ΕΙΔΟΠΟΙΗΤΗΡΙΑ ΤΡΟΜΟΥ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΟΦΕΙΛΟΥΝ ΜΙΚΡΟΠΟΣΑ ΣΤΟ ΚΡΑΤΟΣ

Ασφυκτικό κλοιό δημιουργούν οι φορολογικές και οικονομικές αρχές της χώρας ακόμη και σε όσους οφείλουν μικροποσά στο κράτος, δηλαδή στην Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία. Οι απειλές για κατασχέσεις είναι πολύ συχνό φαινόμενο. Ενώ προειδοποιήσεις λαμβάνουν ακόμη και όσοι έχουν ήδη προχωρήσει σε ρύθμιση.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της εφημερίδας Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής, ειδοποιητήρια πέφτουν βροχή ακόμη και για χρέη κάτω των 5.000 ευρώ. Μέσω e-mail, οι οφειλέτες ειδοποιούνται να προβούν «άμεσα σε εξόφληση ή σε ρύθμισή τους», ενώ ακόμη και αν έχουν ήδη ρύθμιση, το e-mail απειλεί ότι θα τη χάσουν αν δεν πληρώσουν τις νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές που έχουν δημιουργηθεί!

Η αρχή έγινε από τους μικροοφειλέτες του ΙΚΑ, οι οποίοι άρχισαν να παίρνουν τα πρώτα ηλεκτρονικά μηνύματα για να πληρώσουν «άμεσα» είτε μέρος είτε το σύνολο της οφειλής που έχει βεβαιωθεί. Χαρακτηριστικό παράδειγμα που δημοσιεύει ο ΕΤ, για προειδοποίηση για άμεση εξόφληση χρεών ακόμη και οφειλέτες που χρωστούν 1.890 ευρώ.

Ο Σεπτέμβριος προμηνύεται «άγριος» όχι μόνο για όσους χρωστούν στην εφορία και αδυνατούν να πληρώσουν φόρο εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ, αλλά και για περισσότερους από 800.000 οφειλέτες των ταμείων με νέα ή παλιά χρέη που επίσης αδυνατούν να εξοφλήσουν. Σχεδόν το 70% αυτών, δηλαδή περίπου 560.000 επαγγελματίες και εργοδότες, χρωστούν μέχρι 15.000 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι για χρέη στην Εφορία προστατεύονται όσοι οφείλουν κάτω από 500 ευρώ ενώ για τα ασφαλιστικά ταμεία επί του παρόντος οι κατασχέσεις επιβάλλονται για χρέη άνω των 5.000 ευρώ. Το όριο αυτό θα σπάσει όταν ολοκληρωθεί, εντός του 2018, το ενιαίο πλαίσιο είσπραξης φόρων και εισφορών από μια ενιαία αρχή, κατά πάσα πιθανότητα την ΑΑΔΕ (αρμόδια για είσπραξη φόρων), που θα απορροφήσει το ΚΕΑΟ (αρμόδιο για είσπραξη χρεών από ασφαλιστικές εισφορές).

αφήστε ένα σχόλιο


− 1 = έξι