«Η τεράστια σημασία των βλακών…»

Του Θανάση Κ.  Αυτό καθαυτό το περιστατικό στην Πλατεία Νέας Σμύρνης που προκάλεσε θόρυβο, είναι ανάξιο σχολιασμού. Στη – χειρότερη – περίπτωση είναι “υπερβάλλων ζήλος” αστυνομικού. Στην – πιθανότερη – περίπτωση, είναι κλασική πρόκληση – προβοκάτσια – από μέλη αριστερίστικων ή αναρχικών ομάδων. Μπορεί να είναι και τα δύο…

Σε κάθε περίπτωση, το ότι πήρε τέτοιες “διαστάσεις”, δείχνει ότι η Αριστερά, πρωτοστατούντος του ΣΥΡΙΖΑ, έχει ακόμα τη δύναμη να θέτει την ατζέντα στα μέσα (ΜΗ) Ενημέρωσης και η πολιτική τάξη της Ελλάδας ακόμα ΔΕΝ έχει ανακλαστικά να αντιδράσει όπως πρέπει…

Δεν ξέρουμε τι έγινε. Ούτε θα “δικάσουμε” εμείς, με κάποιες αποσπασματικές  (αν όχι και στημένα) βιντεοσκοπημένες σκηνές. Άλλωστε, θα γίνει δικαστήριο για το περιστατικό, αφού απαγγέλθηκαν κατηγορίες για τον νεαρό, ο οποίος όπως φαίνεται προκάλεσε το περιστατικό. Πέρα από την ίδια τη δίκη, κάθε άλλη κρίση (και κάθε άλλο “πόρισμα”) χωρίς όλα τα στοιχεία, δεν έχει καμία αξία.

Μπορούμε να πούμε όμως, μερικά πράγματα πέρα από το ίδιο το περιστατικό:

* Πρώτον, το λόκνταουν μπορεί να είναι “λάθος”, μπορεί να έχει “κουράσει”, αλλά από τη στιγμή που αποφασίζεται, το τηρούμε όλοι! Ακόμα κι όσοι, ενδεχομένως, διαφωνούμε. Και ισχύει για όλους! Ακόμα και για όσους διαφωνούν. 

Τις όποιες αντιρρήσεις μας μπορούμε να τις εκφράσουμε αλλιώς. Όσο όμως ισχύει για όλους, το εφαρμόζουμε όλοι! Κι αν κάποιοι από μας δεν το εφαρμόζουν, υφίστανται τις κυρώσεις – τρώνε το πρόστιμο! Δεν ζητάνε και τα ρέστα από πάνω…

 Αυτή η λογική: δεν μου αρέσει κάτι και κάνω… “ακτιβισμό” για να το παραβιάσω και να προκαλέσω την Αστυνομία να με συλλάβει. ΔΕΝ είναι δημοκρατική! Είναι “ακτιβισμός” κατά της ίδιας της… Δημοκρατίας!

* Δεύτερον, όταν αστυνομικός εκτελεί εντολές και κάποιος πολίτης αρνείται να συμμορφωθεί, αυτό ονομάζεται “απείθεια” (Ποινικός Κώδικας – άρθρο 169) και διώκεται. Δηλαδή προβλέπεται σύλληψη!

Όταν ένας πολίτης που συλλαμβάνεται νομίμως αντιστέκεται, αυτό ονομάζεται “αντίσταση κατά της Αρχής”, επίσης προβλέπεται από τον Ποινικό Κώδικα (άρθρο 167) και οι ποινές είναι χωρίς ανασταλτικό αποτέλεσμα. Εδώ προβλέπεται και η χρήση αστυνομικής βίας!

Όταν σε κάποιον πολίτη αναγγέλλεται η σύλληψη κι αυτός αρνείται ή αντιστέκεται είναι κλασσική περίπτωση αντίστασης κατά της Αρχής!

(Επί πλέον υπάρχει και το (ξεχασμένο) άρθρο 285 του Ποινικού Κώδικα περί “διάδοσης ασθενειών”. Όποιος παραβιάζει συνειδητά μέτρα αποτροπής διάδοσης ασθενειών έχει και επί πλέον επιβαρυντικά στοιχεία, αν αντισταθεί σε συστάσεις αστυνομικών ή στη σύλληψή του.)

* Τρίτον, ενώ βρισκόμαστε σε λόκνταουν, οι ακτιβιστές των αριστερίστικων γκρουπούσκουλων, ασκούνται σε μόνιμη “επαναστατική γυμναστική”. Το παραβιάζουν κάθε μέρα πλέον. Πότε για τον Κουφοντίνα, πότε για τη “Μέρα της Γυναίκας” (όπου κραυγάζουν… φιλοτουρκικά συνθήματα να ανοίξουμε τα σύνορα!) πότε για το ίδιο το λόκνταουν. Το πρόβλημά τους, όμως, δεν είναι το λόκνταουν…

Ψάχνουν συνεχώς αφορμή να παραβιάσουν κάθε διοικητική απόφαση. Και να χτυπηθούν με την Αστυνομία. Και να το κάνουν σε δημόσια θέα, ώστε το μήνυμα να φτάσει σε όλη την κοινωνία, ότι για τους ίδιους δεν υπάρχουν ούτε νόμοι ούτε κανόνες. Από αυτό τρέφονται και γι’ αυτό υπάρχουν πολιτικά. 

* Τέταρτον, όλο το αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ και των πάσης φύσεως “προστατών” του “αριστερίστικου ακτιβισμού” έχει καταρρεύσει, ήδη από τις πρώτες ώρες:

Τι μας έλεγε το “αφήγημα” αυτό; Ότι πήγε η αστυνομία απρόκλητα και έκανε έρευνα σε “ανυποψίαστους” πολίτες στην Πλατεία Νέας Σμύρνης. Εκεί κάποιοι διαμαρτυρήθηκαν. Ένας αστυνομικός προσπάθησε να συλλάβει κάποιον κι ύστερα τον ξυλοφόρτωσε…

Απ’ ό,τι αποδείχθηκε, πρώτον δεν επρόκειτο για “απρόκλητη” ενέργεια της Αστυνομίας. Στην Πλατεία είχε εξαγγελθεί και διαφημιζόταν συγκέντρωση διαμαρτυρίας των Αναρχικών – με ανάρτηση στο γνωστό τους χώρο Indymedia. 

Οι αστυνομικοί βρίσκονταν εκεί – και πριν συμβεί το παραμικρό προπηλακίστηκαν από αναρχικούς. Στη συνέχεια δέχθηκαν επίθεση και τραυματίστηκαν δύο αστυνομικοί. Στη συνέχεια ένας αστυνομικός επιχείρησε να συλλάβει κάποιον από τους αναρχικούς. Αυτός αντιστάθηκε και τότε του χτυπήθηκε…

Υπάρχει ακόμα η πληροφορία ότι ο δράστης προσπάθησε να αφαιρέσει το υπερεσιακό περίστροφο και γι’ αυτό ο αστυνομικός επιχείρησε να τον συλλάβει και χρησιμοποίησε το γκλόμπ του. Κι ότι ακόμα οι αναρχικοί έφεραν κι αυτοί πτυσσόμενα γκλόμπ – ήταν δηλαδή “οπλισμένοι”. Έτσι τραυματίστηκαν νωρίτερα οι δύο άλλοι αστυνομικοί.

Τα μισά αν συνέβησαν απ’ όλα αυτά, η χρήση αστυνομικής βίας ΔΕΝ ήταν παράνομη! 

Το μόνο βέβαιο είναι ότι ο νεαρός που προκάλεσε το περιστατικό ΔΕΝ ήταν “ανυποψίαστος”! Είχε συλληφθεί για συμμετοχή στις – πέρα για πέρα παράνομες – κινητοποιήσεις των προηγουμένων ημερών, υπέρ του ισοβίτη δολοφόνου Κουφοντίνα! 

Και βεβαίως του έχει ήδη απαγγελθεί κατηγορία για απόπειρα σωματικής βλάβης και σωματική βλάβη κατά αστυνομικού. Η υπόθεσή του θα δικαστεί. Αλλά μάλλον δεν ήταν “ανυποψίαστος περαστικός”. 

Το πιθανότερο: ήταν στημένος προβοκάτορας!

Όπως “στημένη” ήταν και η κυρία που βιντεοσκόπησε τη στιγμή που ο αστυνομικός τον χτυπάει (αλλά όχι λίγα δευτερόλεπτα πριν, που αναρχικοί χτυπάνε και τραυματίζουν αστυνομικούς). Ναι, δεν ήταν καθόλου “τυχαία”, ούτε η κυρία αυτή. Τοπικό μέλος και πολιτεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ είναι…

* Πέμπτον, έχει και η κυβέρνηση ευθύνες. Από τη μια επιβάλλει “αυστηρότερο λόκνταουν”, από την άλλη δεν απαγορεύει τις διαδηλώσεις – για να “μη πολώσει”, λέει, την κοινωνία!

Δηλαδή επιβάλλουν το αυστηρότερο λόκνταουν μόνο στους φιλόνομους!

Κι ύστερα, ενώ έχουν πει ότι δεν απαγορεύουν τις διαδηλώσεις, τις διαλύουν με χρήση “καταβρεχτήρων”. Καλά έκαναν, αλλά αυτό έρχεται σε σύγκρουση με την προηγούμενη απόφαση της ΜΗ απαγόρευσης…

Κι αφού έχουν δώσει επισήμως το μήνυμα της ΜΗ αστυνόμευσης (και στην πράξη έχουν…διαλύσει συγκεντρώσεις), πηγαίνουν και προσπαθούν να αστυνομεύσουν μια εξαγγελθείσα συγκέντρωση… αναρχικών, στο κέντρο του αστικού ιστού, στην Πλατεία Νέας Σμύρνης! 

Κάπως αντιφατικά δεν σας ακούγονται όλα αυτά;

* Έκτον, η χρήση αστυνομικής βίας ποτέ δεν είναι “ευχάριστη”, ως θέαμα.

Αλλά χωρίς δικαίωμα χρήσης βίας ΔΕΝ υπάρχει αστυνόμευση. Πουθενά!

Και χωρίς αστυνόμευση δεν υπάρχει νομιμότητα! Επίσης πουθενά!

Όταν ασκείται αστυνομική βία, το ερώτημα δεν είναι αν ήταν… “ευχάριστη”.

Το θέμα είναι, αν ήταν νόμιμη! 

Και αν ήταν “δυσανάλογη” με ό,τι την προκάλεσε… 

Αν ισχύουν οι ισχυρισμοί των αστυνομικών στο συγκεκριμένο περιστατικό, η χρήση βίας ήταν νόμιμη και δεν ήταν “υπέρμετρη”. 

Όσοι έχουν γνώση τι θα πει “νόμιμη” χρήση βίας στο εξωτερικό – σε δημοκρατικές χώρες – θεωρούν γελοίο να χαρακτηρίζονται μερικά χτυπήματα με γκλόμπ στα πόδια και στα παπούτσια ως… “άγρια αστυνομική βία”! 

Όσοι θυμούνται τι συνέβαινε παλαιότερα, απλώς γελάνε (κάπως πικρά, βέβαια)…

Δύο παρατηρήσεις εδώ:

–Όσοι ευαισθητοποιούνται με μερικά χτυπήματα στα πόδια, ποτέ δεν έδειξαν την ίδια ευαισθησία όταν αναρχικοί πετάγανε μολότοφ και αστυνομικοί έπαιρναν φωτιά και καίγονται  σε δημόσια θέα! 

— Και η γνωστή “κυρία” που προσπαθούσε να μας πείσει για την αστυνομική “αγριότητα” χθες, δημοσιεύοντας τις φωτογραφίες από μωλωπισμένο σώμα διαδηλωτή… προ έτους, γιατί δεν έχει διωχθεί ακόμα για “διασπορά ψευδών ειδήσεων” (Ποινικός Κώδικας, Άρθρο 191); 

 

* Έβδομο: Όλοι συμφωνούμε να διώκονται οι αστυνομικοί. που είτε κάνουν κατάχρηση εξουσίας είτε υπέρβαση καθήκοντος. Αλλά εδώ έχουμε μια μόνιμη τάση να τους κατηγορούμε και να τους (κατα)δικάζουμε ό,τι κι αν κάνουν!

Αν δεν αντιδρούν μπροστά στο έγκλημα ή στην παραβατικότητα φωνάζουμε “που είναι η Αστυνομία”; 

Κι αν αντιδρούν με νόμιμη χρήση βίας, τους καταδικάζουμε ως “απάνθρωπους”, ό,τι κι να συνέβη, ό,τι κι αν προκάλεσε την αντίδρασή τους.

Γενικά στα μυαλά μερικών η Αστυνομία πάντα “φταίει”! 

Κι αυτό σημαίνει ότι “ενθαρρύνουμε” την Αστυνομία να ΜΗΝ αντιδρά και να μην αντιμετωπίζει ούτε το έγκλημα ούτε την απλή παραβατικότητα. 

Αυτό ακριβώς θέλουν κάποιοι. 

 

Το ότι μεγάλο μέρος της (συρρικνούμενης) Αριστεράς σκέφτεται ακριβώς έτσι δεν είναι κάτι καινούργιο…

Τέτοιοι είναι – έτσι ήταν πάντα: Όταν ελέγχουν αυτοί τα πράγματα – κι όπου κυβέρνησαν οι ίδιοι ή φιλικά τους καθεστώτα – επιβάλλουν όργιο καθεστωτικής βίας! Και δεν διαμαρτύρονται ποτέ. 

Όταν δεν κυβερνούν οι ίδιοι, θέλουν την αστυνομία απαθή, και πάντα “ένοχη”, αληθινό “σάκο του μποξ” πάσης φύσεως προβοκατόρων…

Το ερώτημα είναι γιατί κάποιοι ΜΗ αριστεροί προσπαθούν να επιδείξουν “υπέρμετρη ευαισθησία” και σπεύδουν κι εκείνοι να κατηγορήσουν την Αστυνομία ό,τι κι αν συμβεί παίζοντας το παιγνίδι των Αριστερών. 

ΥΓ.1 Τελικά το πόνημα του Κοινωνιολόγου Ευάγγελου Λεμπέση “Η τεράστια σημασία των βλακών εν τω συγχρόνω βίω”, υπήρξε πρωτοποριακό και προφητικό! Ειδικά στο κεφάλαιο “οι κλίκες και οι σοβαροφανείς βλάκες”!

ΥΓ.2 Το περιστατικό του σοβαρού τραυματισμού ενός αστυνομικού στη Νέα Σμύρνη δεν θα το επικαλεστώ ούτε θα το σχολιάσω. Εύχομαι – όπως όλοι μας – να γίνει καλά το παλικάρι. Απλώς ενισχύεται η πεποίθησή μου για την “τεράστια σημασία” των βλακών – και των “κλικών” που τους στηρίζουν και τους προωθούν!

Και δεν αναφέρομαι στους βλάκες μιας συγκεκριμένης παράταξης μόνο. Αναφέρομαι στους βλάκες και στην ακατανίκητη βλακεία, διαπαραταξιακά! 

Πέρα από κομματικές διαχωριστικές γραμμές…

 

dailypost.

αφήστε ένα σχόλιο


9 + = έντεκα