Η απειλή της μητρότητας.

Εννέα μήνες ζεις με το όνειρό του.. Φαντάζεσαι τη μορφή του, το άγγιγμά του, την ανάσα του.. Φτιάχνεις εικόνες γεμάτες γαλήνη, αγάπη και ευτυχία… Και αυτή η γλυκιά προσμονή, φτάνει στο τέλος της όταν έρχεται η μεγάλη ώρα του τοκετού. Ώρα που εκατοντάδες φορές, έχουμε σκεφτεί, πριν φτάσει η μεγάλη στιγμή… Συναισθήματα φόβου, άγχους, πανικού και συνάμα απερίγραπτης χαράς και περηφάνιας, ανακατεύονται και σηματοδοτούν την έναρξη μιας νέας ζωής..

Την επόμενη στιγμή όμως, τι περιμένει στη γωνία; Πολλές γυναίκες, μετά από αυτή την τόσο έντονη στιγμή, δέχονται την επίσκεψη μιας σοβαρής, αθόρυβης και ύπουλης διαταραχής, της επιλόχειας κατάθλιψης. Συχνά τα συμπτώματα που εμφανίζονται αγνοούνται και συνήθως η γυναίκα αντιμετωπίζεται ως εγωίστρια, εγωκεντρική και ανεπαρκής ως μάνα, σύζυγος ή και εργαζόμενη. Είναι πολύ σημαντικό πως, ενώ περίπου 15% των λεχώνων έρχεται αντιμέτωπο με τη διαταραχή αυτή, μόνο μία στις τέσσερις γυναίκες, λαμβάνει διάγνωση και θεραπεία. Δεδομένου αυτού, πρέπει να τονιστούν τα συμπτώματα που μπορεί να εμφανίσει η λεχώνα, έτσι ώστε να υπάρξει αναγνώριση, του πότε μια κατάσταση χρήζει επείγουσας παραπομπής, αντιμετώπισης ή και πρόγνωσης.

Τα συνήθη συμπτώματα είναι: έντονη αδιαθεσία, άγχος, σκέψεις θανάτου ή αυτοκτονίας, αίσθημα ενοχής ή/και αναξιότητας, αλλαγές στο βάρος, διαταραχές ύπνου, επίμονο και αναίτιο κλάμα, μείωση ενεργητικότητας, μείωση ερωτικού ενδιαφέροντος, αίσθημα απόρριψης, έλλειψη ενδιαφέροντος για πράγματα που προηγουμένως προκαλούσαν ευχαρίστηση. Τα συγκεκριμένα συμπτώματα, μπορεί να εμφανιστούν σε διάστημα από 24 ώρες έως και 6 μήνες από τη γέννηση του παιδιού.

Πολύ σημαντική είναι η άμεση παραπομπή σε ειδικό. Οι συνήθεις θεραπείες είναι ψυχοθεραπείες γνωσιακού- συμπεριφορικού τύπου, με ή χωρίς φαρμακευτική αγωγή, ανάλογα με τη σοβαρότητα της κατάστασης, ή και συμβουλευτικού τύπου, αν η κατάσταση είναι μικρής έντασης.

Τέλος, χρήζει τεράστιας προσοχής, η διάκριση της επιλόχειας κατάθλιψης από την επιλόχεια θλίψη και την επιλόχεια ψύχωση. Η μεν επιλόχεια θλίψη, έχει ήπια συμπτώματα, όπως κλάμα, εκνευρισμό, υποχονδρίαση, υπνηλία, διάσπαση προσοχής, απομόνωση ή/και σωματικά συμπτώματα όπως πονοκέφαλο. Εμφανίζεται σε ποσοστό 80%, τις επόμενες ώρες μετά από τον τοκετό και διαρκεί για μικρό χρονικό διάστημα (ωρών ή ημερών).

Αντιθέτως, η επιλόχεια ψύχωση, είναι πολύ σοβαρή και επικίνδυνη ψυχική νόσος. Εμφανίζεται κατά μέσο όρο σε περίπου 2 βδομάδες μετά τον τοκετό. Τα συμπτώματα είναι παρόμοια με της επιλόχειας κατάθλιψης, αλλά σε εντονότερο βαθμό. Επίσης, εμφανίζονται παράλογες ιδέες, σχετικά με την υγεία του μωρού. Μπορεί να εμφανιστούν ψευδαισθήσεις ή/ και παράλογος ιδεασμός με αποτέλεσμα τη θέληση πρόκλησης κακού στο μωρό, στον εαυτό ή και στους δύο. Μπορεί να φαίνεται πως η μητέρα δεν αγαπάει το μωρό, αδιαφορεί, δεν το φροντίζει. Τέλος, η μητέρα μπορεί να αρνείται ακόμη και τη γέννηση του παιδιού. Όπως γίνεται κατανοητό κρίνεται απαραίτητη, η άμεση παραπομπή στην κατάλληλη ειδικότητα, καθώς οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν είναι πολλοί.

Κουρτίδου Μαρία, ψυχολόγος, mariakourtid@hotmail.com

 

αφήστε ένα σχόλιο


+ 2 = οκτώ