ΜΕ ΤΗ ΣΥΝΤΑΞΗ ΤΟΥ ΠΑΠΠΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΓΙΑΓΙΑΣ! ΕΡΕΥΝΑ: ΤΟ ΕΝΑ ΣΤΑ ΔΥΟ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΑ (48,6%) ΕΧΟΥΝ ΩΣ ΚΥΡΙΟ ΕΣΟΔΟ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Πληθαίνουν οι περιπτώσεις όπου οι συντάξεις των ηλικιωμένων μετατρέπονται σε σανίδα σωτηρίας νοικοκυριών. Λαμβάνονται και δύσκολες αποφάσεις: πολλές οικογένειες παίρνουν στο σπίτι ηλικιωμένους που βρίσκονταν σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων.

Αναλαμβάνουν οι ίδιοι τη φροντίδα, αξιοποιώντας τη σύνταξη και αποφεύγοντας το κόστος της Μονάδας. Σύμφωνα με στοιχεία της Πανελλήνιας Ενωσης Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων, ενώ η πληρότητα των κέντρων προ κρίσης ήταν σχεδόν 100% (θεωρούνταν λίγες οι υπάρχουσες θέσεις) είχε ήδη, ένα χρόνο μετά, πέσει κάτω του 80%.

Σε όλη την Ελλάδα, για χιλιάδες οικογένειες, οι συντάξεις των παππούδων έχουν μετατραπεί σε βασικό (αν όχι μοναδικό) εισόδημα ανθρώπων που βρέθηκαν στην ανεργία ή αντιμέτωποι με την πτώχευση επιχειρήσεων, την οικονομική ανέχεια και την αδυναμία διαβίωσης με πενιχρούς μισθούς.

Απόδειξη; Το ένα στα δύο νοικοκυριά πανελλαδικά (48,6%) έχουν ως κύριο, πολλές φορές και μόνο, έσοδο τις συντάξεις.

Αυτό προκύπτει από έρευνα της εταιρείας MARC, η οποία πραγματοποιήθηκε εντός του 2014 για λογαριασμό της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ). Στην ίδια έρευνα καταγράφηκε πως τα νοικοκυριά που στηρίζονται κυρίως σε μισθούς αποτελούν το 35,9%, έναντι 10,3% που βασίζονται σε εισοδήματα από ελεύθερα επαγγέλματα και επιχειρήσεις…

αφήστε ένα σχόλιο


επτά − = 0