Πιστοποιητικό εμβολιασμού ΕΕ: Δικαίωση Μητσοτάκη και σανίδα σωτηρίας για τον τουρισμό – Πως θα «λειτουργεί», τι θα περιλαμβάνει

  Κώστας Παπαχλιμίτζος

Άλλη μία γκάφα από Τσίπρα που απέρριπτε την πρόταση

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή  ανακοίνωσε χθες τη δημιουργία ψηφιακού  πράσινου πιστοποιητικού

το οποίο θα διευκολύνει την ασφαλή ελεύθερη κυκλοφορία στο εσωτερικό της Ε.Ε. όσο διαρκεί η πανδημία. Το πιστοποιητικό θα αποδεικνύει ότι ένα άτομο έχει εμβολιαστεί κατά της νόσου COVID-19, έχει υποβληθεί σε εξέταση με αρνητικό αποτέλεσμα ή έχει αναρρώσει από την COVID-19.

Υιοθετήθηκε η πρόταση Μητσοτάκη

Εφόσον εγκριθεί και υλοποιηθεί γρήγορα, μπορεί να αποτελέσει σανίδα σωτηρίας για τον ελληνικό τουρισμό το καλοκαίρι, ενθαρρύνοντας και διευκολύνοντας εκατοντάδες χιλιάδες ταξιδιώτες να επισκεφθούν τη χώρα μας. Η Κομισιόν υιοθέτησε την πρόταση του Έλληνα πρωθυπουργού, την οποία είχε υποβάλει με επιστολή του στην Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν ήδη από τις αρχές Ιανουαρίου. Στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 21 Ιανουαρίου ο κ. Μητσοτάκης είχε θέσει στους υπόλοιπους ηγέτες την πρότασή του για θεσμοθέτηση ενός ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού, αποσαφηνίζοντας ότι σε πρώτη φάση το ζητούμενο είναι να επιτευχθεί συμφωνία για τα τεχνικά χαρακτηριστικά και την τυποποίηση της μορφής του. Αυτό λοιπόν έγινε χθες.

Θα είναι προσωρινό – Πως θα λειτουργεί

Το πιστοποιητικό θα αποτελέσει εργαλείο για τα κράτη-μέλη και θα μπορεί να χρησιμοποιείται ακόμα και για ταξίδια με αυτοκίνητο από ένα κράτος-μέλος σε ένα άλλο. Θα είναι προσωρινό και δεν θα είναι απαραίτητο όταν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοινώσει επισήμως το τέλος της πανδημίας. Θα έχει ψηφιακή και έντυπη έκδοση σε δύο γλώσσες, την επίσημη γλώσσα του κράτους-μέλους όπου εκδίδεται και τα αγγλικά. «Εάν θυμάμαι καλά, ήσασταν ο πρώτος ηγέτης της ΕΕ, τον Ιανουάριο, που ζητήσατε τέτοιου είδους πιστοποίηση. Και αν θυμάμαι σωστά συναντήσατε κάποιες αντιδράσεις από ορισμένα από τα μεγαλύτερα κράτη στην ΕΕ», είπε χθες προς τον Έλληνα πρωθυπουργό η Αμερικανίδα δημοσιογράφος Julia Chatterley στη συνέντευξή τους στο CNN.

Όπως είχε διευκρινίσει εξ αρχής ο κ. Μητσοτάκης στις τοποθετήσεις του, το πιστοποιητικό θα λειτουργεί σαν λωρίδα ταχείας κυκλοφορίας, καθώς θα απαλλάσσει τους ταξιδιώτες από διαδικασίες υγειονομικού ελέγχου και ταλαιπωρία, καλύπτοντας τρεις τύπους πιστοποιητικού: για εμβολιασμό, για τεστ και για άτομα που έχουν αναρρώσει από την Covid-19.

Άλλη μία γκάφα από Τσίπρα που απέρριπτε την πρόταση

Όπως τονίζουν παράλληλα από την κυβέρνηση, «ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ταχθεί κατά της πρότασης και πανηγύριζε κάθε φορά που εμφανιζόταν κάποιος με αρνητική θέση ή κάποιο αρνητικό δημοσίευμα, αδιαφορώντας για τα συμφέροντα της χώρας, ιδιαίτερα για τα οφέλη στον τουρισμό». Υπενθυμίζουν δε ότι στις 22 Ιανουαρίου ο ΣΥΡΙΖΑ -με ανακοίνωσή του γραφείου Τύπου- υποστήριζε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο απέρριψε την καταφανώς προβληματική από πλευράς θεμελιωδών δικαιωμάτων πρόταση Μητσοτάκη και πως «το μόνο που μένει στον κ. Μητσοτάκη είναι ένα ακόμη πιστοποιητικό επιπολαιότητας και πολιτικής ανικανότητας». Στις 19 Φεβρουαρίου, μάλιστα, μιλώντας σε τέσσερις τηλεοπτικούς σταθμούς της Περιφέρειας, ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε την πρωτοβουλία του Κυριάκου Μητσοτάκη «καταδικασμένη να αποτύχει», προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση πρέπει να υιοθετήσει τις δικές του προτάσεις για τον τουρισμό «αντί να κυνηγάμε την ουρά μας και να κυνηγάμε άπιαστα πράγματα όπως το πιστοποιητικό εμβολιασμού».

αφήστε ένα σχόλιο


× δυο = 4