Ερώτηση του Μίμη Ανδρουλάκη στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου με θέμα “Επαναχάραξη της Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής”

Στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου ο ανεξάρτητος βουλευτής Β’ Αθηνών Μίμης Ανδρουλάκης κατέθεσε ερώτηση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής: κ. Ευάγγελο Λιβιεράτο σχετικά με την Επαναχάραξη της Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής.

Η ερώτηση, που ακολουθεί παρακάτω, είναι διαθέσιμη και στο link: http://www.mimisandroulakis.net/?p=373

Πολιτικό Γραφείο Μίμη Ανδρουλάκη

Θέμα: Επαναχάραξη της Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής

Μια σειρά νέοι παράγοντες επιβάλλουν εν μέσω κρίσης μια νέα εθνική συζήτηση για την επαναχάραξη της ενεργειακής στρατηγικής της χώρας μας:

Η εκτίναξη του ενεργειακού κόστους που περιορίζει την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών προϊόντων πέρα και από τη δυσβάσταχτη φορολογική επιβάρυνση των τιμών ενέργειας. Οι ανακαλύψεις νέων κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου που μεταβάλλουν τα γεωπολιτικά δεδομένα της ενέργειας. Οι εξαγγελλόμενες αποκρατικοποιήσεις στον τομέα της ενέργειας οι οποίες φαίνεται να καθορίζονται με αποκλειστικά ταμειακά κριτήρια δίχως να εντάσσονται σε μια βιώσιμη προοπτική. Η στροφή μιας σειράς χωρών της Ε.Ε. εν μέσω κρίσης στην παραγωγή φτηνού ρεύματος από άνθρακα και λιγνίτη με ή χωρίς σύγχρονα περιβαλλοντικά στάνταρντ. Η υπολειτουργία της αγοράς δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων και η διαφαινόμενη σιωπηλή πορεία της Ε.Ε. προς την αναθεώρηση του καθορισμένου χρονοδιαγράμματος μείωσης των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου μέχρι το 2020. Η σχετική ενεργειακή αυτάρκεια των Η.Π.Α. μετά και τη μετατόπισή τους προς το σχιστολιθικό αέριο.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

– Θα ανοίξει η Κυβέρνηση μια συντεταγμένη αποτελεσματική συζήτηση για την επανεκτίμηση της ενεργειακής στρατηγικής στο πλαίσιο ενός Εθνικού Σχεδίου Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης;

– Θα θέσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση ανοιχτά το ζήτημα “πού πάμε;” στον τομέα της ενέργειας ώστε να εξαλειφθούν οι αβεβαιότητες στο άμεσο μέλλον σχετικά με την ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας;

 

 

αφήστε ένα σχόλιο


− 9 = μηδέν