ΔΗΜΑΡ: Εκτακτα μέτρα για τους άνεργους

Τη λήψη εκτάκτων μέτρων υποστήριξης των ανέργων, κυρίως σε ό,τι αφορά τις ομάδες υψηλού κινδύνου, ζητεί η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Δημοκρατικής Αριστεράς, με επίκαιρη επερώτηση που κατέθεσε προς τους υπουργούς Εργασίας, Ανάπτυξης και Οικονομικών.

Όπως επισημαίνουν οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ, το ποσοστό ανεργίας εκτινάχθηκε στο ιστορικά υψηλό ποσοστό 26,8%, ενώ η οικονομική ύφεση πλήττει «νέες» ομάδες του πληθυσμού, ιδιαίτερα άνδρες και γυναίκες, αρχηγούς και μέλη οικογενειών στην παραγωγική ηλικία 30-55 ετών.

Οι βουλευτές επικαλούνται μάλιστα προβλέψεις του Επικαιροποιημένου Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Προσαρμογής, σύμφωνα με το οποίο, το 2013 το ποσοστό ανεργίας θα αυξηθεί.

Για το λόγο αυτό ζητούν μεταξύ άλλων την αναμόρφωση των συστημάτων επιδότησης ανεργίας, με ανακαθορισμό του επιδόματος μακροχρόνιας ανεργίας με στόχο την αύξηση του χρόνου επιδότησης.

Προτείνουν ακόμη την παροχή ασφάλισης για υγειονομική περίθαλψη όλων των εγγεγραμμένων ανέργων, με σταδιακή μείωση των ενσήμων ανά έτος και με μηδενική συμβολή για νοικοκυριά χωρίς εργαζόμενους.

Τέλος ζητούνται «έκτακτες και εκτεταμένες» δράσεις ένταξης των ανέργων σε προγράμματα «άμεσης δημιουργίας θέσεων απασχόλησης μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα», εργασιακής τοποθέτησης και κατάρτισης.

αφήστε ένα σχόλιο


8 + οκτώ =