Ο ΑΣΤΕΓΟΣ ΕΜΕΝΙΚΕ Η ΦΥΛΑΚΗ ΚΑΙ ΤΑ ΣΤΗΜΕΝΑ!!

O Εμάνουελ Εμενίκε έρχεται στον Ολυμπιακό και κουβαλάει μαζί του την απίστευτη ιστορία μιας καριέρας, η οποία περιλαμβάνει γκολ, όνειρα, εφιάλτες, κατηγορία για στημένα, φυλακή, τρομοκρατική επίθεση εναντίον του!

Σας έχει συμβεί να πεταχτείτε στον ύπνο της τρομαγμένοι από λέναν εφιάλτη; Σκεφτείτε έναν εφιάλτη στον οποίο ζείτε όλα όσα φοβόσαστε. Ή έχει υπάρξει περίοδος της ζωής σας κατά την οποία όλα είναι πολύ δύσκολα; Κάποια στιγμή κατά την οποία να αναζητούσατε μια σανίδα σωτηρίας για να κρατηθείτε και να βρείτε διέξοδο;

Η ιστορία του Εμάνουελ Εμενίκε είναι για μια ζωή γεμάτη εμπόδια, γεμάτη εφιάλτες, οι οποίοι τον «στοιχειώνουν» ακόμα και σήμερα. Θα κουβαλά για πάντα μαζί του τις δυσκολίες της ζωής του, αυτές που βίωσε ως μικρό παιδί προσπαθώντας να κυνηγήσει το όνειρο του ποδοσφαίρου μένοντας στο δρόμο άστεγος  κι αυτές που έζησε ως καταξιωμένος παίκτης, ο οποίος πέρασε τέσσερα μερόνυχτα στη φυλακή, υπήρξε στόχος τρομοκρατικής ενέργειας και ρατσιστικής επίθεσης. Σαν πολλά δεν μαζεύτηκαν για έναν άνδρα 30 χρόνων;

Γεννημένος στην Οτουτσόα της Νιγηρίας τον Μάιο του 1987, αποφάσισε από πιτσιρικάς να κάνει την… επανάστασή του και να πάει κόντρα στην επιθυμία του πατέρα του, ο οποίος ήθελε να καμαρώσει τον γιο του ευηπόληπτο επιχειρηματία. Ο μικρός, όμως, σκεφτόταν μόνο τη μπάλα και ήταν αποφασισμένος να τα καταφέρει, ήθελε να μοιάσει στα είδωλά του, τον Ντανιέλ Αμοκάτσι και τον Τζέι – Τζέι Οκότσα, ακόμα κι αν αυτό σήμαινε ότι θα έπρεπε όχι μόνο να φύγει από το σπίτι του, αλλά και από την χώρα του για να αναζητήσει αλλού την τύχη του.

Στο μυαλό του μικρού Εμάνουελ η Νότια Αφρική ήταν ο ποδοσφαιρικός παράδεισος. Πίστευε ότι εκεί θα μπορούσε να ξεχωρίσει και να βρει τους ανθρώπους που θα του έδιναν την ευκαιρία να αναδειχθεί. Δεν μπορούσε, βέβαια, να φανταστεί τι θα χρειαζόταν να περάσει για να δει το όνειρό του να γίνεται πραγματικότητα. Στο Γιοχάνεσμπουργκ, άγνωστός μεταξύ αγνώστων. Χωρίς χρήματα στην τσέπη. Άστεγος… Κοιμόταν τα βράδια έξω από ένα εστιατόριο. Οι ιδιοκτήτες του «Pure Grace» φρόντιζαν να του αφήνουν κάποια από τα αποφάγια. Αν τον ξεχνούσαν, έμενε νηστικός. Έκανε δουλειές περιστασιακές, μεροκάματα από ‘δω κι από ΄κει σε χαμαλίκια για να βγάζει ένα χαρτζιλίκι.

Τα χρήματα δεν ήταν πολλά, αλλά τουλάχιστον έφταναν για να φτιάξει το βίντεο, που πίστευε ότι θα του άνοιγε το δρόμο για ποδοσφαιρική καριέρα. Νοίκιασε κάμερα, πλήρωσε κάποιον για να τραβήξει μερικά πλάνα του όταν έπαιζε ποδόσφαιρο, ένα μοντάζ τσάτρα πάτρα και έτοιμα τα… highlights του!

Μοιάζει αστείο, αλλά πέτυχε το σκοπό του. Στη Mpumalanga Black Aces αναγνώρισαν το ταλέντο του, έπαιξε μια χρονιά εκεί, πήρε μεταγραφή στην Cape Town FC, όπου έπαιρνε μισθό 34 λίρες το μήνα. Εκεί αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ στη δεύτερη κατηγορία του πρωταθλήματος και το 2009 τον κάλεσε για δοκιμή η τουρκική Καράμπουκσπορ.

Σχετικό Περιεχόμενο

Στα 22 του, δεν είναι πια ταλεντάκι. Στις δύο πρώτες σεζόν του έβαλε 30 γκολ και το όνομά του άρχισε να ακούγεται για τους μεγαλύτερους συλλόγους στην Τουρκία. Ο Εμενίκε πιστεύει πια πως όλα τα δύσκολα έχουν περάσει, ανήκουν στο παρελθόν, ότι μπροστά του ο δρόμος ανοίγεται πια βατός…

Τα πράγματα, βέβαια, δεν είναι ακριβώς έτσι. Κάθε άλλο… Τα πιο δύσκολα, αυτά που ποτέ δεν φανταζόταν θα ακολουθούσαν. Πρώτα εφημερίδα τον κατηγορεί ότι έχει παραποιήσει τα έγγραφα τα οποία αποδεικνύουν την ηλικία του και στην πραγματικότητα δεν είναι 24, αλλά 31 χρόνων! Τελικά η εφημερίδα αναγκάζεται να απολογηθεί…  Τον Ιούλιο του 2011, λίγες ημέρες μετά την μεταγραφή του στη Φενέρμπαχτσε, ο Εμενίκε συλλαμβάνεται για συμμετοχή σε στημένο παιχνίδι, όταν αγωνιζόταν στην Καράμπουκσπορ.
Σύμφωνα με την κατηγορία, ο Νιγηριανός επιθετικός είχε απουσιάσει εσκεμμένα, επικαλούμενος τραυματισμό, από παιχνίδι της πρώην ομάδας του με τη «Φενέρ» με τη Καράμπουκσπορ να χάνει με 1-0 και τη Φενέρμπαχτσε να αναδεικνύεται πρωταθλήτρια. Δύο εβδομάδες μετά από αυτόν τον αγώνα, η ομάδα της Κωνσταντινούπολης ανακοίνωσε την απόκτησή του έναντι εννέα εκατομμυρίων ευρώ, κάτι που σχολιάστηκε ως… δωράκι προς τον παίκτη του για την απουσία του από το επίμαχο παιχνίδι!

Το άρθρο συνεχίζεται μετά τη διαφήμιση

Παρά το γεγονός ότι κατά την κατάθεσή του ο Εμενίκε εμφάνισε ιατρική γνωμάτευση. σύμφωνα με την οποία ήταν τραυματίας και δεν θα μπορούσε να αγωνιστεί, κατέληξε στη φυλακή! Και μέσα στο κελί ήταν τόσο τρομοκρατημένος που νοσταλγούσε ακόμα και τις βραδιές που κοιμόταν στους δρόμους του Γιοχάνεσμπουργκ. Στην Τουρκία έζησε το δικό του… εξπρές του μεσονυχτίου!

«Η φυλακή ήταν ένας τρελός εφιάλτης, από τον οποίο δεν μπορούσα να ξυπνήσω. Ουδέποτε στη ζωή μου διέπραξα έγκλημα. Ζούσα με νερό και ψωμί. Η φυλακή ήταν μια εμπειρία σκληρή, μου έκανε να δω τη ζωή διαφορετικά. Ένας αστυνομικός με γρονθοκοπούσε. Ήθελε να με κάνει να υπογράψω μια ψεύτικη ομολογία. Όλα ήταν γραμμένα στα τούρκικα, δεν καταλάβαινα τι έγραφε. Με χτυπούσε και του έλεγα ‘Αν θέλεις μπορείς να με σκοτώσεις, αλλά δεν υπάρχει περίπτωση να υπογράψω. Μετά από τέσσερις ημέρες στη φυλακή δεν ήμουν καλά. Ήθελα να σταματήσω το ποδόσφαιρο. Αυτό με είχε μπλέξει σε όλη αυτή την ιστορία» ήταν η σοκαριστική εξομολόγησή του. Η έρευνα συνεχίστηκε και τελικά ο Εμενίκε βγήκε… καθαρός το 2013 όταν απαλλάχθηκε από την κατηγορία λόγω έλλειψης αποδείξεων. «Ευχαρίστησα τον Θεό. Αυτός γνώριζε ότι ήμουν αθώος».

Ο Εμενίκε δεν φόρεσε ούτε μια φορά τη φανέλα της Φενέρμπαχτσε από το 2011 μέχρι το 2013 και το καλοκαίρι εκείνης της χρονιάς πωλήθηκε στη Σπαρτάκ Μόσχας έναντι δέκα εκατομμυρίων ευρώ. Η Ρωσία θα μπορούσε να είναι μια διέξοδος για να ξαναβρεί τον καλό εαυτό του, αυτόν της Καράμπουκσπορ, ωστόσο υπολόγιζε χωρίς τους… ρατσιστές. Στο ντέρμπι με την Ντιναμό δέχθηκε φραστική επίθεση για το χρώμα του δέρματός του, απάντησε με χειρονομία, του επιβλήθηκε βαρύ πρόστιμο και τελικά αποχώρησε από τη Μόσχα μερικούς μήνες αργότερα (21 γκολ σε δύο σεζόν) έχοντας κυρίως να θυμάται ότι πέτυχε το ταχύτερο γκολ στην ιστορία του ρωσικού πρωταθλήματος σκοράροντας στο δέκατο δευτερόλεπτο στον αγώνα με την Αλάνια Βλαντικαφκάζ.

Λίγοι θα περίμεναν ότι θα επέστρεφε στη Φενέρμπαχτσε. Οι Τούρκοι, ωστόσο, πίστευαν πάντα στο ταλέντο του, ωστόσο ήταν η εμπλοκή του στο σκάνδαλο με τα στημένα που υποχρέωσε κατά κάποιο τρόπο το σύλλογο να τον απομακρύνει μέχρι το θέμα να ξεχαστεί. Αυτή τη φορά κατάφερε να αγωνιστεί με τη «Φενέρ», για να δοθεί στη συνέχεια δανεικός στην Αλ Αΐν, τον Ιούλιο του 2015, και κατόπιν στη Γουέστ Χαμ, τον Ιανουάριο του 2016.

Τον Απρίλιο του 2015 είχε προλάβει, βέβαια, να ζήσει άλλον έναν εφιάλτη, όταν το λεωφορείο που μετέφερε την αποστολή της Φενέρμπαχτσε μετά το παιχνίδι με τη Ρίζεσπορ δέχθηκε τρομοκρατική επίθεση στο αεροδρόμιο της Τραπεζούντας. «Μιλούσα με τον αδερφό μου στο τηλέφωνο, όταν άκουσα έναν πολύ δυνατό ήχο. Το πούλμαν φρέναρε απότομα και επικράτησε πανικός. Ενστικτωδώς προσπάθησα να καλυφθώ και ο υπεύθυνος ασφαλείας του συλλόγου μας έλεγε ότι το λεωφορείο δεχόταν πυροβολισμούς. Ο οδηγός μας είχε τραυματιστεί, ήταν μέσα στα αίματα. Ήταν σοκαριστικό. Ο άνδρας αυτός ήταν τόσο γενναίος. Μας έσωσε» θυμάται.

Η εμπειρία του στην Αγγλία, όπου τα ταμπλόιντ «τρέφονται» από ζωές όπως του Εμενίκε, τον βοήθησε στο να… ξεκλειδώσει τις ιστορίες που είχε μέσα του και να μιλήσει γι’ αυτές χωρίς να ντρέπεται για το ποιος είναι, από που ξεκίνησε, τι πέρασε κάνοντας την διαδρομή προς την αναγνώριση.

Σχετικό Περιεχόμενο

Σημαντικό μέλος της εθνικής ομάδας της Νιγηρίας όλα αυτά τα χρόνια από την οποία ωστόσο αποφάσισε να αποσυρθεί τον Οκτώβριο του 2015.

Παρά τις πολλές δυσκολίες, η τύχη έχει… χαμογελάσει κάμποσες φορές στον Εμενίκε. Όπως, για παράδειγμα, η σχέση του με την Ιχεόμα Νάντι, η οποία το 2014 αναδείχθηκε το πιο όμορφο κορίτσι της Νιγηρίας. Τα πηγαίνει καλά με τις γυναίκες ο Εμενίκε, δεν έχει παράπονο. Στην πατρίδα του γράφονται κατά καιρούς σχέσεις του με διάφορες σελέμπριτις, αλλά καμία δεν έχει επιβεβαιωθεί από τον ίδιο.

Κάπως έτσι ο Εμενίκε βρίσκει το φως στην άκρη του τούνελ. Και ξυπνά από τους εφιάλτες χωρίς να φοβάται.

 sdna

αφήστε ένα σχόλιο


8 − = τρία