μέσω σοβαρής κρίσης στα ελληνοτουρκικά, την πορεία του Oruc Reis.

Σύμφωνα με τους δύο διεθνολόγους ο Ερντογάν τις τελευταίες μέρες έχει «βάλει στο μάτι» το Καστελόριζο.

Όπως εξηγεί ο διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου, Κωνσταντίνος Φίλης μιλώντας στον ΣΚΑΪ, η Ελλάδα έχει στοχοποιηθεί από τον Ερντογάν και είναι η προτεραιότητα της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής, πράγμα εξαιρετικά επικίνδυνο.

«Εφόσον το Oruc Reis προχωρά σε σεισμικές έρευνες και δεν κόβει βόλτες και κάνει επίδειξη σημαίας, το να βρεθεί στα 6 μίλια, στην αιγιαλίτιδα ζώνη, καθώς μιλάμε για παραβίαση κυριαρχίας και όχι δυνητικών κυριαρχικών δικαιωμάτων και ασφαλώς η Ελλάδα πρέπει να απαντήσει», υπογραμμίζει.

Προσθέτει δε ότι «ο Ερντογάν συνομιλεί με την ιστορία. Δε συνομιλεί ούτε με τη Μέρκελ ούτε με τον Τραμπ ούτε με τον Πούτιν. 97 χρόνια μετά τη συνθήκη της Λωζάνης δίνει τον δικό του αγώνα ανεξαρτησίας για τη δική του Τουρκία, θέλοντας να αντικαταστήσει τον Κεμάλ.

Αν επικρατήσει ο Ερντογάν, το πολιτικό όν που έχει μάθει να επιβιώνει και που επί 18 χρόνια κυριαρχεί στην τουρκική πολιτική σκηνή, θα προσμετρήσει τις συνέπειες που θα έχουν οι επιλογές του κυρίως για την τουρκική οικονομία, όχι τόσος οι κυρώσεις, αλλά ο αντίκτυπος των επενδύσεων».

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής καθηγητής του Διεθνούς Δικαίου και της Εξωτερικής Πολιτικής, κ. Συρίγος τονίζει ότι η παραβίαση της αιγιαλίτιδας ζώνης αποτελεί κόκκινη γραμμή για την ελληνική πλευρά.

«Ο Ερντογάν αναζητά κάτι να ισοφαρίσει την ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία. Αυτό μπορεί να είναι η απόδοση δικαιωμάτων, να πάει η τουρκική εταιρεία πετρελαίου να κάνει έρευνες ή εκμετάλλευση η στην περιοχή νοτίως της Ρόδου, της Κάσου, της Καρπάθου και ανατολικά της Κρήτης, δηλαδή στην περιοχή του τουρκολιβυκού μνημονίου.

Τις τελευταίες μέρες σκέφτομαι μήπως λόγω των πιέσεων φτάσει δίπλα στην αιγιαλίτιδα ζώνη του Καστελόριζου, στα 6 μίλια, σταματήσει εκεί πέρα και πει ότι «κάναμε τις έρευνες μας και αφού ολοκληρώσαμε αυτή τη φάση και κανείς δεν μπόρεσε να σταματήσει την μεγάλη και ισχυρή Τουρκία, τώρα πάμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», εξηγεί ο κ. Συρίγος, στον ΣΚΑΪ.

Όπως επισημαίνει ότι «πριν δύο εβδομάδες ο Ερντογάν κυνηγούσε θερμό επεισόδιο, ενώ τις τελευταίες μέρες αποδέχεται ότι μπορεί να συμβεί, αλλά δεν το κυνηγάει. Ενώ πριν μιλούσε για γαλάζια πατρίδα, τώρα έχει επικεντρωθεί στο Καστελόριζο».

αφήστε ένα σχόλιο


οκτώ − 8 =