«Κλιμακώνει» την ένταση στη Αν. Μεσόγειο η Τουρκία: Απαντά με δεύτερη Navtex – «Στην υφαλοκρηπίδα μας οι έρευνες»

Κλιμακώνεται η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο, με τους Τούκους να απαντούν με δεύτερη NAVTEX στη αντι-Navtex, την οποία εξέδωσε ο σταθμός Ηρακλείου της Υδρογραφικής Υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού 
και με την οποία απάντησε η Αθήνα στην προκλητική αναγγελία της Άγκυρας περί σεισμογραφικής έρευνας νότια του Καστελόριζου.
 στην προκλητική αναγγελία της Άγκυρας περί σεισμογραφικής έρευνας νότια του Καστελόριζου
Σύμφωνα με την τουρκική NAVTEX τα ερευνητικά πλοία Ορούτς Ρέις, Αταμάν και Τζένγκις Χαν πραγματοποιούν σεισμικές έρευνες «στην τουρκική υφαλοκρηπίδα και συμφώνως με το Διεθνές Δίκαιο».Η τουρκική NAVTEX:TURNHOS N/W : 1026/20

MEDITERRANEAN SEA

1. TURKISH FLAGGED R/V ORUÇ REİS, ATAMAN AND CENGİZ HAN ARE CONDUCTING SEISMIC SURVER IN TURKEY’S CONTINENTAL SHELF ON BEHALF OF REPUBLIC TURKEY IN ACCORDANCE WITH INTERNATIONAL LAW.

2. UNAUTHORIZED STATION HAS BROADCASTED NAVTEX MESSAGE NUMBER HA28-455/20 IN TURKISH NAVTEX SERVICE AREA. ANTALYA NAVTEX STATION HAS THE AUTHORITY TO BROADCAST NAVTEX MESSAGES IN THE AREA.

3 ANTALYA TURK RADYO NAVTEX NR. FA26-1024/20 ISSTILL VALID AND EFFECTIVE. ANTALYA STATION WILL CONTIUNUE TO PROMULGATE NAVTEX MESSAGES FOR SAFETY OF MARIERS.

4. CANCEL THIS MESSAGE 232059Z AUG 20.

ΥΠΕΞ σε Τουρκία: Η Ελλάδα δεν θα δεχθεί κανέναν εκβιασμό

Νωρίτερα ανακοίνωση – απάντηση στην τουρκική προκλητικότητα εξέδωσε το ελληνικό ΥΠΕΞ, τονίζοντας ότι «η νέα παράνομη τουρκική Navtex για παράνομες έρευνες νοτίως της νήσου Μεγίστης στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, σε συνδυασμό με την παρατηρούμενη ευρεία κινητικότητα μονάδων του τουρκικού πολεμικού ναυτικού, αποτελεί νέα σοβαρή κλιμάκωση και εκθέτει με τον πλέον προφανή τρόπο τον αποσταθεροποιητικό και απειλητικό για την ειρήνη ρόλο της Τουρκίας».

Μάλιστα το ΥΠΕΞ στην ανακοίνωση τονίζει πως «η Ελλάδα δεν θα δεχθεί κανέναν εκβιασμό. Θα υπερασπίσει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα», ενώ παράλληλα καλεί την Τουρκία να τερματίσει άμεσα τις παράνομες ενέργειές της που υπονομεύουν την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή.

ΚΥΣΕΑ: Εξετάστηκαν οι τρόποι αντίδρασης στην τουρκική προκλητικότητα

Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ απέναντι στην τουρική προκλητικότητα, βγήκε λίγη ώρα μετά το τέλος της έκτακτης συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου έγινε επισκόπηση της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο και εξετάστηκαν οι τρόποι αντίδρασης στην τουρκική προκλητικότητα.

Με αντί- Navtex απαντά η Αθήνα

Νωρίτερα, με αντί Navtex, την οποία εξέδωσε ο σταθμός Ηρακλείου της Υδρογραφικής Υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού, απάντησε η Αθήνα, στην προκλητική αναγγελία της Άγκυρας περί σεισμογραφικής έρευνας του «Oruc Reis» νότια του Καστελόριζου.

Ο σταθμός Ηρακλείου ανακοίνωσε ότι ο σταθμός της Αττάλειας δεν έχει τη δικαιοδοσία για να εκδώσει Navtex για τη συγκεκριμένη περιοχή. Και κατά δεύτερον επισημαίνει ότι η περιοχή που δεσμεύεται αναφέρεται σε παράνομη δραστηριότητα και μάλιστα σε περιοχή που επικαλύπτει την ελληνική υφαλοκρηπίδα. Mάλιστα καλούνται οι ναυτιλόμενοι να αγνοήσουν την τουρκική Navtex.

 

αφήστε ένα σχόλιο


τέσσερα + = 12