ΜΕ ΕΡΑΝΟΥΣ ΚΑΙ ΔΩΡΕΕΣ ΑΓΟΡΑΖΟΥΝ ΓΑΖΕΣ ΣΥΡΙΓΓΕΣ ΓΑΝΤΙΑ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΧΑΡΤΙ ΥΓΕΙΑΣ!

Με εράνους (από το προσωπικό) και με δωρεές (από τους ασθενείς και την τοπική κοινωνία) λειτουργεί το δημόσιο σύστημα υγείας στη χώρα.

Η νέα «ακτινογραφία» την οποία έκανε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) στις δημόσιες δομές υγείας, αποτυπώνει τον καινοφανή τρόπο χρηματοδότησης των μονάδων του ΕΣΥ: τους εράνους μεταξύ των εργαζομένων του νοσοκομείου ή του Κέντρου Υγείας προκειμένου να αντιμετωπιστεί η έλλειψη αναλώσιμων υλικών αναγκαίων για την παροχή υπηρεσιών υγείας.

«Στα Κέντρα Υγείας συγκεντρώνουν οι εργαζόμενοι με έρανο μεταξύ τους λίγα ευρώ για να αγοράσουν γάζες, σύριγγες, γάντια, ακόμη και χαρτί υγείας» τονίζει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, κ. Μιχάλης Γιαννάκος.

Η μειωμένη χρηματοδότηση του ΕΣΥ είναι μόνο η…αφετηρία για την αναζήτηση άλλων τρόπων χρηματοδότησης. «Εφέτος η χρηματοδότηση είναι 350 εκατ. ευρώ λιγότερα από πέρυσι. Έχουν επάρκεια υλικών οι μονάδες του ΕΣΥ, λένε. Και όμως οφείλουν 1,5 δισ. ληξιπρόθεσμα.

Το ΕΣΥ συντηρείται από εράνους, παροχές, δωρεές και συναυλίες. Μέχρι και από τα παγκάρια της εκκλησίας του κάθε Νοσοκομείου αναζητείται η οικονομική ενίσχυση» καταγγέλλει το προεδρείο της ΠΟΕΔΗΝ. Αναφέρεται ενδεικτικά το Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Γεννηματάς» όπου μοναδική πηγή χρηματοδότησης του Νοσοκομείου για μεγάλα χρονικά διαστήματα ήταν το παγκάρι της εκκλησίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ, έρανοι για την προμήθεια υλικών γίνονται στο Νοσοκομείο Κιλκίς, στο Κέντρο Υγείας Θεσπρωτικού (οι ελλείψεις υλικών καλύπτονται με δωρεές από τους εμποροβιοτέχνες και τους πολίτες αλλά και τους εράνους του προσωπικού για την αγορά υγειονομικού υλικού), στο Κέντρο Υγείας Φιλιππιάδας, στα έξι Κέντρα Υγείας της Μαγνησίας (Αργαλαστή, Ζαγορά, Βελεστίνο, Αλμυρός, Σκιάθος, Σκόπελος), στα Κέντρα Υγείας Σαπών και Ιάσμου Ροδόπης, στο Κέντρο Υγείας Πρίνου Καβάλας, στο νοσοκομείο Ρεθύμνου (όπου συχνά πυκνά χρησιμοποιούνται τα χρήματα από το παγκάρι της εκκλησίας). Στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκάδας οι ασθενείς αγοράζουν μόνοι τους τα υλικά για την περίθαλψη ή τη νοσηλεία τους.

Δωρεές για πάσα νόσο

Κανόνας τείνουν να γίνουν και οι δωρεές στα δημόσια νοσοκομεία. Ιδιώτες, σύλλογοι, ακόμη και σχολεία δωρίζουν αναλώσιμα υλικά αναγκαία για τη λειτουργία του συστήματος, με τα είδη της δωρεάς να έχουν μεγάλη ποικιλία, από μαξιλάρια, σεντόνια, στατό για ορούς μέχρι και φρούτα.

Ενδεικτικά, αναφέρεται το νοσοκομείο Κοζάνης «Μαμάτσειο», του οποίου η Διοίκηση δημοσιοποιεί τις δωρεές αφενός για να ευχαριστήσει τους δωρητές του «Μαμάτσειου», αφετέρου για να ευαισθητοποιήσει τα φιλανθρωπικά αντανακλαστικά και άλλων ιδιωτών ή φορέων.

Αξίζει να αναφερθεί, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιεί, η δωρεά 18 μαξιλαριών για την Παθολογική Κλινική και άλλων 26 για άλλους τομείς, από τους μαθητές των τμημάτων Γ2 και Γ3 του 2ου Γυμνασίου Κοζάνης. Το Εκκλησιαστικό Γηροκομείο Κοζάνης «Αγ. Παντελεήμον» δώρισε στο «Μαμάτσειο» 230 σεντόνια, ιδιώτες δώρισαν 45 κρεβάτια για την Παθολογική Κλινική, αλλά και 21 νοσοκομειακές κλίνες ηλεκτρονικές πολύσπαστες και είκοσι ένα (21) στρώματα αφρολέξ με δερματίνη, αδιάβροχα για την Καρδιολογική Κλινική και τη Στεφανιαία Μονάδα.

Ιδιώτης δώρισε στο νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Γεννηματάς» 150 κιλά ροδάκινα τα οποία θα διατεθούν όπως αναφέρει η διοίκηση στο Τμήμα Διατροφής.

 lykavitos.

αφήστε ένα σχόλιο


τρία × = 6