ΣΥΝΩΣΤΙΣΜΟΣ ΣΤΑ ΓΑΛΑΖΙΑ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΑ

Η πληθώρα υποψηφίων γένους αρσενικού για τις βουλευτικές εκλογές με την παράλληλη ισχύ της ποσόστωσης 40% για τις γυναίκες έχει αποδειχθεί ο μεγαλύτερος πονοκέφαλος της Πειραιώς για τη συγκρότηση των «γαλάζιων» ψηφοδελτίων. Ειδικά στο Νομό Αττικής, στις περισσότερες εκλογικές περιφέρειες οι ανδρικές υποψηφιότητες έχουν «φουλάρει» στις λίστες και επισήμως. Ωστόσο, η ηγεσία της Ν.Δ. βρίσκεται μπροστά στο δίλημμα να προσθέσει νέες ανδρικές υποψηφιότητες, καθώς πλέον υπάρχει και το δεδομένο των υποψηφίων ευρωβουλευτών ή υποψηφίων στις αυτοδιοικητικές εκλογές που δεν εξελέγησαν, αλλά είχαν μια αξιόλογη παρουσία. Μια άλλη παράμετρος που λαμβάνεται σοβαρά υπόψη είναι να υπάρξουν υποψηφιότητες που να δηλώνουν το άνοιγμα προς τον κεντρώο χώρο, μετά και την απόφαση του Ποταμιού να μην κατέλθει στις κάλπες. Σε δύο εκλογικές περιφέρειες της παλαιάς Β’ Αθηνάς, στο Νότιο και στο Βόρειο Τομέα, έχει ανακοινωθεί επίσημα μία περισσότερη ανδρική υποψηφιότητα από όσες πρέπει να υπάρχουν σύμφωνα με τον εκλογικό νόμο και την ποσόστωση. Στο Νότιο Τομέα έχουν ανακοινωθεί 14 άνδρες υποψήφιοι από τους 13 που πρέπει, και στο Βόρειο Τομέα 12 άνδρες υποψήφιοι από τους 11. Αυτό σημαίνει ότι στην Πειραιώς υπάρχει αναβρασμός, καθώς αναζητούνται οι υποψηφιότητες που θα πρέπει να αποσυρθούν.

ΒΟΡΕΙΟΣ ΤΟΜΕΑΣ Β΄ΑΘΗΝΩΝ

Η ανακοίνωση της υποψηφιότητας στο Βόρειο Τομέα της Β’ Αθηνών του καθηγητή της Παντείου και επιστημονικού υπευθύνου στο Ίδρυμα «Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής» Δημήτρη Καιρίδη τάραξε τα νερά. Ο κ. Καιρίδης, ο οποίος ήταν υποψήφιος ευρωβουλευτής και δεν εξελέγη αλλά είχε μια πολύ καλή παρουσία, προστέθηκε στη λίστα των υποψήφιων βουλευτών ανεβάζοντας τους επίσημους ανακοινωθέντες από την Πειραιώς στους 12 άνδρες. Όμως, οι θέσεις στο «γαλάζιο» ψηφοδέλτιο της Ν.Δ. είναι 19. Από αυτές, λόγω της γυναικείας ποσόστωσης του 40% που πρέπει να ισχύσει, τις 8 θέσεις πρέπει να καταλάβουν γυναίκες. Άρα, οι υπόλοιπες έντεκα μένουν για άνδρες υποψηφίους. Έτσι, οι άνδρες υποψήφιοι διαμορφώνονται ως εξής: θα είναι οι δύο αντιπρόεδροι της Ν.Δ. Κωστής Χατζηδάκης και Άδωνις Γεωργιάδης, ο βουλευτής και τομεάρχης Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος, ο πρώην υπουργός Θόδωρος Ρουσόπουλος, ο πρώην αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου Νίκος Ρωμανός, ο προερχόμενος από την Αριστερά, πρώην βουλευτής και συγγραφέας, Πέτρος Τατσόπουλος, ο καθηγητής της Παντείου Δημήτρης Καιρίδης, ο πρώην πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Σάκης Ιωαννίδης, ο πρώην γραμματέας Παραγωγικών Φορέων Βασίλης Ξυπολητάς, και ο πρώην γραμματέας Επιστημονικών Φορέων Νίκος Κωστόπουλος, ο πρώην αναπληρωτής γραμματέας Προγράμματος Μανώλης Γραφάκος και ο δημοσιογράφος Φώτης Καρύδας. Από αυτούς κάποιος θα αναγκαστεί να αποσυρθεί, με πιθανότητες να έχουν περισσότερο ο δημοσιογράφος Φώτης Καρύδας ή κάποιο από τα κομματικά στελέχη που θα μπορούσαν να διευκολύνουν την Πειραιώς σε αυτό το ζήτημα. Από τις γυναίκες υποψήφιες είναι η τομεάρχης Παιδείας και βουλευτής της Ν.Δ. Νίκη Κεραμέως, η οποία έχει μεγάλη δυναμική στο Βόρειο Τομέα, η βουλευτής Ζωή Ράπτη, η δικηγόρος Ιωάννα Καλατζάκου.

ΝΟΤΙΟΣ ΤΟΜΕΑΣ Β΄ ΑΘΗΝΩΝ

Στο Νότιο Τομέα της Β’ Αθηνών οι θέσεις στη λίστα των ψηφοδελτίων είναι 22. Από αυτές τις 13 πρέπει να καταλάβουν άνδρες και τις 9 γυναίκες. Η προσθήκη στο «γαλάζιο» ψηφοδέλτιο του δημοσιογράφου του ΣΚΑΪ Μπάμπη Παπαδημητρίου αύξησε τον αριθμό στους 14 από αυτούς που έχουν ανακοινωθεί από την Πειραιώς. Και εδώ, λοιπόν, θα πρέπει να αποφασίσουν από τη Ν.Δ. ποιος θα είναι αυτός που δεν θα κατέλθει, τελικά, στις κάλπες. Οι υποψήφιοι θα είναι: ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και βουλευτής Νίκος Δένδιας, ο βουλευτής Χάρης Θεοχάρης, ο ανεξάρτητος βουλευτής Γρηγόρης Ψαριανός, ο πρώην υπουργός και βουλευτής Πάνος Παναγιωτόπουλος, ο επί σειράν ετών δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου Διονύσης Χατζηδάκης, ο προερχόμενος από την Ένωση Κεντρώων Γιάννης Καλλιάνος, ο πρώην αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου Κωνσταντίνος Κυρανάκης, ο δημοσιογράφος Μπάμπης Δημητρίου, ο πρώην διεθνής καλαθοσφαιριστής Δημήτρης Παπανικολάου, το στέλεχος της Δράσης Αριστοτέλης Αϊβαλιώτης, ο πρώην γραμματέας Αυτοδιοίκησης Τάσος Γαϊτάνης, ο πρώην γραμματέας ΕΚΟ Βασίλης Σπανάκης, ο δήμαρχος Δάφνης -Υμηττού Μιχάλης Σταυριανουδάκης και ο προερχόμενος από το Μητρώο Στελεχών, στέλεχος επιχειρήσεων Βασίλης Ανδρικόπουλος. Γυναίκες υποψήφιες θα είναι: η βουλευτής και αν. τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής Σοφία Βούλτεψη, η βουλευτής και αν. τομεάρχης Αθλητισμού Άννα Καραμανλή, η δικηγόρος Ιωάννα Γκελεστάθη, κόρη του πρ. υπουργού της κυβέρνησης Κωνστ. Μητσοτάκη, Νίκου Γκελεστάθη, η υποδιευθύντρια του Διεθνούς Κέντρου Ολυμπιακής Εκεχειρίας Ντόρα Πάλλη, κόρη της πρώην βουλευτή Φάνης Πετραλιά, η δημοσιογράφος Έμη Ζησιοπούλου- Λιβανίου, η πρόεδρος του Σωματείου Αθηναΐδες Ρένα Βασιλάκη και η πρ. γεν. γραμματέας στον Αθλητικό Όμιλο Κωφών Δήμητρα Αράπογλου. Μένουν να συμπληρωθούν άλλες δύο θέσεις για τις γυναίκες, για να κλείσει το ψηφοδέλτιο.

ΔΥΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ Β΄ ΑΘΗΝΑΣ

Στο Δυτικό Τομέα οι θέσεις του ψηφοδελτίου είναι 14, και από αυτές τις 8 θέσεις θα καταλάβουν άνδρες και τις υπόλοιπες έξι γυναίκες. Επικεφαλής του ψηφοδελτίου θα είναι ο πρόεδρος της Ν.Δ., Κυριάκος Μητσοτάκης, οποίος με έναν ιδιαίτερο συμβολισμό επέλεξε να είναι υποψήφιος στην εκλογική περιφέρεια των Δυτικών Συνοικιών της Αθήνας. Οπότε, οι υπόλοιποι άνδρες υποψήφιοι θα πρέπει να είναι επτά. Έχουν ανακοινωθεί επισήμως ήδη οι βουλευτές Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και Γεράσιμος Γιακουμάτος, ο δημοσιογράφος Γιάννης Λοβέρδος, ο δημοσιογράφος Αντώνης Πανούτσος, ο πρώην δήμαρχος Χαϊδαρίου Δημήτρης Μαραβέλιας και ο πρώην δήμαρχος Αιγάλεω Δημήτρης Καλογερόπουλος. Για την έβδομη θέση υπάρχει ένα σκληρό «μπρα ντε φερ» μεταξύ του φαρμακοποιού Μπάμπη Καραθάνου και του γραμματέα της ΔΑΚΕ Εφοριακών Μπάμπη Καούκη. Γυναίκες υποψήφιες θα είναι: η πρ. δημοτική σύμβουλος Περιστερίου Ουρανία Σαγιάκου, η συνταξιούχος εκπαιδευτικός Δήμητρα Κορμπά, η γιατρός Ευγενία Πανταζή και η τραπεζική υπάλληλος Εύη Τοτώνη.

Σε δύο εκλογικές περιφέρειες της παλαιάς Β’ Αθήνας, στο Νότιο και στο Βόρειο Τομέα, έχει ανακοινωθεί επίσημα μία περισσότερη ανδρική υποψηφιότητα απ’ όσες πρέπει να υπάρχουν σύμφωνα με τον εκλογικό νόμο και την ποσόστωση.

Α΄ ΑΘΗΝΑΣ

Σε αυτή την εκλογική περιφέρεια η Ν.Δ. αναμένεται να αυξήσει τους βουλευτές της από τέσσερις σε έξι. Με δεδομένο ότι η Ντόρα Μπακογιάννη μετακομίζει στα Χανιά, το ψηφοδέλτιο απαρτίζεται από τους ήδη νυν βουλευτές, την Όλγα Κεφαλογιάννη, τον Βασίλη Κικίλια, τον Νικήτα Κακλαμάνη και τον προερχόμενο από το Επικρατείας Θεόδωρο Φορτσάκη. Επίσης, υποψήφιοι θα είναι ο αν. καθηγητής της Παντείου Άγγελος Συρίγος και ο πρώην εκπρόσωπος Τύπου του Ποταμιού Δημήτρης Τσιόδρας. Υπάρχουν και άλλα ηχηρά ονόματα, όπως ο άρτι αφιχθείς δημοσιογράφος Κωνσταντίνος Μπογδάνος, η δημοσιογράφος Φωτεινή Πιπιλή και ο πρώην βουλευτής και δικηγόρος Θανάσης Πλεύρης. Από τις υπόλοιπες υποψηφιότητες ξεχωρίζουν της δικηγόρου Σοφίας Νικολάου, του Δημήτρη Ιατρίδη, της Αλεξάνδρας Χαριτάτου και της Σοφίας Λουκέρη.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ

Η Περιφέρεια Ανατολικής Αττικής, η οποία πλέον έχει 10 έδρες, έχει συγκεντρώσει τα πιο δυνατά ονόματα της πρώην Περιφέρειας Αττικής. Η σκληρή μάχη θα δοθεί ανάμεσα στους νυν βουλευτές Μάκη Βορίδη, Γιώργο Βλάχο και Γεωργία Μαρτίνου, κόρη του εφοπλιστή Θανάση Μαρτίνου, με πλούσιο φιλανθρωπικό έργο, στον προερχόμενο από το Επικρατείας Βασίλης Οικονόμου και στο μέλος της εθνικής ομάδας του EURO 2004 Tάκη Φύσσα. Υποψήφιες θα είναι ακόμη η Βάσω Κόλλια και η Χαρά Ξάνθη.

ΔΥΤΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ

Στη Δυτική Αττική, που πλέον έχει τέσσερις έδρες, επικρατέστερος είναι ο βουλευτής Θανάσης Μπούρας. Στην ίδια εκλογική Περιφέρεια υποψήφιος θα είναι ο Γιώργος Κώτσηρας, και, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ανδρέας Τσώκος.

Α΄ ΠΕΙΡΑΙΑ

Σκληρή μάχη θα δοθεί στην Α’ Πειραιά ανάμεσα στο βουλευτή Κώστα Κατσαφάδο και στον αντιδήμαρχο Πειραιά Γιάννη Μελά, τον επιχειρηματία Χριστόφορο-Εμμανουήλ Μπουτσικάκη και το στέλεχος της Δράσης Τάσο Αβραντίνη

Β΄ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ο βουλευτής Γιάννης Τραγάκης κράτησε στη Β’ Πειραιά σε δύσκολες ώρες. Ωστόσο, δυναμικά στη μάχη μπαίνουν και οι άλλοι υποψήφιοι, όπως ο δημοσιογράφος του «Πρώτου Θέματος» Δημήτρης Μαρκόπουλος. Μεγάλη απήχηση ελέω του… Θρύλου έχει και η γενική γραμματέας του Ερασιτέχνη Ολυμπιακού Χριστίνα Τσιλιγγίρη. Επίσης, αναμένεται να είναι υποψήφιος ο γιατρός Μιχάλης Λιβανός και από τη Νεολαία ο Γιώργος Βρεττάκος.

αφήστε ένα σχόλιο


ένα + 9 =