ΑΓΡΙΕΥΕΙ Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΝΔ – ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑ ΚΑΙ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΑΔΕΙΕΣ

Αγριεύει η αντιπαράθεση για τις τηλεοπτικές άδειες με φόντο τις αποκαλύψεις για το πόθεν έσχες Καλογρίτσα και τις τηλεοπτικές άδειες.
Η ΝΔ μιλά ανοικτά για «αριστερή διαπλοκή» και «σκάνδαλο» μετά τις νέες αποκαλύψεις και εγκαλεί την κυβέρνηση ότι απόλεσε το περίφημο «ηθικό πλεονέκτημα».

Στην Επιτροπή Θεσμών Παππάς, Κρέτσος, καναλάρχες

Ταυτόχρονα, ανάγκασε την κυβέρνηση να έρθουν στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, ο γγ. Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Λευτέρης Κρέτσος και οι τέσσερις υπερθεματιστές των τηλεοπτικών αδειών.

Βορίδης: «Χάσατε το ηθικό πλεονέκτημα»

Η πρόεδρος της Επιτροπής, Τασία Χριστοδουλοπούλου, αρνείτο να συζητήσει το αίτημα της ΝΔ να βρεθούν στην επιτροπή για να καταθέσουν ο Νίκος Παππάς και οι τέσσερις υπερθεματιστές, προκαλώντας ένταση.

«Γίνονται σκάνδαλα τρομερά κι εσείς δεν θέλετε να κάνετε έλεγχο. Δεν είναι σκάνδαλο όταν ο άλλος βάζει βοσκοτόπι και του λέει ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας Ενημέρωσης προχώρα; Δεν σας απασχολεί εσάς αν ο Καλογρίτσας πάρει άδεια χωρίς να έχει φράγκο;», σημείωσε μεταξύ άλλων ο Μάκης Βορίδης. Η κα Χριστοδουλοπούλου απάντησε ότι«θα κριθούν όλα στη Δικαιοσύνη» και κατηγόρησε την ΝΔ ότι θέλει να επηρεάσει και τη Δικαιοσύνη».

«Με το ηθικό πλεονέκτημα τελειώσατε. Στηρίξατε όλο σας το επιχείρημα στη διαφάνεια κι αρνείστε να το συζητήσετε γιατί είναι η αριστερή διαπλοκή», σχολίασε ο Μάκης Βορίδης.

Από την πλευρά του ο Ευ. Βενιζέλος τόνισε πως είχε προβλέψει ότι όταν αναδειχτούν οι νέοι αδειούχοι θα φανεί μία σκληρή σύγκρουση συμφερόντων που θα εκθέσει την κυβέρνηση ανεπανόρθωτα. «Εδώ βρισκόμαστε τώρα. Υπάρχουν ζητήματα ποινικών ευθυνών και ακύρωσης κοινοτικού δικαίου κ προσβολής ευρωπαϊκής σύμβασης δικαιωμάτων ανθρώπου», υπογράμμισε.

Τελικά με την επίκληση ενός ειδικού άρθρου του κανονισμού οι τέσσερις καναλάρχες θα έρθουν στη Βουλή.

Η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, μετά από πρόταση του Ευάγγελου Βενιζέλου, έκαναν επίκληση συγκεκριμένου άρθρου του κανονισμού που αναφέρει ότι αν ζητούν την κλήτευση προσώπων τα δύο πέμπτα της επιτροπής, τότε υποχρεωτικά θα έρθουν.

Ετσι, οι Αλαφούζος, Καλογρίτσας, Κυριακού και Μαρινάκης, μαζί με τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά, θα δώσουν το «παρών» σε δύο συνεδριάσεις της Επιτροπής οι οποίες θα γίνουν με διαφορά ένα μήνα η μία από την άλλη και στις οποίες έχουν δικαίωμα να υποβάλουν ερωτήσεις μόνο ο πρόεδρος της Επιτροπής, δηλαδή η Τασία Χριστοδουλοπούλου, και τρεις ακόμη βουλευτές της αντιπολίτευσης. Μάλιστα, ο Ευάγγελος Βενιζέλος σχολίασε ότι ο κανονισμός δεν εφαρμόστηκε ποτέ αυστηρά όσον αφορά στο ποιοι θα υποβάλουν ερωτήσεις, με την Τασία Χριστοδουλοπούλου να απαντά ότι εκείνη «θα εφαρμόσει πλήρως τον κανονισμό».

Με επιστολή του ο εκπρόσωπος του Ant1, Θοδωρής Κυριακού δήλωσε αδυναμία να παραστεί την ερχόμενη Πέμπτη και τελικά αποφασίστηκε να κληθεί λίγο αργότερα. Παράλληλα, ο πρώην διευθύνων σύμβουλος του ALTER Κώστας Γιαννίκος έστειλε επιστολή αυτοπρόσκλησης στην Εξεταστική μετά τη μαρτυρία Γιώργου Κουρή και τις κατηγορίες σε βάρος του.

ΠΑΣΟΚ: Η SYRIZA BANK χρηματοδότησε το SYRIZA CHANNEL

Παράλληλα, το ΠΑΣΟΚ σε ανακοίνωσή του κάνει λόγο για τρίγωνο της διαπλοκής και σημειώνει δηκτικά: «Η SYRIZA BANK χρηματοδότησε το SYRIZA CHANNEL» αναφερόμενο στα δάνεια που πήρε ο επιχειρηματίας Χρ. Καλογρίτσας από την τράπεζα Αττικής.

Στην εξεταστική και το πόρισμα της ΤτΕ για την Attica Bank

Στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής θα έρθει και το πόρισμα της ΤτΕ σχετικά με την τράπεζα Αττικής.

Το σχετικό αίτημα κατέθεσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέας Λοβέρδος και ο πρόεδρος της Επιτροπής, Σ. Φάμελος το έκανε δεκτό μετά από οξύτατες αντεγκλήσεις με την αντιπολίτευση. Ο κ. Φάμελλος διευκρίνισε ότι ως προϋπόθεση, θέτει να μην ανοίξουν ζητήματα σχετικά με την κεφαλαιακή επάρκεια της τράπεζας Αττικής ή άλλων τραπεζών και θα εξετάσουν μόνο το μέρος του πορίσματος που σχετίζεται με δάνεια προς ΜΜΕ και κόμματα ή την πρόσφατη διαγωνιστική διαδικασία για τα κανάλια.

Εντονες αντεγκλήσεις στη Βουλή

Είχε προηγηθεί έντονη συζήτηση μεταξύ κυβερνητικής πλειοψηφίας και βουλευτών της αντιπολίτευσης. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ πρότειναν να εξεταστεί το θέμα μετά την κατάθεση του εκπροσώπου της Τράπεζας της Ελλάδος που έχει προγραμματιστεί για την επόμενη Τρίτη, 27 Σεπτεμβρίου, και εφόσον έχει διαπιστωθεί ότι το πόρισμα έχει σχέση με δανειοδοτήσεις της «Attika Bank», σε Μέσα Ενημέρωσης και κόμματα.

Ωστόσο οι βουλευτές της αντιπολίτευσης αντέδρασαν κάνοντας λόγο για σκοπιμότητες στις καθυστερήσεις. «Υπάρχουν διαρροές, έχουμε δεδομένα, δεν μπορεί η Επιτροπή μας να λέει δεν αφορούν τα Μέσα Ενημέρωσης», είπε με έμφαση ο βουλευτής της ΝΔ Μάκης Βορίδης.

«Κανείς δεν είπε να μην έρθει το πόρισμα. Ούτε και εκπρόσωπος της «Attika Bank». Δεν έχω κανένα πρόβλημα να έρθει οτιδήποτε και οποιοσδήποτε. Αυτό που δεν θα ήθελα είναι να παρακωλύσουμε το έργο της Επιτροπής με άλλη ατζέντα από αυτήν που ερευνούμε για να ασχοληθούμε με θέματα που αφορούν την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών», απάντησε ο Σ. Φάμελλος ενώ ο ΝΒ. Συρμαλένος υποστήριξε: «Δεν προσπαθούμε να αποφύγουμε τίποτα. Καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται»

Ο βουλευτής της ΝΔ Δημήτρης Σταμάτης εξαπέλυσε δριμεία επίθεση κατά της κυβέρνησης κάνοντας λόγο για «προνομιακές σχέσεις» της με νέους υπερθεματιστές του τηλεοπτικού διαγωνισμού.

«Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σκοινί. Εσείς που βυθίσατε τη χώρα στη διαπλοκή δεν μπορεί να μιλάτε για διαπλοκή», σχολίασε ο κ. Φάμελλος.

«Εσείς δεν έπρεπε να μιλάτε. Ντροπή σας. Εσείς λέγατε ψέματα στον ελληνικό λαό. Είπατε καμία αλήθεια;» αντέδρασε ο κ. Σταμάτης.

«Πρέπει να έρθει άμεσα το πόρισμα της ΤτΕ για την «Attika Bank». Υπάρχουν διαρροές που είδαν το φως της δημοσιότητας. Πρέπει να δοθούν απαντήσεις. Εχω δίκιο που λέω ότι σφυρίζετε αδιάφορα και προτιμάτε τις διαρροές στον τύπο. Τι άλλο πρέπει να γίνει για να ζητήσουμε το πόρισμα;», διαμαρτυρήθηκε έντονα ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Σκληρή κριτική άσκησε και η ΝΔ δια στόματος του Μάκη Βορίδη και του Δημήτρη Σταμάτη, αφήνοντας αιχμές για τη στάση της κυβέρνησης και υπογραμμίζοντας πως «έχει βουήξει ο τύπος» από διαρροές που καταδεικνύουν ότι τα όσα συνέβαιναν στην Τράπεζα Αττικής έχουν σχέση και με το διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες και συνεπώς πρέπει να ελεγχθεί το πόρισμα.

Ο βουλευτής της ΝΔ, Δημήτρης Σταμάτης ζήτησε να κληθούν στη Βουλή οι 4 υπερθεματιστές των τηλεοπτικών αδειών, αλλά και ο Πάνος Καμμένος, για να δώσει εξηγήσεις τις καταγγελίες του περί μαύρου χρήματος από τον κ. Καλογρίτσα. Αίτημα που δεν έγινε δεκτό, καθώς αναμένεται η παρουσία τους στην επιτροπή Θεσμών και διαφάνειας.

Για φοροδιαφυγή ελέγχεται ο Καλογρίτσας

Την ίδια ώρα πληθαίνουν οι αποκαλύψεις για τον επιχειρηματία Χρήστο Καλογρίτσα ο οποίος βρίσκεται μεταξύ των προσώπων που ελέγχονται για φοροδιαφυγή στο πλαίσιο των ερευνών που ξεκίνησαν στις αρχές του 2015.

Στο μικροσκόπιο είχε βρεθεί, όμως, και ο γιος του Ιωάννης Βλαδίμηρος.

Η μία δικογραφία που έχει ανοίξει αφορά σε φοροδιαφυγή 20 εκατ. ευρώ και σύμφωνα με πληροφορίες βρίσκεται ένα βήμα πριν την παραπομπή του Χρήστου Καλογρίτσα σε δίκη.

Η δεύτερη δικογραφία αφορά στο πρόσωπο του Ιωάννη Βλαδίμηρου Καλογρίτσα και στην άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος του για φοροδιαφυγή περίπου 4 εκατ. Ευρώ με αφορμή τις αποκλίσεις που διαπιστώθηκαν μεταξύ καταθέσεων και φορολογικών δηλώσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida, το ποσό των 4 εκατομμυρίων ευρώ πληρώθηκε στο ελληνικό Δημόσιο από τον ελεγχόμενο ώστε να μπορεί να πάρει φορολογική ενημερότητα και να συμμετέχει στο διαγωνισμό. Ως εκ τούτου η ποινική δικογραφία όσον αφορά το αδίκημα της φοροδιαφυγής κλείνει.

Παράλληλα δικογραφίες έχουν σχηματιστεί και για τις κόρες του Χρήστου Καλογρίτσα με τη μία να αφορά ποσό 3 εκατ. ευρώ και την άλλη για έξι εκατ. ευρώ όπως προέκυψε από τους ελέγχους σε λίστες φοροδιαφυγής, που ξεκίνησαν τον Ιανουάριο του 2015.

Νέες αποκαλύψεις για Καλογρίτσα: Πλήρωσε την εφορία με μέρος του δανείου

Την ίδια ώρα νέες αποκαλύψεις έρχονται για τους Χρήστο καλογρίτσα και τον γιό του Βλαδίμηρο-Ιωάννη.

Οπως αποκάλυψε ο Τάσος Τέλλογλου στο Star, με χρήματα από δάνειο που πήρε από την Attica Bank, πλήρωσε οφειλές από πρόστιμα για φοροδιαφυγή ο Ιωάννης-Βλαδίμηρος Καλογρίτσας.

Ο Τάσος Τέλλογλου, ανέφερε ότι στις 29 Ιουνίου 2016 ο Ιωάννης-Βλαδίμηρος Καλογρίτσας πούλησε στην «ΤΟΞΟΤΗΣ ΑΕ», κατασκευαστική εταιρεία της οικογένειας 1.224.000 μετοχές μιας άλλης εταιρείας της οικογένειας, την  «ΜΙΚΗ ΑΕ». Για την αγοραπωλησία αυτή,  όπως και για μια ακόμα την επόμενη μέρα,  με αντικείμενο τις μετοχές της «ΜΙΚΗ ΑΕ»,  η Attica Bank διέθεσε «χρηματοδότηση γέφυρα»,  αξίας ύψους 15 εκ. ευρώ.

Από το ποσό αυτό 5 εκ. ευρώ δόθηκαν στην Εφορία,  όπου ο υιός Καλογρίτσας είχε οφειλές για τα οικονομικά έτη 2001 -2012, ενώ εξοφλήθηκαν  από τα χρήματα της Attica Bank ο ΕΝΦΙΑ και οι οφειλές στη ΔΟΥ για το 2015 και 2016.

Η δεύτερη εμπλοκή της Attica Bank, όπως και πάλι ανέφερε ο Τάσος Τέλλογλου, είναι η περίφημη εγγυητική της Τράπεζας που άργησε να κατατεθεί και κατατέθηκε, ενώ θα έπρεπε να έχει κλείσει το πρωτόκολλο της ΓΓ Ενημέρωσης, λόγω της παρέλευσης της ώρας.  Τα χρήματα ήρθαν από λογαριασμό του κ. Καλογρίτσα στην HSBC στο εξωτερικό στις 12.30 της ημέρας που εξεδόθη η εγγυητική και η εγγυητική της Τράπεζας εξεδόθη έναντι του ρευστού στις  3 μ.μ. μετά από αρκετή πίεση στην Τράπεζα από «παράγοντες εκτός Τραπέζης» όπως είπαν σήμερα στο Star στελέχη της Attica Bank.

Κουρουμπλής: Όσοι έκαναν καναλάρχη τον Καλογρίτσα έχουν ποινικές και πολιτικές ευθύνες

Στους πονοκεφάλους του Μαξίμου ήρθε να προστεθεί και μια δήλωση του υπουργού Εσωτερικών Παν. Κουρουμπλή. «Βεβαίως θα έχουν ποινικές και πολιτικές ευθύνες αυτοί που ανακήρυξαν τον κ. Καλογρίτσα υπερθεματιστή, αν αποδειχθεί προβληματικό το Πόθεν Έσχες του» είπε στον Βήμα fm. Ωστόσο, λόγο αργότερα έσπευσε να τα «μαζέψει» αναγκαζόμενος να βγάλει διευκρινιστική δήλωση: «Προς αποκατάσταση της πραγματικότητας σχετικά με τη σημερινή μου τηλεφωνική συνέντευξη στο ΒΗΜΑ FM: Αυτό που ξεκάθαρα εννοούσα είναι ότι σε όσους εκ των υπερθεματιστών έλαβαν μέρος στον διαγωνισμό και σε οποιοδήποτε χρονικό στάδιο αποδειχθεί ότι δεν πληρούν όλες τις νόμιμες προϋποθέσεις, θα αποδοθούν οι δέουσες ευθύνες».

Μαξίμου: Η ΝΔ βάζει λυτούς και δεμένους να μην εφαρμοστούν οι νόμοι

Απαντώντας στις αιτιάσεις της Νέας Δημοκρατίας σχετικά με το διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, η κυβέρνηση επαναλαμβάνει ότι «το καθεστώς ανομίας επί 27 χρόνια στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο έκλεισε».

Όπως αναφέρουν κύκλοι του Μαξίμου, η κυβέρνηση εφαρμόζει τους κανονισμούς και τους Νόμους του Κράτους.

Μάλιστα κάνουν λόγο για προσπάθεια της αξιωματικής αντιπολίτευσης και των «λυτών και δεμένων» να μην εφαρμοστούν οι νόμοι και να πλήξουν το ηθικό πλεονέκτημα της κυβέρνησης, η οποία πέφτει στο κενό.

ΝΔ: Να πέσει άπλετο φως στα πόθεν έσχες

Να ριχθεί άπλετο φως και να απαντηθούν τα ερωτήματα που υπάρχουν γύρω από το πόθεν έσχες των υπερθεματιστών στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, ζήτησε σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου, η Νέα Δημοκρατία.

Ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, Κώστας Τσιάρας, ζήτησε να γίνει συνολική συζήτηση στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και σημείωσε ότι αποτελεί αυτό αίτημα του πολιτικού συστήματος, στο οποίο δεν ανταποκρίνεται η κυβερνητική πλειοψηφία.

Σημειώνεται ότι στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, η κυβερνητική πλειοψηφία αρνήθηκε την κλήση των υπερθεματιστών για τον έλεγχο του πόθεν έσχες τους.

Τελικώς, οι εμπλεκόμενοι θα κληθούν, με αίτημα της μειοψηφίας, που έκανε χρήση των δυνατοτήτων που της δίνει ο κανονισμός της Βουλής, γι’ αυτό και ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος δήλωσε ότι η κυβέρνηση σύρεται από τη μειοψηφία.

«Σήμερα είναι μια ιστορική ημέρα, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να αποχαιρετήσει οριστικά το ηθικό πλεονέκτημα», ανέφερε ο κ. Μάκης Βορίδης. Σημείωσε ότι είναι επιβεβλημένος ο έλεγχος και η προέλευση και τρόπος απόκτησης των χρημάτων των υπερθεματιστών. «Αυτό που υπήρξε η ναυαρχίδα της κυβέρνησης για την διαφάνεια και τη δημοκρατία, ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες, η κυβερνητική πλειοψηφία δεν θέλει να συζητηθεί» πρόσθεσε ο κ. Βορίδης.

«Η άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να συμπράξει σε μία υπόθεση διαφάνειας, συνιστά την πλήρη απονομιμοποίηση του διαγωνισμού» δήλωσε ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος.

Ο κ. Βορίδης προέβλεψε ότι καθώς υπάρχουν παρατυπίες και ενδεχομένως παρανομίες, θα δοθεί συνέχεια στην Δικαιοσύνη. Σημείωσε δε ότι «Τράπεζα Αττικής, Σπίρτζης, Καραμπάτσος, κυβέρνηση, Καλογρίτσας, πενταμελής επιτροπή του διαγωνισμού, όλα αυτά φαίνεται να σχετίζονται μεταξύ τους».

Αδωνις: Σας πήραν χαμπάρι, είστε βουτηγμένοι στα σκάνδαλα

Μιλώντας στην επιτροπή της Βουλής όπου συζητήθηκε η σύμβαση για το Ελληνικό ο Άδωνις Γεωργιάδης κινήθηκε σε υψηλούς τόνους: «Σας πήρανε χαμπάρι για τη μάσα κάθεστε και πληρώνεστε. Είστε βουτηγμένοι μέσα στα σκάνδαλα» είπε, απευθυνόμενος στα έδρανα της πλειοψηφίας. Πρόσθεσε μάλιστα πως «εμείς δεν βάλαμε εργολάβο τον Καλογρίτσα και τον Σπίρτζη με τις ρεμούλες» για να καταλήξει: «Αυτά που ξέρατε να τα ξεχάσετε, τελείωσε πια το ηθικό σας πλεονέκτημα!».

Μαξίμου: Θα δώσουμε τα λεφτά από τις άδειες στους φτωχούς

Σε ένα τέτοιο κλίμα, το Μαξίμου έκανε απολογισμό για τον ένα χρόνο από την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις 20 Σεπτεμβρίου 2015.

Στον μακροσκελή κατάλογο που έδωσε στη δημοσιότητα το κυβερνητικό στρατόπεδο, περιλαμβάνονται οι παρεμβάσεις που έχουν γίνει από πέρσι ως σήμερα.

Με τυμπανοκρουσίες επαναλαμβάνεται ότι έγινε πράξη η δέσμευση του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες. Το Μαξίμου επαναλαμβάνει μάλιστα ότι τα 246 εκατ. ευρώ από τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές συχνότητες θα διατεθούν για πρόσληψη νοσηλευτών, για σχολικά γεύματα σε φτωχούς δήμους κλπ.

Κουμουτσάκος: Μνημόσυνο αντί για γενέθλια

Απαντώντας ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ  Γιώργος Κουμουτσάκος σχολίασε ότι τα σημερινά «γενέθλια» έχουν γίνει μνημόσυνο του δήθεν «ηθικού πλεονεκτήματος»

Η δήλωση Κουμουτσάκου: «Συμπληρώνεται, σήμερα, ένας χρόνος από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου και τα γενέθλια της δεύτερης Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Και, όμως, η Κουμουνδούρου δεν έχει ακουστεί. Ούτε λέξη. Ούτε ψίθυρος.

Προφανώς, ακόμα και για τους ίδιους, η σημερινή ημέρα δεν είναι επέτειος μνήμης, αλλά ημέρα λήθης και θλίψης. Προσπαθούν να ξεχάσουν τι έλεγαν πριν και τι έκαναν μετά. Προσπαθούν, με τη σιωπή τους, να ξεχάσει και η κοινωνία τα λόγια, τα έργα και τις ημέρες τους. Ματαιοπονούν.

Οι Έλληνες ξέρουν. Τα σημερινά «γενέθλια» έχουν γίνει μνημόσυνο του δήθεν «ηθικού πλεονεκτήματος». Απόδειξη, το θέμα του διαγωνισμού παρωδία, του διαγωνισμού οπερέτα, που έχει γίνει μπούμερανγκ, αν όχι Βατερλό για την Κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου – Παππά».

αφήστε ένα σχόλιο


8 + οκτώ =