ΤΗ ΧΡΥΣΗ ΤΟΜΗ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΩΝ ΑΝΑΖΗΤΑ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Στόχος να μην θιγούν οι δανειολήπτες με χαμηλά εισοδήματα – Στο στόχαστρο έμποροι και επιτηδευματίες – Συμβιβαστική λύση θα αναζητήσουν σήμερα  Σαμαράς – Βενιζέλος

Δρομολογείται η άρση της αναστολής πλειστηριασμών, ωστόσο η κυβέρνηση φέρεται να αναζητά τα κριτήρια εκείνα, μέσω των οποίων θα προστατευθεί η πρώτη κατοικία για την πλειονότητα των δανειοληπτών. “Δεν κινδυνεύει η πρώτη κατοικία”, διαμηνύουν κυβερνητικές πηγές.

Τα ανωτέρω φέρεται να συζήτησαν κατά τη σημερινή τους συνάντηση ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας με τους υπουργούς Ανάπτυξης και Επικρατείας, κ. κ. Κ. Χατζηδάκη και Δ. Σταμάτη.

Σύμφωνα με κορυφαίο αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών, η κυβέρνηση επιθυμεί την προστασία των δανειοληπτών που διαθέτουν πρώτη κατοικία και χαμηλά εισοδήματα.

Κατά τον ίδιο αξιωματούχο, στην παρούσα φάση, οι πλειστηριασμοί αφορούν κατά κύριο λόγο επιχειρηματίες και εμπόρους και λιγότερα από 10.000 ακίνητα.

Τα κριτήρια που θα ισχύσουν αναμένεται να τεθούν στο επίκεντρο της αυριανής συνάντησης μεταξύ του πρωθυπουργού Α. Σαμαρά με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλο, η οποία έχει προγραμματιστεί για τις 11:30 το πρωί.

Οι κ. κ. Σαμαράς και Βενιζέλος θα επιχειρήσουν αύριο, κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους, να αναζητήσουν μια συμβιβαστική λύση.

Ένα στίγμα των προθέσεων του ο κ. Σαμαράς το έδωσε κατά την χθεσινή ευρεία κυβερνητική σύσκεψη, όπου και υποστήριξε ότι το ζήτημα της άρσης των πλειστηριασμών είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα, το οποίο πρέπει να εξεταστεί σε βάθος.

Είναι φανερό ότι το κυβερνητικό επιτελείο δεν επιθυμεί την παρούσα χρονική στιγμή, κατά την οποία η κυβέρνηση «τρέχει» να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις και τα προαπαιτούμενα ενόψει της επικείμενης αξιολόγησης από την τρόικα, να ανοίξει ένα ακόμα ζήτημα με έντονες – συμβολικές και ουσιαστικές – προεκτάσεις και συνέπειες στην ελληνική κοινωνία.

Άλλωστε τα «μηνύματα» περί «απειθαρχίας» και μη ψήφισης του συγκεκριμένου μέτρου που απέστειλαν αρκετοί βουλευτές και από τις δύο κοινοβουλευτικές ομάδες στα επιτελεία της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ ανάγκασαν το κυβερνητικό επιτελείο να υπαναχωρήσει λαμβάνοντας υπόψη και την οριακή κοινοβουλευτική πλειοψηφία της κυβέρνησης.

Όσον αφορά τις δύο τροπολογίες που κατέθεσαν οι ανεξάρτητοι βουλευτές, Αν.Λοβέρδος και Χρ.Αηδόνης και οι Ν.Σταυρογιάννης και Γ.Κουράκος, με τις οποίες ζητείται η παράταση της αναστολής των πλειστηριασμών (η πρώτη για τις 31 Δεκεμβρίου του 2014, η δεύτερη για τις 31 Δεκεμβρίου του 2015), αυτές δεν έγιναν δεκτές και συνεπώς έμειναν στα χαρτιά.

 

www.bankingnews.gr

αφήστε ένα σχόλιο


+ 7 = δεκατέσσερα