Ο ΠΟΥΤΙΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Συμφωνίες συνεργασίας Ελλάδας-Ρωσίας και υποσχέσεις για το μέλλον ήταν το αποτέλεσμα της επίσκεψης του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Αθήνα.

Ο Ρώσος πρόεδρος που συναντήθηκε επί δύο ώρες στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Αλέξη Τσίπρα, αναφέρθηκε στο ενδιαφέρον της Ρωσίας για ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ΟΛΘ ενώ εκτίμησε ότι θα έρθουν φέτος στην Ελλάδα 1 εκατ. τουρίστες από την Ρωσία. Επεσήμανε ότι οι ρωσοελληνικές σχέσεις συνεχίζουν να βελτιώνονται με ως επιβεβαίωση σημείωσε ότι το διμερές εμπόριο ανήλθε πέρσι σε 2,7δισ δολάρια, στο οποίο συνέβαλε η πτώση της τιμής του πετρελαίου και των κυρώσεων της ρωσικής ομοσπονδίας στην ΕΕ. Ο Πούτιν τόνισε ότι υπάρχουν μεγάλα περιθώρια συνεργασίας στην ενέργεια και πως συμφώνησε με τον Αλέξη Τσίπρα να δοθεί έμφαση και στη συνεργασία στον τομέα των επενδύσεων.

Ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε δύο φορές ότι η συνεργασία των δύο χωρών αποτελεί στρατηγική επιλογή για την κυβέρνησή του.

Μετά την ολοκλήρωση των διευρυμένων συνομιλιών των αντιπροσωπειών της Ρωσίας και της Ελλάδας στο Μέγαρο Μαξίμου, παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντιμίρ Πούτιν, υπεγράφησαν μια σειρά συμφωνιών:

Πολιτική Διακήρυξη για ελληνο-ρωσικό διάλογο επί διεθνών και περιφερειακών θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος, και

Διακήρυξη Εταιρικής Σχέσης για Εκσυγχρονισμό (σχετικά με οικονομική συνεργασία)

Επίσης υπογράφηκαν συμφωνίες συνεργασίας (μεταξύ υπουργείων) για Επιστήμη και τεχνολογία, Τουρισμό και Μετεωρολογία.

  • Συμφωνίες συνεργασίας υπογράφονται και μεταξύ φορέων:
  •     Enterprise Greece – Invest in Russia
  •     ΕΛΠΕ – Rosneft
  •     Πανεπιστήμιο Πειραιά – Πανεπιστήμιο Ουραλίων
  •     Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας – Ρωσικό Ινστιτούτο Ενέργειας

Τσίπρας: Επανεκκίνηση των σχέσεων Ελλάδας-Ρωσίας

«Η σημερινή επίσκεψη του Ρώσου προέδρου στην Ελλάδα, μετά από πολλά χρόνια, αποτελεί το επιστέγασμα σειράς επαφών και συναντήσεων σε υψηλό επίπεδο που πραγματοποιήθηκαν το τελευταίο διάστημα και σηματοδοτούν την επανεκκίνηση των σχέσεων των δύο χωρών», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην κοινή συνέντευξη τύπου με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στο αφιερωματικό έτος Ελλάδας – Ρωσίας που περιλαμβάνει εμβληματικές πολιτιστικές εκδηλώσεις και στις δύο χώρες, εκδηλώσεις που αναδεικνύουν τις διαχρονικές σχέσεις των δύο χωρών.

Επιπλέον, μίλησε για τις συμφωνίες που υπεγράφησαν απόψε για την ενίσχυση της πολυεπίπεδης συνεργασίας, την οποία χαρακτήρισε στρατηγική επιλογή για την Ελλάδα, όχι μόνο λόγω των ιστορικών δεσμών, αλλά γιατί αποτελεί συστατικό στοιχείο μιας ενεργητικής εξωτερικής πολιτικής για την Ελλάδα.

Μιλώντας για τον ρόλο της Ελλάδας, ανέφερε ότι έχει σταθερές συμμαχίες στη δύση αλλά δεν διστάζει να ανοίγει τα κλαδιά της και στο βορρά, στα Βαλκάνια, στην ευρύτερη παραευξείνια γειτονιά μας, στο νότο, στη Β. Αφρική, στη Μέση και Άπω Ανατολή.

Ο πρωθυπουργός σχολίασε τη χρονική περίοδο που ο Ρώσος Πρόεδρος επισκέπτεται την Ελλάδα μια περίοδο για την οποία τόνισε ότι δημιουργούνται προϋποθέσεις ανάπτυξης.

Στο πλαίσιο αυτό έγινε συνομιλία, όπως είπε, για τις διμερείς σχέσεις με αιχμή τις προοπτικές επενδύσεων των δύο χωρών στους τομείς των υποδομών, των μεταφορών, του τουρισμού, της ναυπηγοεπισκευαστικής δραστηριότητας και των λιμένων, της μεταλλευτικής βιομηχανίας, της φαρμακοβιομηχανίας. Συζήτηση έγινε και για την προώθηση συμπράξεων στον αγροτοδιατροφικό τομέα, και την συνεργασία στους τομείς της ενέργειας.

« Η ενέργεια αποτελεί κεντρικό τομέα οικονομικής ανάπτυξης για την ευρύτερη περιοχή και την Ελλάδα και έχουμε στρατηγική επιδίωξη η Ελλάδα να αποτελέσει ενεργειακό κόμβο», είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε ότι είμαστε ανοιχτοί στη δυνατότητα συνεργασίας και στο βαθμό που υπάρχουν δυνατότητες θα τις αξιοποιήσουμε κοιτώντας το εθνικό μας συμφέρον και με τη γνώμη ότι οι αγωγοί είναι γέφυρες συνεργασίας.

Εκτός του τομέα του φυσικού αερίου, όπως δήλωσε, είπε πως υπάρχουν και άλλες δυνατότητες συνεργασίας όπως στις ανανεώσιμες πηγές, στο πετρέλαιο, γιατί πιστεύουμε ότι η ενέργεια πρέπει να αποτελεί γέφυρα συνεργασίας και όχι εφαλτήριο συγκρούσεων.

Ελλάδα και Ρωσία συμφώνησαν την αναβάθμιση του πολιτικού διαλόγου για τις περιφερειακές εξελίξεις, μια πρωτοβουλία που έχει σημασία σε ένα ευρύτερο περιβάλλον εντεινόμενης αποσταθεροποίησης, επεσήμανε ο πρωθυπουργός. Στο κλίμα αυτό υιοθετήθηκε κείμενο πολιτικής διακήρυξης που θέτει το γενικότερο πλαίσιο όχι μόνο της διμερούς συνεργασίας αλλά και του πολιτικού διαλόγου για διεθνή και περιφερειακά ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Η αναβάθμιση αυτού του διαλόγου μπορεί να συμβάλλει στην προώθηση των σχέσεων ΕΕ – Ρωσίας και ΝΑΤΟ-Ρωσίας και στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής πολιτικής ασφάλειας στο πλαίσιο του ΟΑΣΕ.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στη σημασία της αναβάθμισης του πολιτικού διαλόγου και για ζητήματα όπως το Κυπριακό όπου είναι σταθερή η υποστήριξη της Ρωσίας για δίκαιη λύση.

«Η Ελλάδα είναι μια χώρα που τηρεί τις δεσμεύσεις της στους οργανισμούς που συμμετέχει, είναι μια χώρα της ΕΕ και του ΝΑΤΟ αλλά είναι και μια χώρα που εξαιτίας των παραδοσιακών της σχέσεων με τη Ρωσία είναι εξαιρετικά χρήσιμη και για την ΕΕ και για την Ρωσία», δήλωσε ο πρωθυπουργός και υπογράμμισε ότι δεν μπορεί να υπάρξει μέλλον για την ευρωπαϊκή ήπειρο με την ΕΕ και τη Ρωσία σε αντιπαλότητα. Η Ελλάδα είναι μια χώρα που η χρησιμότητά της έγκειται στο ότι μπορεί να είναι η γέφυρα φιλίας και συνεργασίας και να εξαντλεί κάθε περιθώριο σε όλους τους διεθνείς που ανήκει για την άμβλυνση της αντιπαλότητας και προκειμένου να υπάρξουν αποφάσεις που συγκλίνουν ΕΕ και Ρωσία, είπε ο πρωθυπουργός.

Ο Αλέξης Τσίπρας πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση έχει επανειλημμένα τοποθετηθεί ότι δεν αποτελεί λύση ο φαύλος κύκλος της στρατιωτικοποίησης, της ψυχροπολεμικής ρητορικής και των κυρώσεων αλλά λύση είναι ο διάλογος. «Σε ότι αφορά στην Ουκρανία αποδίδουμε σημασία στην σταθερότητα και ειρήνη στην περιοχή στη βάση της συμφωνίας του Μινσκ» είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «έχουμε εκφράσει με τον πιο επίσημο τρόπο την στρατηγική πεποίθηση μας ότι δεν μπορεί να υπάρξει αρχιτεκτονική ασφάλειας στην Ευρώπη χωρίς η Ρωσία να είναι μέρος αυτής της στρατηγικής και με βάση αυτές τις αρχές πορευόμαστε», είπε ο πρωθυπουργός.

Πούτιν: Είμαστε έτοιμοι για την υλοποίηση οποιοδήποτε έργου, αλλά χρειαζόμαστε προκαταβολικά εγγυήσεις

Πολύ ουσιαστικές χαρακτήρισε τις συνομιλίες που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα και τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, ο Βλαντιμίρ Πούτιν, εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη του στην ηγεσία της Ελλάδας για τη θερμή υποδοχή.

Οπως δήλωσε, κατά την διάρκεια των συνομιλιών τους εξέτασαν ευρύ φάσμα διμερών και διεθνών ζητημάτων. Επισήμανε το πακέτο συμφωνιών που υπεγράφη απόψε, σημειώνοντας ότι οι ρωσοελληνικές σχέσεις συνεργασίας συνεχίζουν με προοδευτική τάση, φέρνοντας ως παράδειγμα το Αφιερωματικό Έτος Ρωσίας-Ελλάδας, σημαντικό μέρος του οποίου είναι η προοπτική της εμπορικής συνεργασίας, επισημαίνοντας ότι το διμερές εμπόριο ανήλθε πέρυσι σε 2,7 δισ. δολάρια.

Ο κ. Πούτιν είπε ότι συζήτησαν τις προοπτικές για να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες, επισημαίνοντας ότι τον Σεπτέμβριο θα διεξαχθεί η 10η σύνοδος της μικτής διυπουργικής επιτροπής. Σημείωσε ότι υπάρχουν μεγάλα περιθώρια συνεργασίας στον ενεργειακό τομέα, στην περαιτέρω ανάπτυξη της οποίας θα συμβάλει και σχετική συμφωνία που υπεγράφη σήμερα.

Τόνισε δε ότι συμφωνήθηκε επίσης να δοθεί έμφαση και στον τομέα των επενδύσεων, τονίζοντας ότι οι επενδύσεις στην Ελλάδα από ρωσικής πλευράς είναι 700 εκατ. δολάρια και πως υπάρχουν κι άλλα περιθώρια όπως και στον τομέα των μεταφορών. Είπε μεταξύ άλλων ότι δόθηκε έμφαση στις συζητήσεις και στους τομείς του τουρισμού, του πολιτισμού και της παιδείας.

«Η Ελλάδα είναι πατρίδα μεγάλων φιλοσόφων, λένε ότι ανακάλυψαν τον τάφο του Αριστοτέλη», είπε ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κατά τις δηλώσεις του με τον Αλέξη Τσίπρα και σημείωσε ότι «οι καλές σχέσεις μεταξύ μας, με αιώνιες ρίζες, είναι ένα θεμέλιο των ελλληνορωσικών σχέσεων».

Παράλληλα, υποστήριξε πως η Ελλάδα μπορεί να συμβάλει και να επηρεάσει και τις αποφάσεις της ΕΕ, και στον διάλογο με τους γείτονες, ιδιαίτερα αν θα κάνει ερωτήσεις και θα αναζητήσει λύσεις για τα μεγάλα περιφερειακά έργα, προσθέτοντας ότι αυτό έχει διασύνδεση και σε άλλους τομείς όπως η πολιτική και η ασφάλεια.

Οσον αφορά τη Συρία, ο κ. Πούτιν ανέφερε ότι για να σταματήσει η ροή μεταναστών προς την Ευρώπη πρέπει να δημιουργήσουμε στους κατοίκους τη δυνατότητα να ζουν άνετα στις χώρες τους. Για να γίνει αυτό, συνέχισε, πρέπει να καταπολεμηθούν και να νικηθούν οι τρομοκράρες και πως για να γίνει αυτό πρέπει όλοι μαζί να καταπολεμήσουμε αυτή την απειλή. Όπως επισήμανε αυτό μπορούμε να το κάνουμε όταν θα καταλάβουμε όλοι μαζί αυτή την απειλή και πως αν ξεπεράσουμε τις διαφορές μας, αυτό θα γίνει οπωσδήποτε.

Στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο Τσίπρας-Πούτιν

Μετά το τέλος της συνέντευξης Τύπου Τσίπρας-Πούτιν μετέβησαν στο Βυζαντινό Μουσείο, μια επίσκεψη που γίνεται με καθυστέρηση, έπειτα από την αργοπορημένη άφιξη του Ρώσου προέδρου.

Νυχτερινή συνάντηση Πούτιν-Μητσοτάκη

Εν συνεχεία θα ακολουθήσει συνάντηση αργά το βράδυ στο Καβούρι ανάμεσα στον Πούτιν και τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του iefimerida, αντικείμενο της κατ’ ιδίαν συζήτησης, θα είναι oι διμερείς σχέσεις, οι γεωπολιτικές εξελίξεις, αλλά και το κυπριακό. Επίσης οι δυο άνδρες αναμένεται να συζητήσουν και για τις επενδύσεις με δεδομένο το έντονο ενδιαφέρον ρωσικών εταιριών να επενδύσουν στη χώρα μας.

Θα είναι η πρώτη συνάντηση Μητσοτάκη – Πούτιν, η οποία ενδέχεται να επαναληφθεί στα μέσα Ιουνίου, αυτήν τη φορά στη Μόσχα, εφόσον τελικά ο πρόεδρος της ΝΔ βρεθεί στην ρωσική πρωτεύουσα.

Η συνάντηση αυτή αποκτά ιδιαίτερη σημασία καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει την προσεχή Δευτέρα τετ α τετ με τη γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ.

Παρότι δεν υπήρχε στο επίσημο πρόγραμμα του Πούτιν τέτοια συνάντηση – και παρά το γεγονός ότι ήρθε στην Αθήνα με καθυστέρηση μιας ώρας που πήγε πίσω όλο το πρόγραμμά του – πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Ρώσος πρόεδρος θα δει τον πρόεδρο της ΝΔ στο ξενοδοχείο που έχει καταλύσει, στο Καβούρι.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι ο μόνος πολιτικός αρχηγός, εκτός του Πρωθυπουργού που θα συναντήσει στην Αθήνα ο Ρώσος πρόεδρος.

Στο Αγιο Ορος το Σάββατο ο Πούτιν

  • Το πρόγραμμα του Ρώσου Προέδρου για το Σάββατο έχει ως εξής:
  • 20.45: Αναχώρηση της Α.Ε. του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Vladimir Putin και της συνοδεύουσας Aντιπροσωπείας για τη Θεσσαλονίκη με ειδική πτήση.
  • Άφιξη στον Κρατικό Αερολιμένα Θεσσαλονίκης «Μακεδονία» (Αίθουσα VIP).
  • Τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας υποδέχεται εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Νικόλαος Κοτζιάς.
  • Αναχώρηση της Α.Ε. του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Vladimir Putin και της συνοδεύουσας Αντιπροσωπείας για το Λιμάνι της Τρυπητής.
  • Αναχώρηση της Α.Ε. του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Vladimir Putin και της συνοδεύουσας Αντιπροσωπείας με σκάφος  για Καρυές.
  • Άφιξη. Επίσημη υποδοχή.
  • Την Α.Ε. τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας υποδέχεται η Α.Ε. ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπιος Παυλόπουλος.
  • Προσκυνηματική μετάβαση της Α.Ε. του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας  κ. Vladimir Putin στο Άγιο Όρος.
  • Αναχώρηση της Α.Ε. του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Vladimir Putin και συνοδεύουσας Αντιπροσωπείας από Αρσανά Ιεράς Μονής Αγίου Παντελεήμονος για το λιμάνι της Τρυπητής.
  • Αναχώρηση της Α.Ε. του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Vladimir Putin και συνοδεύουσας Αντιπροσωπείας για τον Κρατικό Αερολιμένα Θεσσαλονίκης «Μακεδονία».
  • Την Α.Ε. τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Vladimir Putin προπέμπει εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Αμανατίδης.
  • Αναχώρηση της Α.Ε. του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της συνοδεύουσας Αντιπροσωπείας με ειδική πτήση.

 

αφήστε ένα σχόλιο


− 9 = μηδέν