ΜΑΖΙ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ & Β’ ΓΥΡΟΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ

Σε πεδίο έντονης αντιπαράθεσης, μεταξύ Κυβέρνησης και Αντιπολίτευσης, στη Βουλή, εξελίχθηκε η συζήτηση επί της Τροπολογίας, που ορίζει τη διεξαγωγή των επαναληπτικών Αυτοδιοκητικών Εκλογών μαζί με τις Ευρωεκλογές.

Η τροπολογία, που είχε ενσωματωθεί στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ψηφίστηκε, κατά πλειοψηφία, στηριχθείσα από τη Ν.Δ. και το ΠΑ.ΣΟ.Κ.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Χαράλαμπος Αθανασίου, υπεραμύνθηκε της ρύθμισης για τη διεξαγωγή του β’ γύρου των Αυτοδιοικητικών Εκλογών μαζί με τις Ευρωεκλογές στις 25 Μαΐου, επικαλούμενος τεχνικούς και πολιτικούς λόγους.

Ταυτόχρονα, απέρριψε τις αιτιάσεις της Αντιπολίτευσης για προσπάθεια επηρεασμού του Εκλογικού Σώματος, κάνοντας λόγο για αντιφατική λογική, τονίζοντας ότι, θα πρέπει να απαντήσουν όσοι διαφωνούν αν έχουν ή όχι εμπιστοσύνη στον κυρίαρχο λαό.

Όπως υποστήριξε ο κ. Αθανασίου, αν οι Ευρωεκλογές διεξάγονταν την πρώτη Κυριακή μαζί με τις Αυτοδιοικητικές, οι εφορευτικές επιτροπές θα είχαν πολύ μεγαλύτερο φόρτο εργασίας, λόγω και της σταυροδοσίας.

Δεύτερο μέτωπο πολιτικής σύγκρουσης αποτέλεσε, επίσης, ο αποκλεισμός από τις Αυτοδιοικητικές Εκλογές, όλων όσων προέρχονται από τρίτες χώρες και δεν έχουν ελληνική ιθαγένεια.

Η Κυβέρνηση υποστήριξε ότι, δεν κρύβεται καμία σκοπιμότητα πίσω από τις προωθούμενες αλλαγές, σεβόμενη τους θεσμούς, με την Αντιπολίτευση να την κατηγορεί για εκλογικά τεχνάσματα, «στην προσπάθειά της να διασωθεί από τη μεγάλη ήττα που διαπιστώνει ότι θα υποστεί στις επερχόμενες Εκλογές».

Απαντώντας σε όσους ασκούν κριτική, για τον αποκλεισμό από τις Αυτοδιοικητικές Εκλογές, όλων όσων αλλοδαπών και ομογενών δεν έχουν την Ελληνική ιθαγένεια, ο Υπουργός Δ.Δ.&Α.Δ., Χαράλαμπος Αθανασίου, παραπέμποντας σε σχετική απόφαση του ΣτΕ, αλλά και διευκρινίζοντας ότι, αφορά μόνο πολίτες τρίτων χωρών και όχι της Ε.Ε., οι οποίοι μπορούν να συμμετάσχουν.

Σημείωσε μάλιστα ότι, ο ίδιος έχει από τον Μάρτιο του 2013 έτοιμο τον νόμο περί ιθαγένειας, προσθέτοντας, με νόημα:

«Δεν ξέρω γιατί δεν ήρθε στη Βουλή, ενώ εγώ τον παρέδωσα…».

«Όλοι όσοι έχουν Ελληνική ιθαγένεια δε στερούνται το δικαίωμα ψήφου. Καλώς ή κακώς, το ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματική τη διάταξη. Έπρεπε να εφαρμοστεί η απόφαση. Είμαστε Κράτος Δικαίου και πρέπει να σεβόμαστε τους θεσμούς» συμπλήρωσε ο κ. Αθανασίου.

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Παναγιώτης Λαφαζάνης, κατηγόρησε την Κυβέρνηση ότι, αλλάζει στο «παρά πέντε» το Εκλογικό Σύστημα, ερήμην της αντιπολίτευσης.

Παράλληλα, έκανε λόγο για πανικό και αδιέξοδο των δύο κυβερνητικών εταίρων, που προσπαθούν «να δημιουργήσουν τεχνητή εντύπωση μπροστά στη μεγάλη εκλογική συντριβή και κατάρρευσή τους, που βλέπουν ότι έρχεται τη δεύτερη Κυριακή».

«Νομίζετε ότι, με τεχνάσματα, μεθοδεύσεις και κόλπα θα επηρεάσετε το εκλογικό σώμα. Δεν θα γλιτώσετε, όμως, γιατί οι εκλογές κερδίζονται με ψήφους», ανέφερε, χαρακτηριστικά, ο κ. Λαφαζάνης.

Η Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος της Ν.Δ., Σοφία Βούλτεψη, επιτέθηκε στον ΣΥ.ΡΙΖ.Α., κατηγορώντας τον, ότι αποδεικνύει με τη στάση του πως, δεν τον ενδιαφέρουν οι Ευρωεκλογές, αλλά μόνο οι Αυτοδιοικητικές, λόγω του «εσωκομματικού προβλήματος που αντιμετωπίζει».

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος των ΑΝ.ΕΛ., Βασίλης Καπερνάρος, χαρακτήρισε προσχηματικές τις θέσεις της Κυβέρνησης, την οποία επέκρινε ότι, προσπαθεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα.

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της ΔΗΜ.ΑΡ., Νίκος Τσούκαλης, διαχώρισε τη θέση του ως προς την Τροπολογία, σημειώνοντας:

«Δε συνιστά οπισθοδρόμηση να έρχεται ρύθμιση για να προσαρμοστεί με αποφάσεις του ΣτΕ, ούτε μπορεί να είναι στοιχείο κριτικής. Είναι οπισθοδρόμηση να είναι από τον Μάρτιο του 2013 σε ισχύ η εγκύκλιος που “πάγωσε” τον νόμο περί ιθαγένειας και να μην έρχεται στη Βουλή το νέο σχέδιο νόμου».

«Είμαστε η μοναδική χώρα στον κόσμο, που δεν διαθέτει σε ισχύ νομοθετικό πλαίσιο για την ιθαγένεια και αντί να έρθει μια ολοκληρωμένη πρόταση φέρνετε “ξεκούδουνα” ρύθμιση για την ψήφο των μεταναστών», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Τσούκαλης, αποδίδοντας ευθύνες και στο ΠΑ.ΣΟ.Κ.

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, έκανε λόγο «για διακηρύξεις που περίσσεψαν, περί κράτους δικαίου, από όλους όσοι κάνουν ότι δεν ζούσαν όλα τα προηγούμενα χρόνια στη χώρα, αλλά στο διάστημα…».

Ταυτόχρονα, δήλωσε ότι το Κόμμα του τάσσεται υπέρ της λίστας στις Ευρωεκλογές, αλλά κατά, στο να συμπέσουν με τη δεύτερη Κυριακή των Αυτοδιοικητικών.

Κάλεσε δε την Κυβέρνηση, να εξασφαλίσει τη συμμετοχή των ετεροδημοτών, μειώνοντας τα έξοδα μετακίνησής τους, με κατάργηση των διοδίων και με φθηνά εισιτήρια.

«Κανένας δεν μπορεί να βάζει ψευδεπίγραφα διλήμματα» τόνισε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑ.ΣΟ.Κ., Πάρις Κουκουλόπουλος, ο οποίος υπεραμύνθηκε της στάσης του Κόμματός του, ενώ κατηγόρησε τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. για «παλαιοκομματική λογική».

«Η Τροπολογία προστατεύει το κύρος των θεσμών της Αποκέντρωσης και της Αυτοδιοίκησης και αν κάποιοι μεθόδευαν την υποβάθμιση τους πρέπει να το συζητήσουμε καθαρά και χωρίς υποκρισία.

Είναι μια τεράστιας σημασίας προσπάθεια, που κρατάει όρθιους τους θεσμούς», επισήμανε και επιτέθηκε στην Αξιωματική Αντιπολίτευση, κάνοντας λόγο για «ψευτοδιλήμματα».

«Το δίλημμα μνημόνιο – αντιμνημόνιο είναι πλαστό από τη φύση του, γιατί θα πάψει να υπάρχει. Δεν μπορεί να υπάρχει το πλαστό δίλημμα μνημόνιο – αντιμνημόνιο για την πρώτη Κυριακή. Αν εσείς με ψευτοδιλήμματα θέλετε να στείλετε αδιάβαστους τους θεσμούς δεν θα περάσει.

Καμία σκοπιμότητα από την πλευρά μας δεν υπάρχει, αλλά μόνο το υπέρτατο καθήκον να προστατεύσουμε τους θεσμούς», είπε ο κ. Κουκουλόπουλος.

 

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ

αφήστε ένα σχόλιο


7 − ένα =