Μητσοτάκης για υποχρεωτικό εμβολιασμό στους άνω των 60: Ζήτησα από την επιτροπή να ανοίξει η 3η δόση στους 4 μήνες

«Είμαι βαθιά φιλελεύθερος πολιτικός και οποιαδήποτε υποχρεωτικότητα μου είναι επι της αρχής δυσκολοχώνευτη», τόνισε ο πρωθυπουργός από τη Βουλή

Στη Βουλή μίλησε πριν από λίγο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για το νομοσχεδίο του υπουργείου Υγείας, τοποθετούμενος στο ζήτημα του υποχρεωτικού εμβολιασμού για τους πολίτες 60 ετών και άνω.

Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε την ομιλία του με το νομοσχέδιο του υπουργείο Υγείας, το οποίο εισάγει την επέκταση της άυλης συνταγογράφησης και στις αντιρετροϊκές θεραπείες. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε ότι με το νομοσχέδιο θα καθιερωθούν δωρεάν διαγνωστικοί έλεγχοι για τον HIV, ενώ θα αναγνωριστεί η δυνατότητας τεκνοθεσίας από γονείς οροθετικούς εφόσον αυτοί λαμβάνουν κανονικά τη θεραπείας τους.

«Με αυτόν τον τρόπο τιμούμε στην πράξη την σημερινή παγκόσμια ημέρα AIDS», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Πρωταγωνιστής αυτής της κοινοβουλευτικής συζήτησης είναι η υγεία και καλούμαστε να ψηφίσουμε μία κρίσιμη ρύθμιση για τον κοροναϊό, μίας πανδημίας που μας ταλαιπωρεί 2 χρόνια», επισήμανε ο πρωθυπουργός σχετικά με την θεσμοθέτηση υποχρεωτικού εμβολιασμού για τους πολίτες άνω των 60 ετών.

«Στο πρώτο ζήτημα θα αναφερθώ σε τρεις διατάξεις» συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και εξήγησε

 Αρχικά επέκταση άυλης στιγμιογράφησης και στις αντιρετροϊκές θεραπείες. Με την βοήθεια της επιστήμης το AIDS έχει γίνει διαχειρίσιμη ασθένεια σε χαμηλά επίπεδα ώστε να μην το μεταδίδουν

– Η καθιέρωση δωρεάν αυτοδιαγνωστικών ελέγχων έγκαιρης ενημέρωσης του AIDS που αφορά πιο ευάλωτες ομάδες

– Τέλος μια εκκρεμότητα που έρχεται από παρελθόν και χρειάστηκε χρόνο για να ρυθμιστεί σήμερα από φελελεύθερη κεντροδεξιά κυβέρνησης. Αναφέρομαι στην δυνατότητα τεκνοθεσίας από γονείς οροθετικούς εφόσον λαμβάνουν θεραπεία τους

«Πρόκειται για ενέργειες που εναρμονίζουν ώρα μας με την υπόλοιπη ΕΕ. Αίρουν απαράδεκτες διακρίσεις και πολεμούν ξεπερασμένες διακρίσεις. Με αυτόν τον τρόπο τιμούμε στην πράξη την παγκόσμια ημέρα AIDS», υπογράμμισε ο ίδιος.

«Αναγκαίος ο εμβολιασμός των συμπολιτών μας άνω των 60 ετών»

«Έρχομαι τώρα στο κυρίαρχο θέμα της επικαιρότητας, στην ουσία της χθεσινής μου απόφασης για αναγκαίο εμβολιασμό των συμπολιτών μας άνω των 60 ετών. Επιμένω στο επίθετο αναγκαίος γιατί το θεωρώ ισχυρότερο από τον όρο υποχρεωτικός. Όχι μόνο γιατί αφορά προστασία πιο ευάλωτων αλλά γιατί αποτρέπει τον κίνδυνο που αυτοί μπορει να προκαλέσουν στους γύρο τους. Αφορά όλη την κοινωνία», τόνισε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής.

«Η πρωτοβουλία της κυβέρνησης δεν εκδηλώνεται σε ουδέτερο χρόνο με ορίζοντια εφαρμογή. Έρχεται ενόψει και της ιδιαίτερα ανησυχητικής μετάλλαξης ”Ο” και με επικεντρο την συγκεκριμένη ηλικιακή κατηγορία. Αυτή που έρχεται πρώτη σε θύματα covid και δυστυχώς τελευταία στην προθυμία να εμβολιαστεί», διευκρίνισε ο ίδιος.

«Η απόφαση με βασάνισε προσωπικά – Είμαι βαθιά φιλελεύθερος πολιτικός»

«Αποτελεί κίνηση επίκαιρη και στοχευμένη που διαπερνά η Δικαιοσύνη και αναλογικότητα και αποφασιστικότητα ως αποτέλεσμα πολύμηνης προσπάθειας. Η απόφαση με βασάνισε προσωπικά», τόνισε μεταξύ άλλων.

«Είμαι βαθιά φιλελεύθερος πολιτικός και οποιαδήποτε υποχρεωτικότητα μου είναι επι της αρχής δυσκολοχώνευτη. Όμως εξ αρχής τόνισα ότι νιώθω βαρύτερη την ευθύνη για το κοινό καλό και εκείνων που ακόμα δεν το συνειδητοποιούν. Αντίθετα με κάποιους που άλλοτε αναλάμβαναν το ρίσκο να διασπούν το υγειονομικό μέτωπο, προσωπικά αναλαμβάνω το δικό μου και προτιμώ να φανώ πρόσκαιρα αυστηρός αλλά γρήγορα να φανώ υγειονομικά σωστός» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«9 στους 10 Έλληνες που πεθαίνουν είναι άνω των 60 ετών»

«Τα δεδομένα είναι αδυσώπητα. 9 στους 10 Έλληνες που πεθαίνουν είναι άνω των 60 ετών» είπε ο πρωθυπουργός και συνέχισε: «Παραπάνω από 8 στους 10 δεν έχουν εμβολιαστεί. Πρόκειται για εκείνους που αναντίρρητα κινδυνεύουν περισσότερο. Παραμένοντας απροστάτευτοι πολιορκούν το σύστημα υγείας». Και απαντώντας στο ερώτημα «Γιατί τώρα;» είπε: «Διότι τώρα η απειλή είναι μεγαλύτερη. Δεν γνωρίζουμε ακόμα τις συνέπειες της μετάλλαξης “Ο”. Γνωρίζουμε ότι όσο πιο γρήγορα επιταχύνουμε τους εμβολιασμούς τόσο καλύτερα προστατευμένοι θα είμαστε. Τον τελευταίο μήνα οι μεγαλύτεροι συμπολίτες μας επέδειξαν σχετικά απροθυμία να εμβολιαστούν. Από τους 580.000 ανεμβολίαστους, μόλις 70.000 έσπευσαν να κλείσουν το ραντεβού για α’ δόση. Η μικρότερη ποσοστιαία αύξηση σε σχέση με τις άλλες ηλικιακές κατηγορίες».

Αναφερόμενος στο πρόστιμο των 100 ευρώ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε: «Μήπως το οικονομικό μέτρο των 100 ευρώ είναι πολύ αυστηρό; Η απάντηση είναι απλή. Μόνο το πρόστιμο προσδίδει στη ρύθμιση το γνήσιο υποχρεωτικό της χαρακτήρα. Δεν αποτελεί παρά ένα αντίτιμο υγείας για την ενίσχυση των νοσοκομείων. Είναι πολύ εύκολο να μην καταβάλει κανείς το πρόστιμο, αρκεί να εμβολιαστεί. Είναι τόσο απλό. Το πρόστιμο το οποίο επιλέξαμε είναι μακριά από πρόστιμα της τάξεως των 7.000 ευρώ στην Αυστρία ή έως 1.000 για παράβαση νομοθεσίας covid στην Ιταλία. Είναι όμως τα 100 ευρώ ένα σημαντικό ποσό, ένα σοβαρό αντικίνητρο για την πορεία προς την αρρώστια και τον πόνο».

«Έχω ζητήσει να εξετάσει η συντόμευση του διαστήματος μεταξύ 2ης και 3ης δόσης»

«Κάνατε αρκετά προηγουμένως;» ανέφερε συνεχίζοντας την ομιλία του στη Βουλή στη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας ο πρωθυπουργός για το αν η κυβέρνηση εξάντλησε όλα τα ενδεχόμενα πριν φτάσει στην απόφαση για την υποχρεώτικότητα στους πολίτες άνω των 60 ετών. «Απαντώ… Επιχείρηση ελευθερία, Κατ’ οίκον εμβολιασμός, ελεγχόμενη πρόσβαση σε κλειστούς χώρους, την είσοδο μόνο σε εμβολιασμένους και νοσήσαντες από αρχές Νοεμβρίου, την καθιέρωση 3ης δόσης ως προϋπόθεση πλήρους εμβολιασμού. Πρώτοι στην Ευρώπη καθιερώσαμε τη δωρεάν και καθολική διάθεση self test. Την ίδια στιγμή αντιμετωπίσαμε τις χρόνιες παθογένειες του συστήματος υγείας» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Πρώτη η χώρα μας άνοιξε την 3η δόση σε όλους τους ενήλικους, πριν ακόμα αναγνωριστεί από την παγκόσμια ερευνητική κοινότητα η σημασία της» συμπλήρωσε και εξήγησε πως «έχω ζητήσει να εξετάσει να συντομευθεί το διάστημα μεταξύ 2ης και 3ης δόσης. Αν μπορούμε και το εγκρίνουν οι ειδικοί να ανοίξουμε την 3η δόση ενδεχομένως και στους 4 μήνες».

«Σε όλο αυτό το διάστημα που μας κατηγορούν ότι δεν έχουμε κάνει κάτι να ενημερώσουμε, υπάρχει εκστρατεία ενημέρωσης, προσανατολισμένη στις μεγάλες ηλικίες. Το μήνυμα για τα δεδομένα του εμβολιασμού πρέπει να έχει φτάσει μέχρι τον τελευταίο συμπολίτη μας», επισήμανε ο πρωθυπουργός.

«Ο Πολάκης πάλι κλείνει το μάτι στους αντιεμβολιαστές»

Aπευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε: «Είμαι έτοιμος να ακούσω προτάσεις. Απεγνωσμένη αντιπολιτευτικότητα φανερώνει η διγλωσσία και το φλερτ με τους αντιεμβολιαστές. Ο κ. Πολάκης πάλι τα ίδια είπε. Επίκληση των εμβολιασμένων που έχασαν τη ζωή τους. Πάλι κλείνει το μάτι στους αντιεμβολιαστές. Αρα τι σημαίνει ότι πρέπει να σταματήσουμε τους εμβολιασμούς. Εξακολουθείτε να πατάτε σε δύο βάρκες».

«Πριν 2 μήνες ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε εξευτελιστική τη σύνδεση του εμβολιασμού των νέων με το χαρτζιλίκι των 150 ευρώ. Χθες μας είπατε τα αντίθετα. Τώρα ζητάτε οικονομικά κίνητρα για να εμβολιαστούν οι μεγαλύτεροι. Λίγη σοβαρότητα κύριοι της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν θα έβλαπτε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Τώρα δεν υπάρχουν lockdown για να προγραμματίσετε εκδηλώσεις. Τώρα υπάρχουν τα εμβόλια που στην αρχή λέγατε ότι δεν υπάρχουν. Τα παρέχουμε δωρεάν και σώζουν ζωές. Αντιπολιτεύεστε την κυβέρνηση μέσα από μία παγκόσμια κρίση. Αν έχετε προτάσεις να τις καταθέσετε και τις εξετάσουμε. Θέλουμε μία κοινωνία που θα προχωρά συμπεριλαμβάνοντας ακόμα και τα πιο διστακτικά της τμήματα», δήλωσε επιπρόσθετα.

«Ναι ή όχι στην προτροπή των μεγαλύτερων για είναι μέρος της ανοσίας; Αισθάνομαι ότι πράττω το καθήκον μου, προτείνοντας έναν πιο καθαρό δρόμο για την έξοδο από την περιπέτεια με ναι δύσκολες και σκληρές αποφάσεις. Αναμένω με ενδιαφέρον και στη στάση του ΚΙΝΑΛ. Ζυγίστε την κατάσταση», διαμήνυσε κλείνοντας ο πρωθυπουργός.

αφήστε ένα σχόλιο


εννέα − 2 =