Το στοιχειωμένο δημαρχείο της παραλιακής

Του ΘΑΝΟΥ ΠΑΣΧΑΛΗ

Σε γιοφύρι της Αρτας που ολοένα χτιζόταν και ολοένα γκρεμιζόταν κατέληξε το παλαιό δημαρχείο της Γλυφάδας, το άλλοτε στολίδι της παραλιακής. Το έργο ανακατασκευής, συντήρησης και αποπεράτωσης του κτηρίου παραμένει ακόμη ημιτελές και λειψό, παρ’ ότι μόνο τα τελευταία 11 χρόνια δαπανήθηκαν για την ολοκλήρωσή του και ύστερα από τρεις διαδοχικές εργολαβίες πάνω από 1 εκατ. ευρώ.

Πίσω από τις καθυστερήσεις 11 χρόνων για την ολοκλήρωσή του κρύβεται, σύμφωνα με πόρισμα των επιθεωρητών-ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, πλήθος παρατυπιών δημοτικών αρχόντων. Οι αιρετοί αυτοδιοικητικοί που εκλέχτηκαν στην περιοχή από το 2000 και μετά, είχαν ευγενή σκοπό να το μετατρέψουν -μιας και αποτελεί σήμα κατατεθέν της Γλυφάδας ευρισκόμενο σε απόσταση αναπνοής από τη θάλασσα- σε πολιτιστικό κέντρο και ιστορικό μουσείο της περιοχής, αλλά τα κατάφεραν τόσο ώστε σήμερα να χαρακτηρίζεται «στοιχειωμένο».

Η έρευνα των επιθεωρητών ξεκίνησε ύστερα από καταγγελία του δημοτικού συμβούλου Γλυφάδας Π. Γεωργόπουλου, ο οποίος έκανε λόγο για κατασπατάληση χρημάτων και υπερβάλλουσες δαπάνες 750.000 ευρώ για ένα έργο που παρ’ ότι απαιτήθηκαν για την αποπεράτωσή του τρεις εργολαβίες, εντούτοις παραμένει ακόμη ημιτελές και οι μόνες εργασίες που έγιναν πέτυχαν απλώς να το κρατούν… όρθιο. Πρόκειται για ένα διώροφο κτήριο 435 τ.μ. (αποτελούσε από το 1935 κατοικία), το οποίο, μετά τη μεταστέγαση των υπηρεσιών του δήμου σε άλλο οίκημα, κρίθηκε ότι χρήζει εξωραϊσμού για ιστορικούς λόγους. Επίσης, ενδεχόμενη κατεδάφισή του δεν θα επέτρεπε -με βάση τον ΓΟΚ- την ανέγερση, στην ίδια προνομιακή θέση, άλλου κτηρίου.

Το 2000 οι τότε Αρχές του δήμου ανέλαβαν να προχωρήσουν στην ανακατασκευή του με δημοπρασία του έργου. Αυτή όμως δεν ολοκληρώθηκε. Το 2005 και το 2009 ακολούθησαν άλλες, δύο που η μία συμπλήρωνε την άλλη. Κι αυτό παρ’ ότι η μελέτη για την πρώτη εργολαβία όριζε ότι το έργο αποπεράτωσης θα ολοκληρωνόταν με προϋπολογισμό 150 εκατ. δρχ. Ωστόσο στην πορεία άρχισαν οι τροποποιήσεις της αρχικής μελέτης. Με βάση τις τροποποιήσεις, ο εργολάβος αναλάμβανε κατά προτεραιότητα την ενίσχυση του φέροντος οργανισμού του κτηρίου, ενώ μηδενίζονταν τα κονδύλια που προβλέπονταν για τις οικοδομικές και ηλεκτρομηχανολογικές εργασίες ολοκλήρωσης του έργου. Αποτέλεσμα να ανοίξουν και πάλι τα δημοτικά ταμεία και η συνέχιση του έργου να ανατεθεί το 2005 σε δεύτερο εργολάβο και ακολούθως το 2009 σε τρίτο εργολάβο, χωρίς ούτε ο τελευταίος να ολοκληρώσει το έργο.

«Η διαπιστωθείσα αποσπασματική στατική αντιμετώπιση του κτηρίου από τη διευθύνουσα υπηρεσία στην πρώτη εργολαβία -αναφέρουν στο πόρισμά τους οι επιθεωρητές- οδήγησε σε μελέτες δημοπρασίας άλλων δύο εργολαβιών με μεγάλη απόκλιση σε σχέση με τις εν τέλει εκτελεσθείσες εργασίες, τις ποσότητες υλικών και τις δαπάνες του έργου… Και τελικώς στη μη ολοκλήρωσή του συμβατικού αντικειμένου και από τις τρεις εργολαβίες…».

Ερρεε άφθονο το χρήμα

Ευθύνες για το «στοιχειωμένο δημαρχείο Γλυφάδας» αποδίδουν οι επιθεωρητές στα αιρετά όργανα του δήμου που χειρίστηκαν την αποπεράτωση του κτηρίου χαρακτηρίζοντας μη σύννομες τις αποφάσεις εκτέλεσης του έργου. Οι δημοτικοί άρχοντες υπέπεσαν, όπως αναφέρεται στο πόρισμα, σε πλήθος παρατυπιών με αποτέλεσμα οι διαδικασίες που εφαρμόστηκαν και στις τρεις δημοπρασίες του έργου να κρίνονται ως επιλήψιμες. Ωστόσο το δημόσιο χρήμα για την αποπεράτωση του κτηρίου έρρεε άφθονο από το 2000 έως το 2009, χωρίς μέχρι σήμερα αυτό να έχει ολοκληρωθεί…

Βέβαια, τη γλιτώνουν όσοι χρημάτισαν δήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι έως τις τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές, μιας και οι υποθέσεις για τις δύο πρώτες εργολαβίες του έργου (2000 και 2005) έχουν παραγραφεί. Αντιθέτως, οι επιθεωρητές ζητούν να ελεγχθούν πειθαρχικά τα αιρετά νυν όργανα του Δήμου Γλυφάδας καθώς «υπερψήφισαν την 3η εργολαβία του έργου (2010) χωρίς προηγούμενη γνωμοδότηση του Τεχνικού Συμβουλίου, ενώ με απόφασή τους (2012) αποδέχθηκαν από κοινού την παραλαβή ενός ημιτελούς έργου». Τέλος, οι επιθεωρητές εισηγούνται να διωχθούν πειθαρχικά και οι υπάλληλοι της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του δήμου.

enet.gr

 

αφήστε ένα σχόλιο


+ επτά = 13