ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΜΕΡΙΣΜΑ ΚΑΙ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΦΕΡΝΕΙ Η ΑΥΞΗΣΗ ΦΟΡΟ – ΕΣΟΔΩΝ

Το δρόμο για ένα νέο κύκλο παροχών ανοίγει η υπέρβαση που καταγράφουν τα φορολογικά έσοδα.

Ο Σεπτέμβριος, μήνα κατά τον οποίο πληρώθηκε η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ και η δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος έφερε χαμόγελα στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης που βλέπει το πρωτογενές πλεόνασμα να διαμορφώνεται στο τέλος του έτους πάνω από τα 3,68% του ΑΕΠ που προβλέπει το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2020.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τον Σεπτέμβριο τα έσοδα έτρεξαν με μεγάλες ταχύτητες καταγράφοντας υπέρβαση η οποία ξεπερνά τα 500 εκατ. ευρώ και ενώ είχαν προηγηθεί υπερβάσεις 290 εκατ. ευρώ τον Αύγουστο και 192 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο σε σχέση με τους στόχους.

Η εικόνα αυτή δίνει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση μετά το επίδομα του πετρελαίου θέρμανσης που θα πληρώσει φέτος προκαταβολικά στα νοικοκυριά που το δικαιούνται, να μοιράσει «κοινωνικό μέρισμα» αλλά και να ξεκινήσει την καταβολή των αναδρομικών στους συνταξιούχους με τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες για το συγκεκριμένο διάστημα εκτιμάται πως θα προκύψει ένα έξτρα δημοσιονομικό κόστος της τάξεως των 300 εκατ. ευρώ για αναδρομικά στις επικουρικές συντάξεις, το οποίο είναι προφανές πως η κυβέρνηση έχει κάθε λόγο να καταβάλλει το αργότερο έως τον Ιανουάριο ώστε να μετρήσει στον φετινό προϋπολογισμό που εμφανίζει υπερπλεόνασμα.

Πριν τα στοιχεία του Σεπτέμβρη, το προσχέδιο προϋπολογισμού έθετε τον πήχη του φετινού πλεονάσματος στο 3,68% του ΑΕΠ με υπέρβαση 347 εκατ. ευρώ σε σχέση με το στόχο δημιουργώντας μια πρώτη «μαγιά» για τη διανομή «κοινωνικού μερίσματος».

Η μορφή του, δεν έχει ακόμα προσδιοριστεί. Ο Πρωθυπουργός αλλά και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έχουν κάνει λόγο για «στήριξη» των ασθενέστερων χωρίς περισσότερες λεπτομέρειες ενώ ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης δήλωσε χθες ( στο Open) «νομίζω πως θα μπορούσαμε να ξεκινήσουμε από αυτή την αφετηρία» ερωτηθείς αν το μέρισμα θα είναι της τάξεως των 200 εκατ. ευρώ…

Εφόσον τα προσωρινά στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού στο 9μηνο που αναμένονται αύριο, επιβεβαιώσουν μεγάλη υπέρβαση των εσόδων τον Σεπτέμβρη και ο Οκτώβριος κλείσει με τα έσοδα σε ανοδική τροχιά, το κοινωνικό μέρισμα μπορεί να είναι σαφώς μεγαλύτερο των 200 εκατ. ευρώ. Αν στην εξίσωση μπουν και τα αναδρομικά στους συνταξιούχους εκτιμάται πως μπορεί να υπερβαίνει και τα 500 εκατ. ευρώ.

Τα αναδρομικά για τους συνταξιούχους αποτελούν ένα επιπλέον ανοιχτό κεφάλαιο για την κυβέρνηση. Άσχετα από τις τελικές αποφάσεις για την τύχη των διεκδικήσεων του δεκαμήνου από τον Ιούνιο του 2015 (απόφαση ΣτΕ για αντισυνταγματικές μνημονιακές περικοπές) έως τον Μάιο του 2016 ( νόμος Κατρούγκαλου), είναι βέβαιο ότι προκύπτουν αναδρομικά από το χρόνο έκδοσης των νέων αποφάσεων του ΣτΕ ( 4 Οκτωβρίου 2019) έως την έναρξη ισχύος του νέου ασφαλιστικού νόμου.

Αύριο  ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας θα αποστέλλει στην Κομισιόν το προσχέδιο προϋπολογισμού για το 2020.

Για το 2019, εξαρχής κυβέρνηση και θεσμοί είχαν συμφωνήσει ότι δημοσιονομικό κενό δεν υπάρχει αλλά για το 2020 παρά τις εκτιμήσεις περί μη ύπαρξης δημοσιονομικού κενού από το υπουργείο Οικονομικών οι θεσμοί προέβλεπαν «τρύπα» της τάξεως των 900 εκατ. ευρώ.

Η διάταξη η οποία ενσωματώθηκε στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο αναφορικά με το καθεστώς  αδειοδότησης ηλεκτρονικών τυχερών παιχνιδιών σε συνδυασμό με το «ταμείο» της ρύθμισης των 120 δόσεων εκτιμάται πως περιορίζει δραστικά εάν δεν κλείνει εντελώς τις προβλέψεις για δημοσιονομικό κενό στον προϋπολογισμό του 2020.

Τα προβλεπόμενα έσοδα από τις νέες άδειες διαδικτυακών τυχερών παιχνιδιών προβλέπονται στα 500 εκατ. ευρώ ενώ επιπλέον 100 εκατ. ευρώ πρόσθετων εσόδων εκτιμάται πως θα φέρουν στο ταμείο του δημοσίου οι ρυθμίσεις των 120 δόσεων σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία.

αφήστε ένα σχόλιο


4 × τρία =