Η ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΙΜΙΑ

Κληθείσα να σχολιάσει την ένταση των τελευταίων ημερών στις σχέσεις Αθήνας-Άγκυρας μετά και τον εμβολισμό του «Γαύδος», εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών παρέπεμψε στη θέση της Κομισιόν. 

Συγκεκριμένα, όπως είπε η εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων στο Βερολίνο, «για το θέμα έχει εκφραστεί αυτή την εβδομάδα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Τουσκ και η Κομισιόν. Φαντάζομαι το είδατε. Αυτή τη δήλωση υποστηρίζουμε».

Υπενθυμίζεται ότι ο Ντόναλντ Τουσκ κάλεσε την Άγκυρα να αποφεύγει απειλές ή ενέργειες εναντίον οποιουδήποτε μέλους της ΕΕ. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η τοποθέτηση του εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μ. Σχοινά.

Η εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΕΞ αναφέρθηκε και στον εμβολισμό του «Γαύδος» από τουρκικό σκάφος, επισημαίνοντας ότι η γερμανική κυβέρνηση χαιρετίζει το γεγονός ότι το πρωί της Τετάρτης υπήρξε -σύμφωνα με αναφορές των μέσων ενημέρωσης- τηλεφώνημα μεταξύ των δύο πρωθυπουργών Γιλντιρίμ και Τσίπρα. «Κατά τα άλλα, είδατε πώς εκφράστηκε η ΕΕ για το θέμα», δήλωσε χαρακτηριστικά η εκπρόσωπος. Αξίζει να σημειωθεί ότι από το μεσημέρι και παραπέμποντας στο τηλεφώνημα αυτό, και τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για αποκλιμάκωση της έντασης μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας.

Στο Βερολίνο ο Γιλντιρίμ

Σήμερα ο Τούρκος πρωθυπουργός θα βρίσκεται στο Βερολίνο για επαφές με τη γερμανίδα καγκελάριο Μέρκελ. Ασφαλώς και τα ελληνοτουρκικά δεν βρίσκονται στην ατζέντα των επαφών.

Στο επίκεντρο θα τεθούν τα διμερή και, κυρίως, η επιδιωκόμενη από το Βερολίνο απελευθέρωση του τουρκικής καταγωγής γερμανού δημοσιογράφου Γιουτζέλ ο οποίος συμπληρώνει σήμερα ακριβώς έναν χρόνο έγκλειστος σε φυλακές της Κων/πολης. Παρά ταύτα και μετά τις τελευταίες εξελίξεις δεν μπορεί να αποκλειστεί να ζητήσει η Αγκ. Μέρκελ τουλάχιστον να ενημερωθεί από πρώτο χέρι για το τι ακριβώς πυροδότησε την ένταση των τελευταίων ημερών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Σχεδόν βέβαιο μπορεί να θεωρηθεί ότι το θέμα θα τεθεί στην κοινή συνέντευξη τύπου Μέρκελ-Γιλντιρίμ που είναι προγραμματισμένη για τις 6 το απόγευμα ώρα Ελλάδας.

Πηγή: DW

αφήστε ένα σχόλιο


× οκτώ = 48