ΧΡΗΣΤΟΣ ΧΩΜΕΝΙΔΗΣ: ΘΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΑΛΒΑΝΙΑ ΤΟΥ ΄90, ΑΝ ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΕΙ ΤΟ ΟΧΙ

Την άποψή του για την πολιτική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στη χώρα, κατέθεσε ο συγγραφέας Χρήστος Χωμενίδης, ο οποίος τάχθηκε υπέρ του ευρώ και τόνισε χαρακτηριστικά πως σε περίπτωση που το δημοψήφισμα βγάλει “όχι”, τότε θα γίνουμε Αλβανία του ’90 και δορυφόροι της Τουρκίας. 

«Εφόσον επικρατήσει το “όχι”, μας έχουν πει ότι δεν θα μας καλέσουν ξανά στο τραπέζι των συνομιλιών, δεν θα συνεχιστεί η διαπραγμάτευση. Τότε παίρνουμε την άγουσα για την έξοδο από το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα και στη συνέχεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και βρίσκεται η Ελλάδα με ένα τεράστιο χρέος, το οποίο δεν παύει να υπάρχει. Τα 350 δισ. θα τα χρωστάει η Ελλάδα σε σκληρό ευρώ, ενώ κατά πάσα πιθανότητα έχει δραχμές.

Η Ελλάδα παράγει λιγότερα απ’ ότι καταναλώνει. Δεν είναι αυτάρκης ούτε καν σε γεωργικά προϊόντα. Εκεί λοιπόν πρέπει να δανειστούμε. Από που; Από τις αγορές; Τώρα που θα είμαστε μόνοι με την δραχμή, απομονωμένοι από όλο τον γύρω κόσμο, οι αγορές θα μας δανείζουν φτηνότερα; Με καλύτερα επιτόκια; Υπάρχει κάποιος που το πιστεύει αυτό;

Μας λένε ότι αν συνεχιστεί έτσι η κατάσταση μέσα στη ζώνη του ευρώ, θα καταντήσουμε Βουλγαρία. Η Βουλγαρία είναι μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αν επικρατήσει το “όχι” θα γίνουμε Αλβανία. Δεν θα είμαστε Βουλγαρία, θα γίνουμε Αλβανία του ’90. Θα είμαστε μια χώρα μόνη της, απροστάτευτη, χωρίς καμία συμμαχία, χωρίς κανέναν δεσμό. Και μια χώρα τέτοια, σε ένα τέτοιο γεωπολιτικό περιβάλλον, θα καταντήσει δορυφόρος της τοπικής υπερδύναμης. Και η τοπική υπερδύναμη είναι η Τουρκία. Με το «όχι» γινόμαστε δορυφόρος της Τουρκίας. Αυτή είναι η άποψή μου.

Δεν θα έχουμε φάρμακα, γιατί είναι σε μεγάλο βαθμό εισαγόμενα. Δεν θα έχουμε καύσιμα. Οι επιχειρήσεις δεν θα μπορούν να λειτουργήσουν, άρα θα κάνουν απολύσεις και η ανεργία θα εκτιναχθεί. Έχουμε 1,5 εκατ. ανέργους. Είναι ντροπή για την κοινωνία. Όταν θα έχουμε 3 εκατ., τι θα κάνουμε;».

 

αφήστε ένα σχόλιο


8 × επτά =