ΑΠΟΧΩΡΗΣΕ ΣΤΑ ΚΡΥΦΑ ΤΟ ΓΙΑΒΟΥΖ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΑΟΖ

Εκτός κυπριακής ΑΟΖ βρίσκεται, πλέον, το τουρκικό γεωτρύπανο Γιαβούζ, το οποίο πραγματοποιούσε έρευνες από τα μέσα Ιανουαρίου στο οικόπεδο 8.

Όπως αναφέρουν κυπριακά μέσα το Γιαβούζ πλέει σε περιοχή κοντά στην Κωνσταντινούπολη, χωρίς να έχουν γίνει γνωστοί οι λόγοι της αποχώρησής του από το σημείο.

Το γεωτρύπανο βρέθηκε εκ νέου να πλέει εντός κυπριακής ΑΟΖ στα μέσα Ιανουαρίου σε μία κίνηση κλιμάκωσης της έντασης από πλευράς της Άγκυρας με το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών να επιβεβαιώνει, τότε, την έναρξη τρίτης επιχείρησης ερευνών για υδρογονάνθρακες.

Παρά τις προειδοποιήσεις από Κύπρο, Ελλάδα, αλλά και Ευρωπαϊκή Ένωση η Τουρκία ισχυρίζεται ότι νομιμοποιείται να πραγματοποιεί έρευνες στο σημείο για να υπερασπιστεί τα δικαιώματα του Τουρκοκυπρίων.

Σημειώνεται, ακόμη, ότι η Άγκυρα έχει ήδη ανακοινώσει πως έχει παραγγείλει την κατασκευή και τρίτου γεωτρύπανου, το οποίο φέρεται να επιθυμεί να χρησιμοποιήσει στην περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ.

Μπορεί, επισήμως, οι λόγοι της αποχώρησης του Γιαβούζ να μην έχουν γίνει γνωστοί, όμως, δεν είναι λίγοι εκείνοι που εικάζουν ότι η κίνηση αυτή σχετίζεται με τα μεγάλα ανοικτά μέτωπα που έχει ο Ταγίπ Ερντογάν σε Συρία και Λιβύη.

 

efsyn.

αφήστε ένα σχόλιο


οκτώ × = 24