ΣΦΟΔΡΗ ΒΡΟΧΟΠΤΩΣΗ: ΚΟΜΜΕΝΗ ΣΤΑ ΔΥΟ Η ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ

Σοβαρά προβλήματα, στο Μεσολόγγι και το Αγρίνιο, προκαλεί η σφοδρή βροχόπτωση που πλήττει από νωρίς το πρωί του Σαββάτου την Αιτωλοακαρνανία.

Η πυροσβεστική έχει δεχθεί περισσότερες από 300 κλήσεις για απάντληση υδάτων και παροχή βοήθειας, στο Αγρίνιο. Δέκα άτομα, που ήταν σε δυσχερή θέση, μεταφέρθηκαν σε ασφαλές σημείο, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται στις περιοχές Καινούργιο, Παραβόλα και Ζευγαράκι. Στην Παραβόλα, σύμφωνα με το agriniopress, πλημμύρισαν υπόγεια και παρασύρθηκαν οχήματα. Στο Μεσολόγγι, η πυροσβεστική δέχθηκε πάνω από 40 κλήσεις για απάντληση υδάτων, ενώ 5 άτομα που κινδύνευαν μεταφέρθηκαν σε ασφαλές σημείο.

Εξαιτίας κατολίσθησης στην περιοχή Κλεισούρα έχει διακοπεί η κυκλοφορία στην εθνική οδό Αντιρρίου- Ιωαννίνων. Μηχανήματα εργάζονται για να απομακρυνθούν οι όγκοι χώματος, δήλωσε στο ΑΠΕ ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας.

Προβλήματα υπάρχουν σε περιοχές του Αιτωλικού και των Ονιάδων, όπου από νωρίς το πρωί επιχειρούν συνεχώς οι τεχνικές υπηρεσίες της περιφέρειας και των δήμων, σε συνεργασία με τις υπηρεσίες πολιτικής προστασίας.

Σε ποια σημεία έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων:

  • Στο 59o χιλιόμετρο της παλαιάς εθνικής οδού Αντιρρίου – Ιωαννίνων, στο ύψος της κοινότητας, Παναιτώλιο
  • Από 5ο έως 9ο χιλιόμετρο επαρχιακής οδού Αγρινίου – Θέρμου, στο ύψος της κοινότητας, Καινούργιο
  • Από το 8ο έως το 13ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Αγρινίου – Αγίου Βλασίου, λόγω κατολίσθησης
  • Στην επαρχιακή οδό Μακρυνείας – Ναυπάκτου, στο ύψος της διασταύρωσης, Κεράσοβο
  • Στην επαρχιακή οδό Αστακού – Μεσολογγίου, στο ύψος της γέφυρας, Μάστρου
  • Στην παλαιά εθνική οδό Αντιρρίου – Ιωαννίνων, στο ύψος της κοινότητας Φραγκουλέικα, λόγω κατολίσθησης

Ακόμη, σύμφωνα με την Αστυνομία, υπάρχει μεγάλη συσσώρευση υδάτων στις περιοχές Αιτωλικό, Νεοχώρι, Κατοχή, Λυσιμαχεία και Χρυσοβέργι

Πολίτες μεταφέρονται σε ξενοδοχεία

Ο δήμαρχος Αγρινίου, Γιώργος Παπαναστασίου έκανε λόγο για μεγάλες ζημιές. «Υπάρχουν υποδομές που είναι κυριολεκτικά θαμμένες κάτω από την λάσπη. Ηταν απίστευτη η ποσότητα της βροχής που έπεσε σήμερα το πρωί. Δεν έχουμε ξαναζήσει κάτι ανάλογο στο παρελθόν», δήλωσε στο ΑΠΕ.

«Ηδη κάνουμε τις απαραίτητες ενέργειες για να φιλοξενήσουμε σε ξενοδοχεία συμπολίτες μας, που τα σπίτια τους υπέστησαν ζημιές από τα πλημμυρικά φαινόμενα», συμπλήρωσε.

Δύσκολη νύχτα στην Ηπειρο

Δύσκολη νύχτα πέρασαν και οι κάτοικοι περιοχών της Ηπείρου, εξαιτίας της σφοδρής κακοκαιρίας του τελευταίου διημέρου.

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα προκάλεσαν πλημμύρες και κατολισθήσεις από τον Λούρο της Πρέβεζας, μέχρι την Κόνιτσα και τα Τζουμέρκα.

Ιδιαίτερα στον Λούρο, τουλάχιστον 20 σπίτια και 5 καταστήματα πλημμύρισαν κατά τη διάρκεια της νύχτας, έπειτα από υπερχείλιση του ποταμιού, με συνέπεια να μπουν τα νερά στον οικισμό και να μετατραπούν οι δρόμοι σε χείμαρροι. Η πυροσβεστική κλήθηκε να απεγκλωβίσει ανθρώπους από σπίτια, μέσα στα οποία το νερό έφτασε ακόμη και στο 1 μέτρο.

Οι πυροσβέστες απεγκλώβισαν 10 πολίτες, ενώ έως αυτήν την ώρα εργάζονται για την απάντληση υδάτων από σπίτια. Πολλά από τα χωριά της περιοχής, έχουν προβλήματα στην πρόσβαση λόγω κατολισθήσεων. Στο χωριό Ανω Ράχη, κατέρρευσε τμήμα βουνού με αποτέλεσμα βράχια και πέτρες να δημιουργήσουν προβλήματα στον οικισμό και το δρόμο, ενώ καταπλακώθηκε και ένα αυτοκίνητο.

Το οδόστρωμα έχει καταρρεύσει προς την Λαγκάδα Μαστοροχωρίων, καθώς υπερχείλισε ο Σαραντάπορος, δήλωσε ο δήμαρχος Κόνιτσας Ανδρέας Παπασπύρου, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ

Επίσης, υπερχείλισε ο Αώος με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν οι καλλιέργειες στον κάμπο της Κόνιτσας και να κοπούν οι αγωγοί του εξωτερικού δικτύου ύδρευσης της περιοχής. Η ύδρευση της κωμόπολης είναι ανεπαρκής γιατί γίνεται από αντλιοστάσιο. Προβλήματα, καταγράφονται σε όλο το οδικό δίκτυο, υπάρχουν κατολισθήσεις και καταπτώσεις βράχων, ενώ συνεργεία του δήμου και της Πολιτικής Προστασίας, εργάζονται πυρετωδώς για την αποκατάσταση της κυκλοφορίας.

Προβλήματα στα δρομολόγια των πλοίων

Προβλήματα προκαλούν στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες οι πολύ ισχυροί άνεμοι, που τοπικά φτάνουν τα 8-9 μποφόρ.

Από τα λιμάνια της Ραφήνας και του Λαυρίου δεν πραγματοποιούνται τα δρομολόγια, σύμφωνα με το ΑΠΕ, ενώ κανονικά έφυγαν τα πλοία για τις Κυκλάδες από τον Πειραιά.

Ομως, δεν γίνονται τα δρομολόγια των δελφινιών για Αργοσαρωνικό, ενώ στην κρίση του πλοιάρχου είναι τα δρομολόγια προς Αργοσαρωνικό με συμβατικά πλοία.

Κλειστό είναι τα πορθμείο Αγ. Μαρίνα – Νέα Στύρα και Ρίο-Αντίρριο και στη βόρεια Ελλάδα δεν πραγματοποιούνται τα δρομολόγια των πλοίων στη γραμμή Καβάλα – Θάσο.

Οσοι σχεδιάζουν να ταξιδέψουν καλό είναι να επικοινωνούν με τα λιμεναρχεία, για τυχόν ακυρώσεις και αλλαγές δρομολογίων.

Διακοπές κυκλοφορίας στην Ηπειρο

Η κυκλοφορία των οχημάτων έχει διακοπεί και σε αρκετά σημεία του οδικού δικτύου στην Ηπειρο.

Συγκεκριμένα:

Εχει διακοπεί η κυκλοφορία στη θέση ‘’Μεσογέφυρα”, πλησίον της διασταύρωσης Αηδονοχωρίου και Μολυβδοσκέπαστου, του Δήμου Κόνιτσας, κατά μήκος της κοίτης των ποταμών Αώου και Βοϊδομάτη.

Στο 78ο χλμ της παλιάς Ε.Ο Ιωαννίνων – Κοζάνης, πλησίον της διασταύρωσης Μολίστας, η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται στο ένα ρεύμα κυκλοφορίας.

Στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, μεταξύ των δημοτικών διαμερισμάτων του Δήμου Πωγωνίου,Χαραυγής -Καστάνης και Στρατινίστας – Καστάνης, υπάρχει διακοπή κυκλοφορίας λόγω κατολισθήσεων.

Στην Πρέβεζα, διακόπτεται η κυκλοφορία προς την κοινότητα ‘Ανω Ράχης. Επίσης, σημειώνεται καθίζηση του οδοστρώματος σε τμήμα της κοινοτικής οδού Ριζών – Χειμαδιού του Δήμου Πρέβεζας.

Λόγω υπερχείλισης ρέματος, στον Λούρο του Δήμου Πρέβεζας, που είχε ως αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν οικίες, έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων σε οδούς, μέσα στην κωμόπολη.

Στον Νομό Θεσπρωτίας, λόγω υπερχείλισης του ποταμού Καλαμά, έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στην Εθνική Οδό, Νεράιδας – Σαγιάδας, από 8ο έως 11,5ο χλμ και η συγκοινωνία διεξάγεται από παράπλευρες επαρχιακές οδούς.

Επίσης, για τον ίδιο λόγο,έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στην παλαιά Ε.Ο Ιωαννίνων – Ηγουμενίτσας από το 74ο έως το 75,5ο χλμ.

Στην ‘Αρτα,κατολίσθηση στην επαρχιακή οδό Αμπελιός – Αμμότοπου, στο ύψος της γέφυρας κάτω από την Ιόνια οδό, έχει ως αποτέλεσμα τη διακοπή της κυκλοφορίας. Η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται από παρακαμπτήριο οδό μέσω Καμπής.

Κλειστός επαρχιακός δρόμος στην Καστοριά

Στο μεταξύ, κλειστός παραμένει από το βράδυ της Παρασκευής ο επαρχιακός δρόμος Μεσοποταμία – Χιλιόδενδρο, στην Καστοριά, από φόβο υπερχείλισης του ποταμού Αλιάκμονα, στο συγκεκριμένο σημείο.

Το ρέμα που διέρχεται στην περιοχή «φούσκωσε» από τις βροχοπτώσεις των τελευταίων ωρών και οι αρμόδιες αρχές βρίσκονται σε επιφυλακή.

Φωτογραφίες: Agriniopress

iefimerida

αφήστε ένα σχόλιο


τρία − 2 =