ΣYNENTΕΥΞΗ ΤΟΥ ΜΙΛΤΙΑΔΗ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗ ΣΤΟΝ Ρ/Σ «REAL FM» ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΝΙΚΟ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ

Συνέντευξη του Βουλευτή Β΄ Αθηνών και Γραμματέα Στρατηγικού Σχεδιασμού Νέας Δημοκρατίας, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη στον ρ/σ «REAL FM» και τον δημοσιογράφο, Νίκο Χατζηνικολάου

 

                                                                                                                                                            Δελτίο τύπου

–       Σχετικά με την διαφορά ανάμεσα στο ΟΧΙ και το ΝΑΙ και πως βλέπει την επόμενη μέρα

Ο κόσμος χθες, έδωσε εμπιστοσύνη στον Πρωθυπουργό, του έδωσε την δυνατότητα να διαπραγματευτεί μόνος του έξω, χωρίς να υπολογίζει ούτε την εσωκομματική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε τις άλλες δυνάμεις της αντιπολίτευσης. Από δω και πέρα νομίζω ότι το στοίχημα της χώρας είναι στα χέρια του Αλέξη Τσίπρα. Κα αυτό έδωσε χθες ο κόσμος να καταλάβουμε. Ότι θέλει μία συμφωνία μέσα στην Ευρώπη, μία συμφωνία βιώσιμη, μία συμφωνία, η οποία θα επαναφέρει σε λειτουργία το Τραπεζικό σύστημα, μία συμφωνία, η οποία θα κλείσει γρήγορα. Σε αυτά τα τέσσερα θέματα νομίζω ότι τοποθετήθηκε ο κόσμος και είπε στον Αλέξη Τσίπρα: «Προχώρα μπροστά». Νομίζω ότι δεν έχει σημασία αυτή τη στιγμή τι λένε τα κόμματα της αντιπολίτευσης, έχει σημασία ο Πρωθυπουργός να αναλάβει τις πρωτοβουλίες με ταχύτητα.

–       Σχετικά με τις αιτίες της διαφοράς του ΝΑΙ με το ΟΧΙ

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι και ο τρόπος που τέθηκε το δίλημμα για μέσα ή έξω από το Ευρώ δεν ήταν κάτι στο οποίο ανταποκρίθηκε ο κόσμος. Και η στάση δημοσιογράφων και σχολιαστών φάνηκε ότι ότι ήταν 100% κατευθυνόμενο. Νομίζω ότι το 40% που είπε ΝΑΙ στο δημοψήφισμα δεν θέλει περισσότερους φόρους, περισσότερες στερήσεις, περισσότερη ύφεση και περισσότερη λιτότητα. Απλώς, αυτό το οποίο ήθελε είναι να στείλει είναι ένα μήνυμα στην Ευρώπη ότι θέλουμε να παραμείνουμε στη ζώνη του Ευρώ. Καλή συμφωνία θέλει το 100% του ελληνικού λαού. Και νομίζω αυτή τη στιγμή έχει τη δυνατότητα ο κ. Τσίπρας να την διεκδικήσει. Το θέμα είναι κατά πόσο έχουμε τη δυνατότητα σαν χώρα να το επιτύχουμε. Σε αυτή την προσπάθεια οφείλουμε να συνταχθούμε και να είμαστε όλοι μαζί. Να μην μπερδευόμαστε ότι θα υπάρχουν δύο διαφορετικά μέτωπα. Νομίζω ότι η χθεσινή απόφαση του λαού ήταν ξεκάθαρη προς μία έντιμη και λειτουργική συμφωνία. Και αυτό οφείλουμε να το υπηρετήσουμε.

 

–       Σχετικά με την παραίτηση του κ. Α. Σαμαρά και την εκλογή νέου αρχηγού

Πρώτα πρέπει να απαντήσουμε στο ποιος πρέπει να είναι ο ρόλος και ο στρατηγικός προσανατολισμός της Νέας Δημοκρατίας από δω και πέρα. Νομίζω ότι η Νέα Δημοκρατία αποξενώθηκε από τους νέους της χώρας μας, αποξενώθηκε από αυτούς, που επλήγησαν περισσότερο από την κρίση, αποξενώθηκε από ένα πατριωτικό λόγο, τον οποίο όφειλε και οφείλει να έχει πάντοτε. Και με αυτά τα χαρακτηριστικά και παράλληλα με τη συνειδητοποίηση ότι ο πολιτικός χώρος πλέον στον οποίο γίνονται οι ζυμώσεις δεν είναι ο χώρος της Δεξιάς, αλλά είναι ο χώρος του Κέντρου, θα πρέπει να κατευθυνθούμε στην επόμενη ημέρα. Πιστεύω ότι χρειάζεται πιο μετριοπαθή, πιο νέα έκφραση. Πρέπει να πάμε στην επόμενη γενιά. Δεν μπορούμε να κοιτάξουμε στο παρελθόν, αλλά στο μέλλον.

–       Σχετικά με τις διαδικασίες εκλογής Προέδρου στη ΝΔ

Εγώ δεν πιστεύω ότι πρέπει να πάμε κατευθείαν σε εσωκομματικές εκλογές. Πιστεύω ότι έχουμε, όπως είπα και πριν, μία συζήτηση να κάνουμε για το που πρέπει να πάει η Νέα Δημοκρατία. Και γι’ αυτό θα πρέπει να συζητήσουμε πλατιά με την κοινωνία. Αυτά όμως θα πρέπει να γίνουν και να συζητήσουμε, αφού ολοκληρωθεί η αγωνία, που έχει η χώρα για το που πηγαίνει οικονομικά. Αφού ολοκληρωθεί το θέμα της διαπραγμάτευσης και καταλήξουμε σε μία συμφωνία,  η οποία ψηφιστεί από τη Βουλή. Ως τότε θα πρέπει να έχουμε στραμμένη την προσοχή μας στην Εθνική προσπάθεια, ώστε να έρθει μια συμφωνία για τη χώρα.

–       Πώς είδατε την χθεσινή απόφαση του κ. Σαμαρά να παραιτηθεί;

Ο κ. Σαμαράς ήταν ξεκάθαρο ότι θα ολοκλήρωνε την παρουσία του στην προεδρία της Νέας Δημοκρατίας, τη στιγμή που θα ολοκληρωνόταν η διαπραγμάτευση έτσι, όπως την είχε πάρει ο Αλέξης Τσίπρας στα χέρια του. Με το αποτέλεσμα χθες νομίζω ότι πήρε μια σωστή απόφαση. Νομίζω ότι αυτή την απόφαση την είχε πάρει εδώ και πολύ καιρό μόνος του και βεβαίως, νομίζω, ότι ο Αντώνης Σαμαράς, παρά τα όσα του καταμαρτυρούν, προσέφερε όλα αυτά τα χρόνια και οφείλουμε και εμείς να του το αναγνωρίσουμε.  Ο κ. Σαμαράς ανέλαβε τη ΝΔ μετά από μία εκλογική ήττα, συρρικνωμένη αρκετά, και μέσα σε 2 χρόνια, εγώ δεν ήμουν από τους υποστηρικτές του, κατάφερε να την φέρει σε μία εκλογική νίκη. Παρέλαβε μία Οικονομία, που ήταν στην λογική του Grexit, σταθεροποίησε τη σχέση με τους Εταίρους και βέβαια νομίζω ότι η προσπάθεια που έκανε, είχε φέρει κάποια αποτελέσματα, αν είχε παραμείνει στην εξουσία. Είχε κάνει και πολλά λάθη. Σας είπα ότι αποξενωθήκαμε από ένα βασικό κορμό. Αυτό όμως που χάσαμε σαν Νέα Δημοκρατία ήταν η επαφή μας με τις αγωνίες του κόσμου, που βρισκόταν σε πολύ μεγάλη στέρηση όλη αυτή την περίοδο.

αφήστε ένα σχόλιο


8 × = εβδομήντα δυο