Μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων φέρνει η κυβέρνηση – Όλα τα σενάρια για κατώτατο μισθό, ΦΠΑ και ΕΝΦΙΑ

«Υπάρχει η ανάγκη να στηρίξουμε το εισόδημα των πιο αδύναμων συμπολιτών μας το συντομότερο δυνατόν»

Δέσμη μέτρων για την ανάσχεση του κύματος ακρίβειας που πιέζει νοικοκυριά και επιχειρήσεις προωθεί η κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να κρατηθούν παράλληλα οι ισορροπίες προκειμένου να μην προκληθεί δημοσιονομικό πρόβλημα τινάζοντας στον αέρα τον προϋπολογισμό.

Όπως ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης  στη συνέντευξη που παραχώρησε στον ΑΝΤ-1 και στην εκπομπή «Ενώπιως Ενωπίω», «από 1η Μαΐου του 2022 θα ισχύσει η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού, η οποία εκτιμώ πως θα είναι σημαντική, πολύ μεγαλύτερη από την αντίστοιχη του 2%, που ισχύει από την 1η Ιανουαρίου».
«Υπάρχει η ανάγκη να στηρίξουμε το εισόδημα των πιο αδύναμων συμπολιτών μας το συντομότερο δυνατόν», τόνισε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε πως η βελτίωση του διαθέσιμου εισοδήματος προκύπτει από τη μείωση της φορολογίας, τη σημαντικότατη αύξηση των καταθέσεων, αλλά και από το γεγονός πως η κυβέρνηση δεν δίστασε να δαπανήσει πρωτοφανή για την ελληνική οικονομία ποσά χάριν της στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων εν μέσω πανδημίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες η αύξηση συζητείται να κινηθεί μεταξύ στο 6% ή 7%.

Στις συσκέψεις του πρωθυπουργού με το οικονομικό επιτελείο υπήρξε η εκτίμηση ότι οι επιχειρήσεις μπορούν να στηρίξουν την αύξηση του κατώτατου μισθού, καθώς μέσα στην πανδημία στηρίχθηκαν οικονομικά, ενώ επιπροσθέτως κατά τη διάρκεια του 2022 θα υπάρξουν και επιπλέον μέτρα στήριξής τους, όπως η μείωση του συντελεστή φορολογίας στο 22%, η μείωση του συντελεστή υπολογισμού της προκαταβολής φόρου, η επιδότηση της κιλοβατώρας ηλεκτρικού ρεύματος οριζόντια για όλες τις επιχειρήσεις, η αναστολή των πληρωμών για την επιστρεπτέα προκαταβολή κ.α.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε, επίσης, νέα μέτρα στήριξης για τους κλάδους του πολιτισμού και της εστίασης. Σε πρώτη φάση, οι επιχειρήσεις θα έχουν τη δυνατότητα να βάλουν το 25% των εργαζομένων τους, για δύο εβδομάδες, σε καθεστώς αναστολής.

Τα μέτρα αυτά αναμένεται να ανακοινωθούν λεπτομερώς σήμερα από τους υπουργούς Οικονομίας και Εργασίας, Χρήστο Σταϊκούρα και Κωστή Χατζηδάκη.

Παράλληλα, όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, προωθείται η επέκταση της αποζημίωσης ειδικού σκοπού και σε άλλους κλάδους της οικονομίας, ως στήριξη για την πανδημία.

Θα επανεξεταστεί τον Μάρτιο η μείωση του ΦΠΑ

Την ίδια ώρα ανοιχτό αφήνει η κυβέρνηση το ενδεχόμενο να επανεξετάσει το θέμα της μείωσης του Φ.Π.Α. τον Μάρτιο.

«Είμαστε μόλις στον Ιανουάριο και πρέπει να σιγουρευτούμε ότι δεν θα βγούμε εκτός του προϋπολογισμού» δήλωσε ο πρωθυπουργός, εξηγώντας την απόφαση της κυβέρνησης να μην προχωρήσει σε αυτή τη δράση στην αυγή του νέου έτους.

«Η πρώτη προτεραιότητα είναι να μην έχουμε από τον Φεβρουάριο δημοσιονομικά ελλείμματα. Μία τέτοια παρέμβαση, αν την επέλεγε η κυβέρνηση, θα έπρεπε να είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι θα έφτανε στον καταναλωτή. Δεν είμαστε ακόμα βέβαιοι» πρόσθεσε.

«Όλα όμως είναι στο τραπέζι προς αξιολόγηση, ανάλογα με το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, σε συνέντευξη του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha, το βράδυ της Πέμπτης.

«Όντως εξετάσαμε (σ.σ. το ενδεχόμενο μείωσης του ΦΠΑ) σε όλα τα προϊόντα» παραδέχτηκε ο κ. Σταϊκούρας, ενώ ανέφερε ότι τα ταμειακά διαθέσιμα ανέρχονται σε 38 δισ. ευρώ και αποτελούν, όπως είπε, ισχυρό όπλο απέναντι στις διακυμάνσεις των αγορών.

«Αλλά υπάρχει το υψηλό δημοσιονομικό έλλειμμα (λόγω των μέτρων στήριξης, που αποτέλεσαν το τέταρτο υψηλότερο πακέτο μέτρων παγκοσμίως), οπότε η οικονομική πολιτική πρέπει να ασκείται με σύνεση, σωφροσύνη και διορατικότητα» πρόσθεσε ο υπουργός Οικονομικών.

Τους επόμενους μήνες οι ανακοινώσεις για τον νέο ΕΝΦΙΑ

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και σε άλλες πολιτικές φοροελαφρύνσεων που προωθούνται, όπως η μείωση του ΕΝΦΙΑ. «Η πολιτική της μείωσης των φόρων δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί. Ο νέος ΕΝΦΙΑ θα ανακοινωθεί τους επόμενους μήνες και για τους περισσότερους θα υπάρξει μείωση. Από εκεί και πέρα, έχουμε ακόμα εκκρεμότητες» δήλωσε.

«Έχουμε ολοκληρώσει το 80% των προεκλογικών μας δεσμεύσεων και εκτιμώ ότι το υπόλοιπο θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη της τετραετίας» πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κάνοντας σαφή, για άλλη μία φορά, την πρόθεση του η κυβέρνηση να εξαντλήσει τη θητεία της.

Θέλουμε να δημιουργήσουμε 80.000 θέσεις εργασίας το 2022

Στον μέιζονα στόχο της κυβέρνησης, να δημιουργήσει όσο το δυνατόν περισσότερες θέσεις εργασίας αναφέρθηκε ο κ. Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια τη συνέντευξης.

«Η ανεργία καταπολεμάται με επενδύσεις. Στην χώρα μας γίνονται επενδύσεις, που δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας. Γυρίζουν πίσω από το εξωτερικό νέα παιδιά. Ταυτόχρονα έχουμε για πρώτη φορά ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης. Δημιουργήσαμε πάνω από 50.000 θέσεις εργασίας εν μέσω πανδημίας. Θέλουμε να δημιουργήσουμε 80.000 θέσεις το 2022», τόνισε ο πρωθυπουργός.

αφήστε ένα σχόλιο


τρία × 1 =