Κυριάκος Μητσοτάκης: Στη Γαύδο για τον αγιασμό των υδάτων – Σαφές μήνυμα προς την Τουρκία

Ιδιαιτέρως συμβολική επίσκεψη – Η απάντηση στις τουρκικές προκλήσεις

Την ακριτική Γαύδο 

Η εν λόγω επίσκεψη χαρακτηρίζεται ως ιδιαίτερα συμβολική αλλά και ως μία ακόμα απάντηση της χώρας μας στη γειτονική χώρα, εφόσον οι τουρκικές προκλήσεις συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό.

Υπενθυμίζεται πως την Τετάρτη ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στοχοποίησε την Ελλάδα απειλώντας με επίθεση με τους τουρκικούς πυραύλους «Ταϊφουν», ενώ είχε προηγηθεί ο στενός συνεργάτης του Τούρκου προέδρου, Ιμπραήμ Καλίν, που ισχυρίστηκε ότι η Ελλάδα δεν έχει δικαίωμα επέκτασης των χωρικών της υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια νότια και δυτικά της Κρήτης και προειδοποίησε για αντίποινα σε περίπτωση που η χώρα μας ασκήσει ένα αναφαίρετο κυριαρχικό της δικαίωμα.

Μήνυμα στη Τουρκία

«Η Ελλάδα ούτε απειλείται ούτε τρομοκρατείται και ούτε ετεροπροσδιορίζεται σε κανένα ζήτημα, πολύ περισσότερο στα κυριαρχικά της δικαιώματα» απαντά στο κρεσέντο της τουρκικής προκλητικότητας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, με την Αθήνα να διατηρεί την ψυχραιμία της και να προτάσσει την διπλωματική και αμυντική θωράκιση έναντι οποιασδήποτε απειλής.

Το μήνυμα της εθνικής αυτοπεποίθησης και του ανυποχώρητου σε ό,τι αφορά τα κυριαρχικά δικαιώματα και την εθνική κυριαρχία της χώρας θέλει να εκπέμψει ο κ. Μητσοτάκης με την επίσκεψη του στη Γαύδο, δηλώνοντας ταυτόχρονα ότι η Ελλάδα θα ασκήσει τα δικαιώματα της που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο όποτε κρίνει ότι είναι η κατάλληλη στιγμή, χωρίς να δέχεται εκβιασμούς από κανέναν.

Δεν «τσιμπά» στις προκλήσεις της Άγκυρας η Αθήνα

Η αναθεωρητική πολιτική της Άγκυρας που βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα Ερντογάν σε συνδυασμό με το οικονομικό αδιέξοδο το οποίο βιώνει η τουρκική κοινωνία και οι εκλογές που θα διεξαχθούν στην Τουρκία τους προσεχείς μήνες και θα κρίνουν το μέλλον του τούρκου Προέδρου τον οδηγούν «εξαγωγή» της πίεσης αυτής προς την Ελλάδα προκειμένου να κερδίσει πόντος στο πολιτικό παιχνίδι εντός των συνόρων του. Σύμφωνα με τον ιστότοπο iefimerida.gr, η Αθήνα δεν «τσιμπά» στις προκλήσεις και συνεχίζει να βαδίζει στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και τον άξονα της σταθερότητας, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν παρακολουθεί με προσοχή τις δηλώσεις και την τακτική των τούρκων αξιωματούχων. Ειδικά τη στιγμή που και οι δύο χώρες βαδίζουν σε μια προεκλογική περίοδο και στην Ελλάδα αναμένεται να υπάρξει μία περίοδος 40 ημερών με υπηρεσιακή κυβέρνηση εξαιτίας της απλής αναλογικής που θέσπισε ο ΣΥΡΙΖΑ. Πολύ περισσότερο όταν το τελευταίο διάστημα η ένταση μεταφέρεται και στο πεδίο με τις συνεχείς παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου από τουρκικά αεροσκάφη, ενώ χθες σημειώθηκε επεισόδιο και στο Αιγαίο με την παρενόχληση από τουρκική ακταιωρό την οποία δέχτηκε σκάφος του λιμενικού, το οποίο περιπολούσε νοτιοανατολικά του Φαρμακονησίου, εντός ελληνικών χωρικών υδάτων.

αφήστε ένα σχόλιο


τρία × 7 =