ΘΕΡΜΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ: Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΤΕΡΡΙΨΕ ΡΩΣΙΚΟ ΜΑΧΗΤΙΚΟ 2 ΠΙΛΟΤΟΙ ΝΕΚΡΟΙ

Θερμό επεισόδιο που μπορεί να έχει απρόσμενες εξελίξεις σημειώθηκε σήμερα, με την Τουρκία να καταρρίπτει ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας.

tourkia-rwsia-708

Σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ και οι δύο πιλότοι είναι νεκροί.

Η Αγκυρα υποστηρίζει ότι το μαχητικό τύπου SU-24 παραβίασε τον εναέριο χώρο της Τουρκίας και οι χειριστές του δεν υπάκουαν επί πέντε λεπτά στις προειδοποιήσεις πως θα πρέπει να απομακρυνθούν.

Ωστόσο οι Ρώσοι δίνουν μία διαφορετική εκδοχή. Από τη μία επιβεβαιώνουν πως το μαχητικό ήταν ρωσικό, ωστόσο υποστηρίζουν πως το αεροσκάφος δεν καταρρίφθηκε από άλλα μαχητικά σε αερομαχία, αλλά από αντιαεροπορικά πυρά, πιθανότατα από πύραυλο εδάφους – αέρος. Από την άλλη, η Άγκυρα υποστηρίζει ότι το ρωσικό αεροσκάφος απλώς αναχαιτίστηκε από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη F-16.

Οι δύο πιλότοι σκοτώθηκαν στον αέρα από αντάρτες τουρκμένους

Οι τουρκμένοι αντάρτες δήλωσαν στο τουρκικό πρακτορείο Dohan ότι εκείνοι σκότωσαν τους δύο πιλότους όταν εκτοξεύτηκαν από το αεροσκάφος.
«Οι σύντροφοί μας άνοιξαν πυρ και σκότωσαν τους δύο πιλότους, στον αέρα. Τους μαζέψαμε νεκρούς», δήλωσε ο αντιστράτηγος μια μονάδας τουρκμένων, ο Alpaslan Celik, κρατώντας στο χέρι του ένα υπόλειμμα αλεξίπτωτου.

Η ανακοίνωση από την πλευρά της Τουρκίας 
Η τουρκική προεδρία ανακοίνωσε για το περιστατικό:

«Ενα ρωσικό μαχητικό Su-24 καταρρίφθηκε σύμφωνα με τους κανόνες εμπλοκής, αφού παραβίασε τον τουρκικό εναέριο χώρο παρά τις προειδοποιήσεις».

Aπειλές από τον Νταβούτογλου

Μιλώντας πρίν απο λίγο, ο Τούρκος Πρωθυπουργός Αχμέντ Νταβούτογλου, υποστήριξε ότι η «Τουρκία έχει δικαίωμα να απαντήσει σε παραβίαση του εθνικού εναέριου χώρου της».

Συμβούλιο ασφαλείας από τον Ερντογάν

Σύμφωνα με το CNN-Turk, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν συγκαλεί το συμβούλιο ασφαλείας στο οποίο θα παρευρίσκονται και οι επικεφαλής του στρατού και οι αρμόδιοι υπουργοί.

Κρεμλίνο: Εχουμε αποδείξεις πως δεν ήταν στον τουρκικό εναέριο χώρο 
Οι Ρώσοι υποστηρίζουν πως το μαχητικό Σουκχόι 24 δεν είχε παραβιάσει τον εναέριο χώρο της Τουρκίας και ότι είναι σε θέση να αποδείξουν ότι καθ’ όλη την διάρκεια της πτήσης το αεροσκάφος βρισκόταν εντός εναέριου χώρου της Συρίας.

Μάλιστα το υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε στην ιστοσελίδα του ότι το αεροπλάνο που αποτελούσε μέρος ενος σμήνους αεροσκαφών πέταξε μόνο πάνω απο Συριακό έδαφος.

russianministry

 

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δήλωσε πως πρόκειται για «πολύ σοβαρό περιστατικό, για το οποίο είναι πολύ νωρίς να βγάλουμε συμπεράσματα», ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Λαβρόφ ακύρωσε το προγραμματισμένο για αύριο ταξίδι του στην Τουρκία, ενώ για το θέμα αναμένεται να κάνει δήλωση και ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν.

rouxa_7

rouxa2_2 (1)

 Και ρωσικό ελικόπτερο χτυπήθηκε στη Συρία

Και ενώ η ένταση στην περιοχή είναι στο κόκκινο, μία δεύτερη είδηση έρχεται να εντείνει το κλίμα ανησυχίας, καθώς σύμφωνα το Reuters ρωσικό ελικόπτερο επλήγη από εδάφους με αμερικανικής κατασκευής κατευθυνόμενο πύραυλο TOW που εκτόξευσαν Σύροι αντικαθεστωτικοί αντάρτες, κοντά στην ελεγχόμενη από την κυβέρνηση της Συρίας πόλη Λαττάκεια. Σύμφωνα με τηλεγράφημα του ειδησεογραφικού πρακτορείου, το ρωσικό ελικόπτερο έκανε αναγκαστική προσγείωση σε περιοχή που ελέγχεται από τις δυνάμεις του προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ.

Οι περιοχές όπου κάνουν επιθέσεις οι Ρώσοι, στη Συρία. Διακρίνεται η Λατάκεια, όπου χτυπήθηκε το ρωσικό μαχητικό από Τούρκους:

Τι μπορεί να συμβεί από εδώ και πέρα στις σχέσεις Ρωσίας-Τουρκίας
Ο Guardian επιχειρεί μια σύντομη ανάλυση των σχέσεων Τουρκίας-Ρωσίας, γιατί οι σχέσεις των δύο είναι τεταμένες τώρα και τι μπορεί να συμβεί από εδώ και πέρα:

«Οπως οι ΗΠΑ, έτσι και η Τουρκία φοβάται ότι η εμπλοκή της Ρωσίας στη Συρία θα περιπλέξει την ήδη δύσκολή κατάσταση, παρατείνοντας τον πόλεμο και επιδεινώνοντας την προσφυγική κρίση κατά μήκος των συνόρων της Τουρκίας.
Ο πρόεδρος Ερντογαν έχει δηλώσει ότι είναι ιδιαίτερα ενοχλημένος για το ότι δεν του ζητήθηκε η γνώμη του για τις προθέσεις της Ρωσίας κατά τη διάρκεια τη επίσκεψής του στη Μόσχα τον Σεπτέμβριο, όταν συναντήθηκε με τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Η Τουρκία έχει μια μακρά ιστορία έντασης με τη Ρωσία για μια σειρά ανεπίλυτων διαφορών όπως η στήριξη της Μόσχας για το Ναγκόρνο-Καραμπάχ, τον αρμένικο θύλακα που έχει αποσχισθεί από το Αζερμπαϊζάν.
Η οθωμανική Τουρκία και η τσαρική Ρωσία βρίσκονταν σε πόλεμο το 1877-78. Και ο Στάλιν ήταν εκείνος που αξίωνε τμήματα της ανατολικής Τουρκίας στο τέλος του Β’ΠΠ.

Αλλά οι σχέσεις των δύο χωρών είχαν βελτιωθεί τα τελευταία χρόνια, με μια σειρά ενεργειακών και εμπορικών συμφωνιών. Η Ρωσία είναι σήμερα ο δεύτερος πιο μεγάλος εμπορικός εταίρος της Τουρκίας και το 60% του φυσικού της αερίου προέρχεται από τη Ρωσία.
Η οικονομική εξάρτηση είναι ένας ισχυρός λόγος μεταξύ πολλών για τον οποίο ο Ερντογάν δεν θέλει αυτό, το σημερινό, περιστατικό στα σύνορα να κλιμακωθεί σε μια ευρύτερη σύγκρουση, αν και αυτό είναι κάτι το οποίο δεν μπορεί να ελέγξει εξολοκλήρου».

Στο σημείο μηδέν οι σχέσεις Ρωσίας-Τουρκίας -Η Αγκυρα συγκαλεί εκτάκτως το ΝΑΤΟ

Το Κρεμλίνο χαρακτήρισε την κατάρριψη του μαχητικού αεροσκάφους της «πολύ σοβαρό επεισόδιο». Οι σχέσεις των δύο χωρών επιδεινώθηκαν απότομα σήμερα, ενώ αύριο ο Λαβρόφ έχει προγραμματίσει επίσκεψη στην Αγκυρα.

Από την πλευρά της η τουρκική αεροπορία εξήγησε ότι δύο ρωσικά αεροπλάνα παραβίασαν πολλές φορές τον εναέριο χώρο της Τουρκίας πριν ληφθεί η απόφαση να καταρριφθεί το ένα. Αλλά το ρωσικό υπουργείο Αμυνας διαβεβαίωσε ότι το καταρριφθέν  Su-24 δεν βγήκε ποτέ από τον εναέριο χώρο της Συρίας και ότι έχει τη δυνατότητα να το αποδείξει.
H Αγκυρα πήρε την πρωτοβουλία να συγκαλέσει το ΝΑΤΟ, του οποίου είναι μέλος, καθώς και τον ΟΗΕ, όπως ανακοίνωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου. Το ΝΑΤΟ απάντησε αμέσως ότι μια έκτακτη σύσκεψη θα γίνει σήμερα Τρίτη «κατόπιν αιτήματος της Τουρκίας».
Πρόκειται για μια κακή στιγμή για τη Ρωσία αφού ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ αναμένεται στην Τουρκία την Τετάρτη. Το θέμα των συναντήσεων είναι η Συρία, η μάζη κατά του Ισλαμικού Κράτους και η Κύπρος, στο πλαίσιο του ρωσο-τουρκικού συμβουλίου σε ανώτατο επίπεδο.

Το χρονικό της κατάρριψης του μαχητικού 
Το αεροπλάνο έπεσε σε ορεινή περιοχή στα βόρεια της επαρχίας Λατακιέ, όπου οι κυβερνητικές δυνάμεις της Συρίας πολεμούν εναντίον της αντιπολίτευσης και όπου ήδη έχουν γίνει βομβαρδισμοί. Το CNN αποκάλυψε πρώτο πως το αεροσκάφος ήταν ρωσικής κατασκευής, ενώ στην επίσημη ανακοίνωση των Τούρκων δεν διευκρινίζεται αν το αεροσκάφος χρησιμοποιούνταν από το συριακό στρατό.
Οπως μετέδωσε το CNN Turk, το οποίο επικαλείται μαρτυρίες από τον συριακό Τύπο, ο ένας Ρώσος πιλότος είναι νεκρός και αναζητείται ο δεύτερος, ενώ ήρθε στο φως της δημοσιότητας και ένα βίντεο το οποίο δείχνει έναν πιλότο (πιθανότατα Ρώσο) βαριά τραυματισμένο και ίσως νεκρό, περικυκλωμένο από αντάρτες. Δείτε το ΕΔΩ

Ρωσία: Φύγετε από την Τουρκία
Παράλληλα, πριν από λίγο ο αντιπρόεδρος της Δούμας (της ρωσικής Κάτω Βουλής) Νικολάι Λέβιτσεφ κάλεσε τους Ρώσους τουρίστες να φύγουν εσπευσμένα από την Τουρκία. Μάλιστα, υποστήριξε ότι η Ρωσία πρέπει να σταματήσει όλες τις πτήσεις της προς την Τουρκία. Και όχι μόνο αυτό: συνέκρινε την κατάρριψη του SU-24 με την τρομοκρατική επίθεση στο ρωσικό Airbus τον προηγούμενο μήνα, που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 224 άνθρωποι…

Τούρκος πρέσβης στις ΗΠΑ: Μην παίζετε με την υπομονή της Τουρκίας!
«Προειδοποίηση» με πολλαπλούς αποδέκτες έστειλε ο πρέσβης της Τουρκίας στις ΗΠΑ. «Πρέπει να καταλάβετε ότι αυτά που λέει η Τουρκία και οι προειδοποιήσεις που κάνει πρέπει να γίνονται σεβαστά. Μην παίζετε με την υπομονή της Τουρκίας, προσπαθήστε να κερδίσετε τη φιλία της», είπε χαρακτηριστικά…

590_6158a3c99eac9039d76c24ccc93ae0df

f29a6e89debe703d089c403a101044cc

perioxikataripsis10

.iefimerida.

αφήστε ένα σχόλιο


7 × τρία =