ΘΡΙΛΕΡ ΜΕ ΤΟ 4ΧΡΟΝΟ ΚΟΡΙΤΣΙ: ΕΚΚΛΗΣΗ ΌΠΟΙΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΝΑ ΤΗΛΕΦΩΝΗΣΕΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

Συγκλονίζει το πανελλήνιο η υπόθεση της 4χρονης που εντοπίστηκε σε δωμάτιο σε καταυλισμό Ρομά στα Φάρσαλα. Η μικρή κέντρισε το ενδιαφέρον των αστυνομικών, καθώς έχει ξανθά μαλλιά και γαλάζια μάτια. Όπως υποστήριξε το ζευγάρι που την κρατούσε, το παιδί το έδωσε η βιολογική μητέρα του το 2009 σε ηλικία 7 μηνών, καθώς η ίδια δεν μπορούσε να το αναθρέψει.

Η Αστυνομία έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες του προκειμένου να αναγνωριστεί η ταυτότητα του.

Η 4χρονη βρίσκεται για προληπτικές εξετάσεις στο νοσοκομείο της Λάρισας.

Όπως δηλώνει στο nooz.gr η υπεύθυνη επικοινωνίας της οργάνωσης “Το Χαμόγελο του Παιδιού”, Νάταλι Καρακιουλάφη, το κορίτσι θα παραμείνει εκεί μέχρι να ολοκληρωθούν οι εξετάσεις και αργότερα θα μεταφερθεί σε ένα από τα σπίτια της οργάνωσης.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο ΣΚΑΙ ο Κώστας Γιαννόπουλος, πρόεδρος του “Χαμόγελου του Παιδιού”, η μικρή άρχισε να μιλάει όταν αισθάνθηκε άνετα, ενώ μιλάει τη γλώσσα των Ρομ και ελάχιστα ελληνικά.

Πληροφορίες αναφέρουν πως τη μικρή θα επισκεφθεί ανθρωπολόγος, ώστε να δώσει επιπλέον στοιχεία που θα βοηθήσουν να εντοπιστεί ο τόπος καταγωγής της.

Όποιος πολίτης γνωρίζει οτιδήποτε να τηλεφωνήσει στους αριθμούς κλήσης
2410 683171 και 2410 683184-5 της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Λάρισας. 

 

Αναφορικά με την έρευνα, ακόμα όλα είναι ανοιχτά, ενώ η αστυνομία δεν έχει αποκλείσει την περίπτωση να πρόκειται για κύκλωμα παράνομης διακίνησης παιδιών με ή χωρίς την συγκατάθεση της βιολογικής μητέρας.

Ο κ.Γιαννόπουλος εξέφρασε στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, την ανησυχία του καθώς τα τελευταία χρόνια φαίνεται να υπάρχει στοχοποίηση παιδιών με ξανθά μαλλιά και ανοιχτόχρωμα μάτια, όπως η μικρή Μαντλίν Μακάν που εξαφανίστηκε από την Πορτογαλία τo 2007 και ο Μπεν Νίνταμ που χάθηκε από την Κω το 1991.

Το “Χαμόγελο”, σε συνεργασία με τις αστυνομικές αρχές, έχει ξεκινήσει Πανευρωπαϊκή εκστρατεία για την αναζήτηση των γονέων, ενώ έχει ήδη ενημερώσει διεθνείς φορείς όπως την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία για τα εξαφανισμένα και σεξουαλικά κακοποιημένα παιδιά (MCE) και το Διεθνές Κέντρο για τα εξαφανισμένα και θύματα εκμετάλλευσης παιδιά (ICMEC).

Σάλος με τη ληξιαρχική πράξη γέννησης

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι οι φερόμενοι ως γονείς της 4χρονης παρουσίασαν ληξιαρχική πράξη γέννησης της μικρής, ενώ με ανακοίνωσή του ο Δήμος Αθηναίων ανέφερε πως μπορεί κανείς με δύο μάρτυρες να δηλώσει το παιδί του και μάλιστα μέχρι να ενηλικιωθεί!

Σύμφωνα με την αστυνομία, το ζευγάρι φέρεται να δήλωσε τη μικρή τον Ιούλιο του 2013, ισχυριζόμενο ότι γεννήθηκε το 2009 στο σπίτι.

To χρονικό της υπόθεσης

Το κουβάρι της περίεργης αυτής υπόθεσης άρχισε να ξετυλίγεται την Πέμπτη (17/10), οπότε πραγματοποιήθηκε αστυνομική επιχείρηση σε καταυλισμό των Ρομά στα Φάρσαλα. Εκεί εντοπίστηκε η 4χρονη, η οποία -λόγω εμφάνισης- κίνησε το ενδιαφέρον των ανδρών της ΕΛ.ΑΣ.

Οι αστυνομικοί συνέλαβαν ένα ζευγάρι Ρομά 39 και 40 χρονών αντίστοιχα, οι οποίοι έπεσαν σε αντιφάσεις σχετικά με το πώς “υιοθέτησαν” τη μικρή.

Από την εξέταση DNA διαπιστώθηκε ότι δεν είχε καμία συγγενική σχέση με το ζευγάρι.

Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για τα αδικήματα της αρπαγής ανηλίκου και της υφαρπαγής ψευδούς βεβαίωσης κατ’ εξακολούθηση.

Πηγές αναφέρουν στο nooz.gr ότι υπάρχουν εκτιμήσεις πως η απαγωγή της 4χρονης δεν είναι μεμονωμένο γεγονός, ωστόσο θα πρέπει να ολοκληρωθούν οι έρευνες της αστυνομίας για να διαπιστωθεί αν τελικά πρόκειται για κάτι περισσότερο από αυτό.

Δεν είναι ίσως τυχαίο, το ότι στις έρευνες έχει ζητηθεί η συμμετοχή διεθνών αστυνομικών υπηρεσιών.

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ., “στο πλαίσιο της προχθεσινής αστυνομικής επιχείρησης στον καταυλισμό Ρομά των Φαρσάλων και κατά τη διάρκεια νομότυπης έρευνας στην οικία δύο ημεδαπών, ενός 39χρονου και μιας 40χρονης, οι αστυνομικοί διαπίστωσαν ότι μαζί τους διέμενε ένα ανήλικο κορίτσι, ηλικίας τεσσάρων ετών περίπου”.

Έχει λευκή χροιά δέρματος, ξανθά μαλλιά και πράσινα μάτια, “χαρακτηριστικά που διαφοροποιούνται πλήρως από αυτά των ανωτέρω, που φέρονται ως γονείς του”.

Οι δύο Ρομά οδηγήθηκαν στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Λάρισας. Παρουσίαζαν συνέχεια διαφορετικούς ισχυρισμούς σχετικά με την απόκτηση του παιδιού.

Έγιναν εξετάσεις DNA και προέκυψε ότι δεν προκύπτει κληρονομική συμβατότητα, μεταξύ των γενετικών στοιχείων της ανήλικης και των γενετικών στοιχείων του 39χρονου και της 40χρονης.

Τελικώς διαπιστώθηκε πως οι δυο Ρομά το 2009 αφαίρεσαν, υπό άγνωστες μέχρι στιγμής συνθήκες, το κορίτσι από τους βιολογικούς γονείς του, ενώ χρησιμοποιώντας πλαστά έγγραφα εξέδωσαν από το Τμήμα Γεννήσεων του Δήμου Αθηναίων τη ληξιαρχική πράξη γέννησης – βάπτισης του.

Επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι η 40χρονη είναι κάτοχος δύο δελτίων αστυνομικής ταυτότητας, με διαφορετικά στοιχεία, τα οποία είναι σε ισχύ, ενώ διατηρεί ταυτόχρονα δύο διαφορετικές οικογενειακές μερίδες, μία στον Δήμο Λαρισαίων, στην οποία εμφαίνεται ως μητέρα πέντε κοριτσιών και ενός αγοριού, και μία στο Δήμο Τρικκαίων, στην οποία εμφαίνεται ως μητέρα τεσσάρων κοριτσιών.

Μάλιστα, με αυτές τις οικογενειακές μερίδες φαίνεται η 40χρονη μέσα σε χρονικό διάστημα πέντε μηνών, το έτος 1993 (από τον Ιούνιο ως τον Νοέμβριο), να έχει γεννήσει τρία παιδιά και σε ακόλουθο χρονικό διάστημα τρεισήμισι μηνών (από τον Οκτώβριο του 1994 μέχρι τον Φεβρουάριο του 1995) να έχει γεννήσει άλλα τρία παιδιά.

Όσον αφορά στον 39χρονο, αυτός διατηρεί και τρίτη οικογενειακή μερίδα στον Δήμο Φαρσάλων, στην οποία εμφαίνεται ως πατέρας ακόμη τεσσάρων παιδιών.

Επίσης διαπιστώθηκε ότι οι δύο Ρομά κατάφεραν να εκδώσουν αριθμό φορολογικού μητρώου (ΑΦΜ) με τα στοιχεία του ανήλικου κοριτσιού.

Σε βάρος του ζευγαριού, που συνελήφθη, σχηματίσθηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για τα αδικήματα της αρπαγής ανηλίκου και της υφαρπαγής ψευδούς βεβαίωσης κατ’ εξακολούθηση.

Στο κορίτσι παρασχέθηκε ψυχολογική υποστήριξη από ψυχολόγο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Μετά από διάταξη της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Λάρισας, αφαιρέθηκε προσωρινά η επιμέλεια της ανήλικης από τους δύο Ρομά και το κορίτσι παραδόθηκε στο “Χαμόγελο του Παιδιού”.

Πηγή: nooz

FOTO 2 FOTO 4 FOTO 5 FOTO 3

 

αφήστε ένα σχόλιο


× επτά = 35