Τα “καλά” νέα της ημέρας: ΕΟΔΥ: 508 κρούσματα σήμερα – Οχτώ νέοι θάνατοι

Τα κρούσματα σήμερα 16/10 είναι 508 όπως τα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση έχουν καταγραφεί οχτώ νέοι θάνατοι το τελευταίο 24ωρο στην Ελλάδα.

Από αυτά τα 64 συνδέονται με γνωστές συρροές και 12 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 24.450.

81 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. 255 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 490 θανάτους συνολικά στη χώρα.

Κρούσματα στην Κοζάνη: Έτσι είναι σήμερα μετά το lockdown

Ελάχιστοι άνθρωποι κυκλοφορούν σήμερα στην πόλη της Κοζάνης, πρώτη μέρα εφαρμογής του lockdown μετά τη μεγάλη διασπορά του κορονοϊού, θυμίζοντας μέρες Μαρτίου στο πρώτο κύμα της πανδημίας.

Ο δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων τόνισε ότι ένα από τα άμεσα ζητήματα που πρέπει να ρυθμιστεί με την διαδικασία του επείγοντος είναι το θέμα της λειτουργίας των σχολικών μονάδων.

Υπογραμμίζει την ανάγκη «να εφαρμοστεί ο νόμος που προβλέπει ότι στην κατάσταση συναγερμού που έχει τεθεί η περιοχή οι σχολικές μονάδες πρέπει να λειτουργούν εκ περιτροπής ή μέσω τηλεδιάσκεψης», ενώ εξέφρασε την απορία του για την απόφαση της Πολιτικής Προστασίας «που επιτρέπει την λειτουργία μόνο με μάσκα».

Ανέφερε ότι όταν διαπιστώθηκε η δυναμική εξάπλωσης του ιού και ειδικά τις τελευταίες 10 ημέρες «ο δήμος έριξε το βάρος της ενημέρωσης στους νέους με την δημιουργία σποτ που προέβαλαν την ανάγκη της τήρησης των μέτρων προφύλαξης αλλά μας πρόλαβαν τα περιοριστικά μέτρα».

Ο δήμαρχος Εορδαίας Παναγιώτης Πλακεντάς τόνισε ότι από το πρωί δέχεται δεκάδες τηλεφωνήματα επαγγελματιών της εστίασης που «ζητούν την παρέμβασή μας στην πολιτεία για την οικονομική τους υποστήριξη».

Προανήγγειλε πρωτοβουλία των δημάρχων της ΠΕ Κοζάνης όπου θα ζητούν με κοινή τους δήλωση από τον αρμόδιο υφυπουργό για θέματα Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά «να εφαρμόσει τον νόμο με την εκ περιτροπής λειτουργία των σχολικών μονάδων ή την διδασκαλία με τηλεδιάσκεψη».

Ο δήμαρχος Σερβίων Χρήστος Ελευθερίου εξέφρασε την ανησυχία του γιατί τα 5 κρούσματα που υπάρχουν στο Δήμο έχουν εντοπιστεί σε υπηρεσίες, όπως το Κέντρο Υγείας και στην δομή «Βοήθεια στο σπίτι». «Αναμένουμε τις εντολές του ΕΟΔΥ για τις επόμενες κινήσεις μας» δήλωσε, ενώ επεσήμανε επίσης την ανάγκη να βρεθεί άμεση λύση με το θέμα της λειτουργίας των σχολείων.

Ο δήμαρχος Βοίου Χρήστος Ζευκλής δήλωσε ότι ο δήμος του μπαίνει για δεύτερη φορά σε αυστηρά περιοριστικά μέτρα αν και όπως τόνισε τα κρούσματα είναι ελάχιστα και υπολείπονται κατά πολύ των κρουσμάτων του περασμένου Μαρτίου. «Αναμένουμε την συνάντηση με τον υφυπουργό Νίκο Χαρδαλιά όπου θα επισκεφτεί την περιοχή μας προκειμένου να ρυθμίσουμε λεπτομέρειες που προκύπτουν με την εφαρμογή των μέτρων περιορισμού».

Ο δήμαρχος Βελβεντού Μ.Στεργίου τόνισε ότι «εργαζόμαστε στην έγκαιρη εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων, οι υπηρεσίες του δημαρχείου θα εξυπηρετούν τους δημότες με ραντεβού ενώ θα απαντούν ηλεκτρονικά στα αιτήματα τους». Τέλος τόνισε ότι «η δομή φιλοξενίας ασυνόδευτων και ανήλικων προσφύγων στο βελβεντό τίθεται σε περιορισμό» για το διάστημα της εφαρμογής των μέτρων.

Τέλος ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης ανέφερε ότι «η περιοχή του δήμου Κοζάνης έχει πολλά κρούσματα» και απεύθυνε έκκληση στους πολίτες να τηρήσουν τα μέτρα που έχει ανακοινώσει η Πολιτική προστασία γιατί αλλιώς «θα ταλαιπωρηθούμε αρκετά».

Άσκησε κριτική λέγοντας ότι «αρκετοί συμπολίτες μας δεν έδειξαν την απαραίτητη σοβαρότητα σε μια υπάρχουσα απειλή που μας ταλαιπώρησε ως Περιφέρεια» και μίλησε για «αδιαφορία κάποιων να προστατεύσουν την υγεία των συμπολιτών και των συγγενών μας». Τέλος ζήτησε «να διορθώσουμε από κοινού τα σφάλματα της προηγούμενης περιόδου ώστε να βγούμε όλοι υγιείς από την κρίση».

Αυτός είναι ο νέος χάρτης με τα επιδημιολογικά φορτία στην Ελλάδα

Τον νέο επικαιροποιημένο χάρτη με το επιδημιολογικό φορτίο του κορoνοϊού ανά περιοχή έδωσε στη δημοσιότητα η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Σε σχέση με τον χάρτη της περασμένης Παρασκευής η διαφορά έγκειται στην Κοζάνη η οποία είναι πλέον η μοναδική περιφέρεια που βρίσκεται στο «κόκκινο» (επίπεδο 4: Αυξημένου Κινδύνου).

Στις Πράσινες περιοχές (επίπεδο 1) παραμένουν οι εξής περιοχές:

Άνδρος, Αρκαδία, Άρτα, Δράμα, Έβρος, Ευρυτανία, Ηλεία, Θάσος, Θεσπρωτία, Ιθάκη, Ικαρία, Καβάλα, Κάλυμνος, Κάρπαθος-Κάσος, Κεφαλληνία, Λασίθι, Λευκάδα, Λήμνος, Μεσσηνία, Μήλος, Ρέθυμνο, Σέρρες, Σποράδες, Σύρος, Τήνος, Φωκίδα, Χανιά.

Στις Κίτρινες περιοχές (επίπεδο 2) παραμένουν οι εξής περιοχές:

Αιτωλοακαρνανία, Αργολίδα, Βοιωτία, Γρεβενά, Εύβοια, Ημαθία, Θεσσαλονίκη, Κέρκυρα, Κιλκίς, Κορινθία, Κως, Λακωνία, Λάρισα, Μαγνησία, Νάξος, Ξάνθη, Πάρος, Πιερία, Πρέβεζα, Ροδόπη, Ρόδος, Φθιώτιδα, Φλώρινα, Χαλκιδική, Χίος.

Στις Πορτοκαλί περιοχές (επίπεδο 3) ανήκουν οι εξής περιοχές:

Ανατολική Αττική, Αχαΐα, Βόρειος Τομέας Αθηνών, Δυτική Αττική, Δυτικός Τομέας Αθηνών, Ζάκυνθος, Ηράκλειο, Θήρα, Ιωάννινα, Καρδίτσα, Καστοριά, Κέα-Κύθνος, Κεντρικός Τομέας Αθηνών, Λέσβος, Μύκονος, Νήσοι Αττικής, Νότιος Τομέας Αθηνών, Πειραιάς, Πέλλα, Σάμος, Τρίκαλα.

Σε Κόκκινη περιοχή (επίπεδο 4) βρίσκεται η Κοζάνη.

αφήστε ένα σχόλιο


πέντε × = 15