ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΟΥΔΕΝ ΛΑΘΟΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΤΑΙ: ΤΕΛΙΚΑ…ΜΗΠΩΣ ΜΑΣ ΠΑΙΖΕΙ ΤΟΝ «ΠΑΠΑ» Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΧΑΔΑ ΚΑΛΥΒΙΩΝ; (PHOTOS)

Του Αντ. Δεωνά 

«Είναι να απορείς με κάποια πράγματα που διαβάζεις και ξανά διαβάζεις και δεν λες να κατανοήσεις γιατί θεωρείς ότι κάποιος σου κάνει πλάκα!»

Ο λόγος είναι, ότι ο πρώην Αντιπεριφερειάρχης και νυν Δήμαρχος Σαρωνικού κ. Πέτρος Φιλίππου, την ώρα που στέλνει δελτίο τύπου και δηλώνει ότι συμφωνεί απόλυτα με την ανακοίνωση του Περιφερειάρχη Αττικής  κ. Γιώργου Πατούλη για το ότι θα πρέπει να δοθεί τέλος στην ανεξέλεγκτη λειτουργία χωματερών, την ίδια ακριβώς στιγμή, φωτογραφίζονται φορτηγά αυτοκίνητα, να αδειάζουν μπάζα και χώμα, στον παράνομο ΧΑΔΑ Καλυβίων (ΦΩΤΟ 1).

Βέβαια, ο ίδιος δηλώνει ότι δεν θέλει ΧΥΤΑ στην Ανατολική Αττική και ζητά να ανακληθεί ο ν. 3164/2003.

Σύντομες παρατηρήσεις σχετικά με τον Περιφερειακό Σχεδιασμό, για να ειπωθούν και κάποιες αλήθειες.

Εξ’  όσων γνωρίζουμε, κανείς δεν θέλει ΧΥΤΑ, όχι μόνο στην Ανατολική Αττική, αλλά και σε όλη την επικράτεια. Δεν είπε όμως ο κ. Φιλίππου, αφού δε θέλει ΧΥΤΑ, γιατί το πρώτο πράγμα που έκανε η προηγούμενη Περιφερειακή αρχή, στην οποία (ο ίδιος ήταν εκ των στελεχών πρώτης γραμμής), ήταν να απορρίψει τον σχεδιασμό του κ. Γιάννη Σγουρού, ο οποίος αν είχε εφαρμοσθεί, θα είχε λύσει το πρόβλημα; (Φαίνεται οι Περιφερειάρχες Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας που εφάρμοσαν παρόμοιο σχεδιασμό με του κ. Σγουρού και έχουν λύσει το πρόβλημα των απορριμμάτων, δεν ήξεραν τι έκαναν)!

Παρ όλα αυτά ο κ. Φιλίππου, υπερψήφισε το νέο Περιφερειακό Σχεδιασμό για την διαχείριση των απορριμμάτων, τον οποίο υμνεί, αποκαλώντας τον τέλειο και τώρα ζητά, την άμεση εφαρμογή του, για να λυθεί το πρόβλημα ( κάτι που έκανε και στη συνάντηση εργασίας που πραγματοποιήθηκε από την Περιφέρεια) ενώ είναι αντίθετος σε περίπτωση αναθεώρησης, κάτι που ζητάει η πλειοψηφία των Δημάρχων της Αττικής.  Όμως, παρ’ όλο ότι τον αποκαλεί τέλειο, από μέρος του δεν έκανε τίποτα για να εφαρμοστεί ο νέος Περιφερειακός Σχεδιασμός. Μάλλον πίστευε σε αυτό που έλεγε η κ. Δούρου, ότι εμείς τα σκουπίδια τα μαζεύουμε αλλιώς και πιθανότατα να εννοούσε αυτό τον τρόπο που διαπιστώνουμε τις τελευταίες μέρες στο ΧΑΔΑ Καλυβίων.

Όσο για τον ν. 3164/2003, εάν είναι για το καλό όλων και αφού συμφωνούν οι περισσότεροι, να ανακληθεί. Αλλά και εδώ, δεν λέει ο κ. Φιλίππου τι έκανε γι’ αυτό τα 5 χρόνια που ήταν Αντιπεριφερειάρχης της κ. Δούρου, σε μια Περιφερειακή αρχή, η οποία είχε το έρεισμα και τα μέσα στην προηγούμενη κυβέρνηση για να το κάνει.

Πάμε και στο δελτίο τύπου, όπου με μια προσεκτική ανάγνωση, γεννιούνται κάποια ερωτηματικά.

Σύμφωνα με το δελτίο τύπου ο κ. Φιλίππου επιχειρεί να τα «φορτώσει» όλα στον προκάτοχό του Γιώργο Σοφρώνη και να αποποιηθεί ο ίδιος τις ευθύνες του. Αν δεν κάνουμε λάθος, τα προηγούμενα 5 χρόνια,  Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής ήταν ο ίδιος και από ότι φαίνεται γνώριζε για το θέμα του ΧΑΔΑ Καλυβίων. Αφού γνώριζε, γιατί δεν έκανε κάτι να σταματήσει αυτό το περιβαλλοντικό έγκλημα, παρά το συνέχισε μέχρι σήμερα;

Σε ένα σημείο του δελτίο τύπου αναφέρεται ότι στις 4/9/2019 ξέσπασε πυρκαγιά στο σημείο της παράνομης χωματερής και με εντολή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας μετέφερε χώμα, προκειμένου να εξαφανιστούν οι όποιες εστίες καπνού.

Για το θέμα της πυρκαγιάς, έχει περιέλθει στην κατοχή μας σχετική επιστολή 19/9/2019 του Συλλόγου Οικιστών Αγίου Γεωργίου Κορωπίου, προς τον Δήμο Σαρωνικού, (ΦΩΤΟ 2) που διαμαρτύρονται για έντονη οσμή από καύση απορριμμάτων η οποία προέρχεται από τον παράνομο ΧΑΔΑ Καλυβίων και ήταν η αφορμή για την έρευνα που ξεκινήσαμε να κάνουμε.

Γεγονός είναι, ότι κατά την παρουσία μας την περασμένη Κυριακή 29/9/2019 στην άκρη του  οικισμού του Αγίου Γεωργίου (ΦΩΤΟ 3) η μυρωδιά που ερχόταν από απέναντι, το σημείο που βρίσκεται ο ΧΑΔΑ Καλυβίων, ήταν έντονη.

Υπάρχει όμως και η απαντητική επιστολή που έστειλε ο Δήμαρχος Σαρωνικού (ΦΩΤΟ 4) όπου αναφέρει ότι η οσμή προερχόταν από αυτανάφλεξη κλαδιών και ότι το θέμα έχει επιλυθεί με επιχωματώσεις. Τώρα γιατί τα κλαδιά που καίγονται στα Καλύβια μυρίζουν σαν τα σκουπίδια, είναι άλλο θέμα…μάλλον θα είναι κλαδιά από «σκουπιδόδεντρα» που φύονται μόνο στο Δήμο Σαρωνικού.

Εδώ όμως μπαίνει το ερώτημα, αφού λοιπόν το θέμα έχει ήδη επιλυθεί, σύμφωνα και με την επιστολή προς τους κατοίκους, γιατί εξακολουθούν να πηγαίνουν μέχρι και χθες 1/10/2019 στο συγκεκριμένο χώρο φορτηγά και εναποθέτουν μπάζα και χώμα προερχόμενα από την Γλυφάδα;

Το δεύτερο ερώτημα είναι, ότι τα φορτηγά που ξεφορτώνουν στον παράνομο ΧΑΔΑ Καλυβίων, έχουν την σχετική άδεια, δελτία αποστολής και γενικά τα παραστατικά που πρέπει να τα συνοδεύουν; Εάν όμως έχουν μπει παράνομα στο χώρο, ο κ. Φιλίππου, έχει κάτι να πει γι’ αυτό; Η πιο συγκεκριμένα, αν έχουν πάει παράνομα στο χώρο, έχει σκοπό να  κινήσει διαδικασίες επιβολής κυρώσεων στην εταιρεία που διαχειρίζεται τα φορτηγά;

Αξιοπερίεργο βέβαια είναι, ότι το χθεσινό φορτίο των φορτηγών προέρχεται από εκσκαφές στη Γλυφάδα. Γιατί τα πηγαίνουν στο ΧΑΔΑ Καλυβίων και όχι σε κάποιο πιστοποιημένο σύστημα ΑΕΕΚ που ως γνωστό, υπάρχουν αρκετά στην περιοχή;

Επίσης, το σημείο που είναι ο παράνομος ΧΑΔΑ Καλυβίων, όπως πληροφορηθήκαμε είναι δασική έκταση. Ο Δασάρχης Λαυρίου γνωρίζει για την παράνομη δραστηριότητα που γίνεται εκεί; Εάν ναι, έχει κάνει τις απαιτούμενες ενέργειες που προβλέπονται από τον νόμο ή σφυρίζει αδιάφορα την ώρα που κάνουν πάρτι τα φορτηγά με τα σκουπιδόμπαζα από τις γύρω περιοχές της Ανατολικής και Νότιας Αττικής. Και ένα τελευταίο ερώτημα…

Και ένα τελευταίο ερώτημα…Το βουνό που έχει σχηματιστεί με τους χιλιάδες τόνους από σκουπίδια και μπάζα και ποιος ξέρει τι άλλο επικίνδυνο απόβλητο έχει θαφτεί εκεί, θα αφαιρεθεί, ή, μήπως θα γίνει αποκατάσταση; Πάντως ότι και να γίνει από τα δύο, θα χρειαστούν πολλά χρήματα τα οποία μάλλον, θα πληρώσουν οι πολίτες…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Το φορτηγό ανενόχλητο επί το έργον

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Η επιστολή  του Συλλόγου Οικιστών Αγίου Γεωργίου Κορωπίου προς τον Δήμο Σαρωνικού

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Το σημείο δίπλα από τον οικισμό που ήταν έντονη η μυρωδιά

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Η απαντητική επιστολή προς τους οικιστές που έστειλε ο Δήμαρχος Σαρωνικού

αφήστε ένα σχόλιο


+ 5 = έντεκα