Ολυμπιακός: Η επίσκεψη της ακαδημίας από το Τορόντο στην Αθήνα

Η σχολή του Ολυμπιακού από το Τορόντο ταξίδεψε στην Ελλάδα και το Gazzetta μίλησε τόσο με τα παιδιά της ομάδας όσο και με τον υπεύθυνο της ακαδημίας.

Ο Ολυμπιακός είναι μία ομάδα που έχει ανοίξει τους ορίζοντες της στο εξωτερικό σε επίπεδο ακαδημιών και αυτή τη στιγμή έχει «ερυθρόλευκες» εμφανίσεις σε αρκετά μέρη του πλανήτη όπως στο Ντουμπάι, στην Ουάσινγκτον, το Σίδνεϋ…

Ωστόσο από το 2019, το δίκτυο του Ολυμπιακού έχει φτάσει μέχρι και τον Καναδά και συγκεκριμένα στην πόλη του Τορόντο, όπου μεταφέρεται η φιλοσοφία και η ιστορία των Πειραιωτών στα ελληνόπουλο της περιοχής και όχι μόνο.

Η ακαδημία ήρθε στην Ελλάδα και επισκέφτηκε τόσο το προπονητικό κέντρο του Ολυμπιακού όσο και άλλες σχολές της Αττικής, με τις οποίες έπαιξε φιλικά παιχνίδια, έχοντας αλληλεπίδραση με τα παιδιά των ακαδημιών.

Το Gazzetta παρακολούθησε ένα από αυτά τα ματς, κόντρα στην «ερυθρόλευκη» σχολή της Γλυφάδας όπου ο τεχνικός διευθυντής της ομάδας αλλά και ο υπεύθυνος της ακαδημίας μίλησαν για την παρουσία του συνόλου από το Τορόντο.

Παράλληλα, ο υπεύθυνος της σχολής, Πίτερ Γρίμπιλας αναφέρθηκε στη λειτουργία της σχολής αλλά και στην ιστορία με τον Ολυμπιακό ενώ τον λόγο πήραν και παιδιά της ομάδας από το Τορόντο.

Γρίμπιλας: «Όλοι στο Τορόντο γνωρίζουν τον Ολυμπιακό»

οσφπ

– Πόσο σημαντική είναι για την ομάδα η επίσκεψη στην Ελλάδα;

«Είναι πάρα πολύ σημαντικό για εμάς. Παίζουν μαζί εδώ και οκτώ χρόνια και περίμεναν να έρθουν στην Ελλάδα εδώ και τέσσερα χρόνια. Ήταν να έρθουν πριν τον COVID αλλά τελικά ήρθαν τώρα. Τα παιδιά ήρθαν για να μάθουν για τον Ολυμπιακό, για την ομάδα, το ελληνικό ποδόσφαιρο και να δουν πως παίζουν τα παιδιά εδώ. Έμαθαν περισσότερα από όσα περίμεναν. Τα γήπεδα, οι προπονητές, οι εγκαταστάσεις, είναι το κάτι άλλο».

– Τι έχουν δει τα παιδιά, πώς το βιώνουν;

«Όταν ήρθαμε εδώ, τα παιδιά δεν ήξεραν πολλά για τον τρόπο που παίζουν τα παιδιά στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Το πως ετοιμάζονται, το πως προπονούνται, το τι τρώνε, πόσες φορές τρέχουν, πως κάνουν προετοιμασία ή προπόνηση. Τα παιδιά μπήκαν στο γήπεδο και τα είδαν όλα. Πήγαν και σε κάθε μέρη της Αθήνας για να μάθουν για την Αρχαία Ελλάδα και την ιστορία της χώρας. Σε αυτό το διάστημα τα παιδιά έμαθαν δύο χρόνια πράγματα».

– Τι εμπειρίες θα πάρουν πίσω στο Τορόντο;

«Τα παιδιά έφυγαν από την Ελλάδα καταλαβαίνοντας τι ποιότητα έχουν, πως η ποιότητα τους μοιάζει με τους Έλληνες και έμαθαν τι πρέπει να κάνουν όταν επιστρέψουν στον Καναδά για να γίνουν επαγγελματίες ποδοσφαιριστές».

– Τι έμαθαν από την επίσκεψη εδώ;

«Έχουν μάθει τι είναι οικογένεια. Κάθε μέρα έχουμε δει παίκτες, παλαίμαχους, προπονητές που έχουν περάσει από τον Ολυμπιακό. Η ομάδα είναι μία αληθινή οικογένεια και όποιος έχει παίξει εκεί, έχει μπει στην οικογένεια και δεν τον αφήνουν ποτέ να φύγει. Στα παιδιά έκανε εντύπωση πως όποιος έχει παίξει στην ομάδα, όλη η οικογένεια τον ακολουθεί».

οσφπ

– Έχει έρθει ξανά η ομάδα του Τορόντο στην Ελλάδα;

«Είχε ξαναέρθει μία ομάδα πριν από 3 με 4 χρόνια στον Ολυμπιακό. Αυτή η ομάδα ήρθε πίσω στον Καναδά και μίλησε άλλες ομάδες, όπου τους εξήγησαν τι είναι Ελλάδα και Ολυμπιακός. Τα παιδιά έμαθαν αυτές τις πληροφορίες και τώρα που ήρθαν τις κατάλαβαν ακόμα περισσότερο. Τώρα που θα γυρίσουν πίσω θα το λένε στους φίλους τους εκεί και τώρα που δεν έχουμε COVID, θα ερχόμαστε κάθε χρόνο».

– Γιατί επιλέξατε τον Ολυμπιακό;

«Δύο λόγους. Το Olympic Flame ξεκίνησε πριν από 40 χρόνια μόνο για Έλληνες. Τώρα έχουμε πολλούς ξένους αλλά το συμβούλιο και το κλαμπ λειτουργεί ως ελληνική οργάνωση. Για το καλό των παιδιών στον Καναδά θα πρέπει να μπούμε σε μία οικογένεια στην Ελλάδα. Δεν το συζητήσαμε καν, είπαμε αμέσως Ολυμπιακό. Αμέσως. Και βρήκαμε τον Βασίλη Νάνο, είχαμε πολλά meetings και στο τέλος φτάσαμε στη συνεργασία και να μπούμε στην οικογένεια του Ολυμπιακού. Είμαστε Έλληνες στο Τορόντο και δεν υπήρχε συζήτηση, μόνο Ολυμπιακός».

– Τι έχει αλλάξει από τότε που ήρθε ο Ολυμπιακός στο Τορόντο;

«Έχουν έρθει πολλά παιδιά για να έχουν την ευκαιρία να μάθουν για τον Ολυμπιακό και να δουν την ομάδα. Οικογένειες και παιδιά έχουν έρθει γιατί μπορούν να μάθουν και να ζουν με τον Ολυμπιακό. Ο Ολυμπιακός είναι γνωστό κλαμπ στο Τορόντο και γενικά στον Καναδά, είναι γνωστός ως μία από τις μεγαλύτερες ομάδες της Ευρώπης. Δεν ξέρουν άλλη ομάδα. Δεν έρχονται μόνο Έλληνες στην ομάδα αλλά και ξένοι για τον Ολυμπιακό».

Kaleel Jordan και Christo Soares: «Είναι υπέροχο που εκπροσωπούμε το σήμα του Ολυμπιακού»

οσφπ

Για τον ερχομό τους στην Ελλάδα, τα αξιοθέατα της Αθήνας αλλά και τις εγκαταστάσεις του Ολυμπιακού μίλησαν στο Gazzetta ο Kaleel Jordan και ο Christo Soares που ήταν παίκτες της ομάδας που είχε έρθει από το Τορόντο.

– Για το ταξίδι

«Είναι ένα πολύ όμορφο ταξίδι, είδαμε πως προπονείται ο Ολυμπιακός. Είναι μία τρομερή εμπειρία, έχουμε γνωρίσει προπονητές, το πόσο σκληρά προπονούνται οι παίκτες».

– Πώς είναι η εμπειρία να παίζετε με Έλληνες;

«Είναι διαφορετική εμπειρία επειδή δεν έχουμε παίξει ξανά με τέτοιους παίκτες και θα μας βοηθήσει και εμάς να εξελιχθούμε. Είναι διαφορετικό σίγουρα. Βλέπεις την τεχνική τους και τον τρόπο που δουλεύουν».

– Για τις διαφορές με το Τορόντο…

«Στο Τορόντο έχει περισσότερες κινήσεις στον αγωνιστικό χώρο με ή χωρίς την μπάλα αλλά γενικά θα έλεγα ότι είναι το ίδιο. Κάνουν καθημερινά προπονήσεις ενώ εμείς έχουμε δύο προπονήσεις την εβδομάδα, οπότε βρίσκουν περισσότερο τη χημεία μεταξύ τους».

οσφπ

– Για τον Ολυμπιακό…

«Ο Ολυμπιακός είναι πολύ οργανωμένο κλαμπ, εξαιρετικούς προπονήσεις αλλά και παίκτες στις ακαδημίες του. Είναι υπέροχο να εκπροσωπούμε αυτό το σήμα (του Ολυμπιακού) και νιώθουμε τρομερή χαρά πραγματικά. Ο Ολυμπιακός είναι ένα τρομερό κλαμπ, δεν ξέραμε πολλά πριν έρθουμε αλλά μας είχαν αναλύσει για τον Ολυμπιακό. Από τη στιγμή που ήρθαμε προπονούμαστε σκληρά και έχουμε καταλάβει τη μεγάλη διαφορά στον τρόπο δουλειάς».

– Τι έχετε δει και τι μάθατε;

«Είναι μία υπέροχη χώρα με πολύ ωραίο καιρό και πάρα πολύ ιστορία».

Υπεύθυνος Ακαδημιών και Τεχνικός διευθυντής της σχολής του Ολυμπιακού στη Γλυφάδα: «Τα παιδιά από το Τορόντο εντυπωσιάστηκαν με τις εγκαταστάσεις»

οσφπ

Παράλληλα, τόσο ο Υπεύθυνος Ακαδημιών της Γλυφάδας, κ. Καραφωτιάς όσο και ο Τεχνικός διευθυντής, κ. Τσιαμπιάς αναφέρθηκε στο Gazzetta για το συγκεκριμένο φιλικό αλλά και το πόσο σημαντική ήταν μία τέτοια ενέργεια.

– Η ιδέα πίσω από αυτό το φιλικό

«Μόλις το μάθαμε ότι θα έρθει η ομάδα του Τορόντο στην Ελλάδα για μερικές ομάδες για αγώνες, αποφασίσαμε να διοργανώσουμε ένα φιλικό προκειμένου να ενισχύσουμε τους δεσμούς δύο ομάδων του Ολυμπιακού, να ανταλλάξουμε ιδέες και να γίνει ένας αγώνας όπου τα παιδιά θα γνωριστούν μεταξύ τους.

Να μάθουν την κουλτούρα των δύο λαών, όλοι είμαστε στη σκέπη του ίδιου σήματος απλά από διαφορετικό γεωγραφικό σημείο. Να μας πουν πως βλέπουν το ποδόσφαιρο, να μάθουν για τον Ολυμπιακό, να μάθουμε και εμείς τι πιστεύουν και γνωρίζουν αλλά και να δούμε το επίπεδο το αγωνιστικό».

– Πόσο σημαντικό είναι για τον Ολυμπιακό αυτό το φιλικό;

«Είναι πολύ σημαντικό γιατί ο Ολυμπιακός δεν είναι μία απλή ομάδα αλλά μία ιδέα. Είναι σημαντικό να υπάρχει παντού, όχι μόνο για να βρίσκονται οι κατάλληλοι παίκτες αλλά για να φανεί ο τρόπος που σκέφτεται ο Ολυμπιακός ως ομάδα. Να παίρνει μέρος στο παιδαγωγικό και φιλανθρωπικό χαρακτήρα της ομάδας και όσα πρεσβεύει.

Ουσιαστικά αυτό που συμβαίνει με τις σχολές είναι πως υπάρχει ένας πρέσβης της ομάδας σε κάθε σημείο του πλανήτη και της χώρας. Κάθε σημείο που υπάρχει ο Ολυμπιακό, μπορείς να καταλάβεις μέσα από τον πρέσβη όλη την κουλτούρα της ομάδας. Όποιος θέλει να έρθει κοντά στον Ολυμπιακό, άμα έρθει σε κάποια σχολή του δικτύου, μπορεί να μάθει την ιδέα του Ολυμπιακού».

– Τι σημαίνει για τα παιδιά εδώ αυτό το φιλικό;

«Θα έχει μεγάλη επιρροή για τα παιδιά. Από την ώρα που το είπαμε στα παιδιά ότι θα παίξουμε ένα φιλικό είναι ενθουσιασμένα και θέλουν να γνωρίσουν παιδιά από άλλη χώρα, μία άλλη κουλτούρα και είναι πολύ καλό σχολές από Ελλάδας να επισκεφθούν την αντίστοιχη ομάδα στη χώρα της. Επίσης η ακαδημία θα φύγει στις 20/06 να πάει στη Νάπολι για διεθνή τουρνουά με ιταλικές ομάδες».

– Έχετε μιλήσει με παιδιά από το Τορόντο;

«Και βέβαια. Είναι ενθουσιασμένα όλα τα παιδιά, δεν ήθελαν να φύγουν από την Ελλάδα. Μας είπαν ότι σαν το προπονητικό κέντρο του Ολυμπιακού δεν έχουν ομάδες πρώτης κατηγορίας στο Τορόντο. Δεν υπάρχουν τέτοιες εγκαταστάσεις, παρότι είναι μία περιοχή με τεράστιες εκτάσεις».

– Για την ακαδημία του Ολυμπιακού στη Γλυφάδα

«Η ακαδημία είναι πέντε χρόνια εδώ, ξεκινήσαμε από μηδέν παιδιά και υπάρχει η ανδρική ομάδα του Αστέρα Γλυφάδα που είναι στο πρωτάθλημα της ΕΠΣΑ. Ευχόμαστε να συνεχίσουμε έτσι και τα επόμενα χρόνια, έχουμε ανοδική πορεία και είναι μεγάλη ανάπτυξη αλλά βάζουμε πολύ μεράκι και προσπάθεια. Αυτό αποδίδει καρπούς από ότι φαίνεται».

αφήστε ένα σχόλιο


τέσσερα × = 16