Προκλητικός ο παρανοϊκός Χιτλερίσκος Ερντογάν: Αιχμάλωτη της Ελλάδας η ΕΕ, «κακομαθημένες απαιτήσεις» και από την Κύπρο

«Δοκίμασαν πρώτα τη γλώσσα της απειλής και του εκβιασμού, αναγκάστηκαν να αποδεχθούν τον διάλογο»

Αιχμηρός όσον αφορά την Ελλάδα ήταν ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά την ομιλία του στην πρώτη συνεδρίαση της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης, όπου αναφέρθηκε σε όλα τα ανοιχτά θέματα της Τουρκίας.

Η ΕΕ έχει μετατραπεί σε μια αναποτελεσματική οριζόντια δομή, ως αιχμάλωτη της Ελλάδας, είπε, σύμφωνα με ανταπόκριση της Αριάνας Φερεντίνου για την ΕΡΤ. Ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε ότι «όσοι εμφανίζουν χάρτες που φυλακίζουν τις ακτές μας, δοκίμασαν πρώτα τη γλώσσα της απειλής και του εκβιασμού, αλλά με την αποφασιστική μας στάση και την υποστήριξη των στρατιωτικών ηρώων της Τουρκίας αναγκάστηκαν να αποδεχθούν τον διάλογο».

Όπως πρόσθεσε, είναι ανοιχτοί όλοι οι δίαυλοι διαλόγου με την Ελλάδα.

Όπως μεταδίδει ακόμη η Daily Sabah, ο Τούρκος πρόεδρος έκανε λόγο για «κακομαθημένες απαιτήσεις» της Ελλάδας και της Κύπρου.

Την ίδια ώρα, η Άγκυρα εμφανίζεται αισιόδοξη ότι η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ δεν θα καταλήξει σε συγκεκριμένες κυρώσεις κατά της Τουρκίας, κάτι που θα ήταν καταστροφικό με δεδομένο το σοβαρότατο πρόβλημα που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η οικονομία της χώρας.

Το πρακτορείο Anadolu, επικαλούμενο μη κατονομαζόμενες διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες, αναφέρει ότι «υπογραμμίζουν την ανάγκη να εξεταστούν οι ευρωτουρκικές σχέσεις με μια «ευρύτερη γεωπολιτική προοπτική», παρά τις τοποθετήσεις της Ελλάδας, της Κύπρου αλλά και της Γαλλίας, με τον πρόεδρο Μακρόν να ανησυχεί ιδιαίτερα για τη φιλοπόλεμη στάση της Άγκυρας στη σύρραξη Αζερμπαϊτζάν-Αρμενίας.

Τα τουρκικά μέσα προβάλλουν σήμερα την επιστολή του προέδρου Ερντογάν που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα στην πλήρη της μορφή από τα τουρκικά μέσα, στην οποία επιρρίπτει όλη την ευθύνη για την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο στην Ελλάδα και Κύπρο, και χαρακτηρίζει την τουρκική προκλητική στάση ως απόλυτα δικαιολογημένη.

Ο πρόεδρος Ερντογάν, στην επιστολή του προς τους ηγέτες της ΕΕ, εμφανίζεται να επιθυμεί τον διάλογο με την Ελλάδα με τους δικούς του όρους και περιμένει πολλά από τη συμβολή της Μέρκελ και του ΝΑΤΟ στη διαδικασία του διαλόγου. Δίνει μεγάλο βάρος στην πρότασή του να υπάρξει μια Σύνοδος των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου για να λυθούν «δίκαια», όπως λέει, τα ενεργειακά, όπου, «και οι δυο πλευρές της Κύπρου θα είναι παρούσες».

Από τη Σύνοδο Κορυφής αναμένει νέα ώθηση των ευρωτουρκικών σχέσεων, ελπίζει σε μια αναθεωρημένη συμφωνία για το προσφυγικό, επικαιροποίηση της Τελωνειακής Ένωσης και κατάργηση της βίζας εισόδου στην ΕΕ για τους Τούρκους πολίτες.

αφήστε ένα σχόλιο


επτά + 2 =