ΔΥΟ ΣΚΑΓΙΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΡΦΩΜΕΝΑ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΙ – ΗΤΑΝ ΣΑΝ ΝΑ ΜΕ ΣΚΟΤΩΝΕ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ

Άρχισε σήμερα στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο Κακουργημάτων Χανίων, η εκδίκαση της υπόθεσης απόπειρας δολοφονίας σε βάρος τεσσάρων αστυνομικών των ΤΑΕ στις Βρύσες Αποκορώνου από κάτοικο της περιοχήςο οποίος πρωτόδικα είχε καταδικαστεί σε 16,5 χρόνια με αναστολή της έφεσης.

από το flashnews.gr στην Κρήτη

Αργά το μεσημέρι το Δικαστήριο διέκοψε την εκδίκαση της υπόθεσης για την Τετάρτη 2 Οκτωβρίου. Το αιματηρό επεισόδιο σημειώθηκε τον Μάρτιο του 2015 όταν ο κατηγορούμενος άνοιξε πυρ κατά των αστυνομικών με αποτέλεσμα ένας 34χρονος τότε ειδικός φρουρός να τραυματιστεί στο κεφάλι, το πόδι και το χέρι και να εισαχθεί στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Χανίων, ενώ ο δεύτερος, ο οποίος τραυματίστηκε στο πόδι και στο χέρι, ανταποδίδοντας κατάφερε να κρατήσει σε απόσταση τον δράστη και να τον τρέψει σε φυγή.

Ο 54χρονος σήμερα κατηγορούμενος αντιμετωπίζει βαρύτατες κατηγορίες της απόπειρας ανθρωποκτονίας σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, παράνομη οπλοφορία, παράνομη οπλοχρησία, απειλή, εξύβριση, παράνομη κατοχή μέσου εκτόξευσης χημικών ουσιών, μαχαιριών όπλων και διακεκριμένη φθορά ξένης περιουσίας.

Στην αρχή της δίκης ερωτώμενος από το προεδρείο τι έχει να δηλώσει, ο κατηγορούμενος απάντησε «Δεν είχα πρόθεση να σκοτώσω».

«Με “σκότωσε”… ήταν σαν να με “σκότωνε” κάθε μέρα από τότε»

Η εξέταση μαρτύρων άρχισε με τον 38χρονο σήμερα, αστυνομικό ο οποίος είχε τραυματιστεί σοβαρά στο κεφάλι κατά τη διάρκεια της επίθεσης.

Ο αστυνομικός κατέθεσε ότι 2 μέρες πριν το περιστατικό, κατά τη διάρκεια καθιερωμένων ελέγχων του ΤΑΕ αργά το βράδυ παρατήρησαν ότι σε ένα λευκό αγροτικό αυτοκίνητο δεν φωτιζόταν η πινακίδα.

Οι αστυνομικοί άλλαξαν πορεία και ακολούθησαν το αγροτικό. Του έκαναν σήματα, του άναψαν φώτα, άναψαν σειρήνες, ο κατηγορούμενος δεν σταματούσε αντίθετα ανέπτυσσε ταχύτητα.

Όπως είπε δεν υπήρχε περίπτωση να μην τους είχε δει. Στο μεταξύ οι αστυνομικοί την ώρα που τον κυνηγούσαν είδαν τις πινακίδες από πίσω και μέσω του συστήματος εξακρίβωσαν τα στοιχεία του. Μόλις έφτασαν στο ύψος τον Άγιων Πάντων ο κατηγορούμενος έκανε απότομη στροφή πήγε να εμβολίσει τους αστυνομικούς και μπήκε σε έναν αγροτικό δρόμο στον οποίο το όχημα των αστυνομικών δεν μπορούσε να ακολουθήσει.

Δυο μέρες μετά και αφού για το προηγούμενο περιστατικό είχαν ενημερώσει την υπηρεσία, το κλιμάκιο του ΤΑΕ πήγαν στην περιοχή των Βρυσών για έλεγχο. Εκεί σε έναν από τους ελέγχους σταμάτησαν ένα όχημα στο οποίο έτυχε μέσα να είναι ο γιος του κατηγορούμενου.

Όπως τόνισε ο αστυνομικός ο γιος του ήταν ευγενέστατος και συνεργάσιμος. Μέχρι να κάνουν εξακρίβωση των στοιχείων έρχεται το λευκό αγροτικό όχημα με ορμή στο οποίο επέβαινε ο κατηγορούμενος και άρχισε να βρίζει τους αστυνομικούς και να τους απειλεί. Αμέσως μετά έφυγε και οι 2 αστυνομικοί έδωσαν σήμα σε δυο συναδέλφους τους που βρίσκονταν πιο πάνω στον δρόμο να σταματήσουν το όχημα.

Τότε άκουσαν από τους συναδέλφους τους που βρίσκονταν πιο πάνω ότι ο κατηγορούμενος πέρασε από εκεί, εμβόλισε το αστυνομικό όχημα και έφυγε.

Μόλις άκουσαν αυτό πήγαν πάνω στους συναδέλφους τους – μαζί με τον γιο του κατηγορούμενου καθώς δεν είχε ολοκληρωθεί ο ελεγχος του – και είδαν τρακαρισμένο το αυτοκίνητο. Εκεί που οι αστυνομικοί βρίσκονταν όλοι μπροστά στο όχημα και ενημέρωνε ο ένας από αυτούς τον διοικητή τους άρχισαν οι πυροβολισμοί.

Η μνήμη του αστυνομικού που τραυματίστηκε σοβαρά έχει σβήσει γύρω από το τι έγινε (ειναι τα κρίσιμα λεπτά που δέχτηκε τον πυροβολισμό).

«Το μόνο που θυμάμαι είναι να λέω “Έχει όπλο” και μετά μόνο κάποιες εικόνες από το ασθενοφόρο», είπε ο 38χρονος σήμερα αστυνομικός.

Στη συνέχεια αναφερόμενος στις συνέπειες που είχε στη ζωή του το περιστατικό αυτό ο αστυνομικός είπε: «Με σκότωσε… Η ζωή μου από εκεί και πέρα είναι σαν με σκότωνε κάθε μέρα. Δυο σκάγια είναι καρφωμένα στο κεφάλι και δεν μπορούν να βγουν. Τραυματίστηκα στο κεφάλι, στο χέρι και στο πόδι. Απέκτησα 95% αναπηρία. Δεν μπορώ να διαβάσω, δεν μπορώ να χαρώ το παιδί μου» ανέφερε ο αστυνομικός.

Να σημειωθεί ότι συν τοις άλλοις κατά την εξέτασή του στο δικαστήριο ο 38χρονος δεν είχε δυνατότητα περιφερειακής όρασης του δικαστηρίου, πονούσε το κεφάλι του και ειδοποίησε το δικαστήριο για ενδεχόμενη αστάθεια λόγω του τραυματισμού.

Ο 38χρονος σήμερα αστυνομικός είναι σε μόνιμη πολεμική διαθεσιμότητα.

«Είδε να απομακρυνόμαστε ωστόσο άρχισε να πυροβολεί»

Ο δεύτερος αστυνομικός ο οποίος τραυματίστηκε στο χέρι, περιέγραψε το χρονικό και φτάνοντας στη στιγμή των πυροβολισμών ανέφερε ότι μόλις είδε τον κατηγορούμενο να κρατά την καραμπίνα προσπάθησαν όλοι οι συνάδελφοί του και ο ίδιος να απομακρυνθούν.

Ο γιος του κατηγορούμενου προσπάθησε να τον αποτρέψει αλλά ο κατηγορούμενος είπε «φύγε θα τους σκοτώσω». Ο κατηγορούμενος είδε τους αστυνομικούς να απομακρύνονται ωστόσο πυροβόλησε με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ο δεύτερος μάρτυρας αστυνομικός στο χέρι. Στον δεύτερο πυροβολισμό είδε τον συνάδελφό του να πέφτει κάτω την ώρα που προσπαθούσε να φύγει. Ήταν από απόσταση περίπου 20 μέτρων.

Όπως κατέθεσε ενώ είδε ο κατηγορούμενος τους αστυνομικούς να φεύγουν, τους δυο να τραυματίζονται, να πέφτουν κάτω, εκείνος συνέχισε να πυροβολεί, γιατί είχε σκοπό να τους σκοτώσει.

Επίσης σε ερώτηση σχετικά με την ιατροδικαστική έκθεση που έκανε λόγο ενδεχόμενο υποστρακισμού, ο μάρτυρας είπε ότι τα σκάγια που έβγαλαν από μέσα του ήταν λεία οπότε δεν ήταν υποστρακισμός.

Άκουσα τον κατηγορούμενο να λέει: «θα σας σκοτώσω όλους»

Στην κατάθεσή του ο τρίτος αστυνομικός ανέφερε ότι ο έλεγχος έγινε σε δρόμο κοντά στο σπίτι του κατηγορούμενου, λόγω του περιστατικού που είχε προηγηθεί πριν από δυο ημέρες και με σκοπό να τον ελέγξουν σε περίπτωση που περνούσε από εκεί.

Περιγράφοντας τι συνέβη τα κρίσιμα λεπτά πριν και κατά τη διάρκεια των πυροβολισμών, δήλωσε ο τρίτος αστυνομικός: «τον άκουσα να λέει “θα σας σκοτώσω όλους”.

Είδα τον γιο και τη γυναίκα του να τον αποτρέπουν όταν εκείνος πήρε την καραμπίνα από το σπίτι του που βρισκόταν λίγο πιο μακριά, όμως ο κατηγορούμενος είπε “αφήστε με θα τους σκοτώσω”. Εμείς πέσαμε κάτω, όταν πήγαμε να ξανασηκωθούμε για να φύγουμε είδα τον κατηγορούμενο να πυροβολεί προς το κεφάλι. Αυτός ήταν αποφασισμένος. Το όπλο του άδειασε και έφυγε».

«Σταμάτησε έκανε όπισθεν, πήρε φόρα και μας εμβόλισε»

Στην εξέτασή του και ο τέταρτος μάρτυρας αστυνομικός που βρισκόταν στο περιστατικό, ανέφερε τι συνέβη, είπε ότι όταν ο κατηγορούμενος τους είδε, σταμάτησε το αυτοκίνητο, έκανε όπισθεν, πήρε φόρα και τους εμβόλισε.

Στη συνέχεια πήγε στο σπίτι του που ήταν λίγο πιο μακριά, πήρε την καραμπίνα και παρόλο που ο γιος του και η γυναίκα του προσπάθησαν να τον αποτρέψουν εκείνος άρχισε να κινείται προς το μέρος τους φωνάζοντας «αφήστε με να τους σκοτώσω».

«Αρχίσαμε να τρέχουμε, φώναξα “σκύψτε”. Εκείνη την ώρα είδα τον κατηγορούμενο να στρέφεται προς το μέρος μας και άκουσα τις βολίδες να περνούν πάνω από το κεφάλι μας».

Η δίκη θα συνεχιστεί την Τετάρτη 2 Οκτωβρίου με την εξέταση και των υπολοίπων μαρτύρων.

αφήστε ένα σχόλιο


− ένα = 7