Στο «κόκκινο» η τουρκική προκλητικότητα – Εμπρηστικές δηλώσεις και απειλές

Είναι φανερό πως η Άγκυρα δεν κρύβει τη δυσαρέσκειά της για τη στρατηγική συμμαχία Ελλάδας-Γαλλίας, καθώς και για τη στήριξη που παρείχαν σε Αθήνα και Λευκωσία οι συμμετέχοντες στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Νότου στην Κορσική.

Η τουρκική ηγεσία, νιώθει στριμωγμένη, καθώς συνειδητοποιεί ότι πλέον, αν δε συμμορφωθεί, βρίσκεται όλο και πιο κοντά στο ενδεχόμενο να υποστεί κυρώσεις από την ΕΕ, που θα καθοριστούν στη σύνοδο Κορυφής στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου.

Παρόλα αυτά επιμένει στη σκληρή γραμμή και την εμπρηστική ρητορική θέτοντας μάλιστα αδιανόητους «όρους» για το διάλογο με την Αθήνα, που καταδεικνύουν ότι τον ζητά προσχηματικά.

Αναβρασμό στην τουρκική πλαευρά προκάλεσε η Σύνοδος της MED7 και η ηχηρή καταδίκη των τουρκικών προκλήσεων σε βάρος Ελλάδας και Κύπρου. .

ΑΚΑΡ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΝΑ ΣΩΠΑΣΕΙ ΑΛΛΙΩΣ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕΖΕΣ

Ο υπουργός Άμυνας Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, προχώρησε σε νέες ακραίες δηλώσεις λέγοντας χαρακτηριστικά: «Για να πέσει η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο αρκεί να σωπάσουν κάποιοι. Δεν χρειάζεται να κάνουν τίποτα. Απλά να σωπάσουν. Όσοι μπαίνουν σε συνωμοσίες εναντίον της Τουρκίας όπως έχει γίνει και στο παρελθόν θα πάθουν την ίδια ζημιά που έπαθαν στο παρελθόν. Συνέστησε, δε, στην Ελλάδα, στην Ελλάδα, να σωπάσει, «για να μην γίνει μεζές για τα συμφέροντα των άλλων».

ΠΡΟΒΟΚΑΤΣΙΑ ΤΣΑΒΟΥΣΟΓΛΟΥ

Μια πρωτοφανή προβοκάτσια για τα ευρωπαϊκά και παγκόσμια δεδομένα αντίκρισαν οι ευρωβουλευτές που κλήθηκαν να συζητήσουν μέσω τηλεδιάσκεψης με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ ξεκίνησε την τηλεδιάσκεψη με ξεκάθαρο και σαφή στόχο να προκαλέσει άπαντες στις Βρυξέλλες.

Μόλις ξεκίνησε η σύνδεση με το γραφείο του, στα μόνιτορ εμφανίστηκε η εικόνα του Τούρκου ΥΠΕΞ αλλά και μια εικόνα-γράφημα που έδειχνε στα αριστερά την τουρκική σημαία και δεξιά την ευρωπαϊκή αλλά με τα μισά αστέρια ως ημισέληνο.

«Τι είναι αυτό, είναι δυνατόν; Πρόκειται για προβοκάτσια!» είπε προς τον προεδρεύοντα Μακάλιστερ ένας Γερμανός ευρωβουλευτής. Ο προεδρεύων έμοιαζε να μην καταλαβαίνει τι γίνεται καθώς ούτε κι ο ίδιος ανέμενε τέτοιο περιστατικό. Σε μια προσπάθεια να «μπαλώσει» την κατάσταση, ο Τσαβούσογλου ισχυρίστηκε πως «αυτή είναι η σημαία μας για τις ευρωτουρκικές σχέσεις». Η φωτογραφία αποσύρθηκε καθώς ο Τούρκος ΥΠΕΞ δεν κατάφερε να πείσει τους συμμετέχοντες.

Στη συνέχεια, υπήρξε και φραστικό επεισόδιο ανάμεσα στον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών και τον Έλληνα ευρωβουλευτή, Νίκο Ανδρουλάκη, εξαιτίας του χρόνου που χρειάστηκε για την τοποθέτησή του. Ο Τούρκος υπουργός υπερέβη το σχετικό χρονικό διάστημα που του δόθηκε, φτάνοντας τα 42 λεπτά, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση του κ. Ανδρουλάκη. Σημειώνεται ότι εξαιτίας της… φλυαρίας του Μεβλούτ Τσαβούσογλου ένας ευρωβουλευτής δεν μπόρεσε να καταθέσει σχετική ερώτηση.

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΣΕ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΚΥΠΡΟ

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο θα βρεθεί το Σάββατο στην Κύπρο. Σε δηλώσεις του, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας τόνισε ότι η επίσκεψη στη Λευκωσία αποτελεί συνέχεια των τηλεφωνικών επαφών που είχε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, με τους Κυριάκο Μητσοτάκη και Νίκο Αναστασιάδη.

Παράλληλα, στην Αθήνα θα βρεθεί την Τρίτη ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ο οποίος θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο κ. Μισέλ έχει ήδη καταθέσει πρόταση για τη διεξαγωγή μιας Διεθνούς Διάσκεψης για την Ανατολική Μεσόγειο, με την Ελλάδα να δηλώνει πρόθυμη να συμμετάσχει, με την προϋπόθεση ότι αυτή θα αφορά μόνο την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών και αφού πρώτα η Τουρκία εμπράκτως προχωρήσει σε αποκλιμάκωση αποσύροντας το «Oruc Reis» από την περιοχή.

αφήστε ένα σχόλιο


+ 2 = εννέα