ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΟΛΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΕΜΗ: ΤΗ ΒΓΑΖΟΥΝ «ΚΑΘΑΡΗ» ΜΕ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΑΚΡΕΣ

ΔΕΝ ΛΕΡΩΝΟΥΝ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥΣ. «Στρατηγός» του «άτακτου» στρατού των υπαλλήλων καθαριότητας είναι ο «πράσινος» συνδικαλιστής και πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ, Θ. Μπαλασόπουλος

Ο Θέμης Μπαλασόπουλος διορίστηκε στην καθαριότητα στη Γλυφάδα το 1984 χωρίς διαδικασίες ΑΣΕΠ, με απλή εντολή του δημάρχου και έκανε καριέρα στο Γραφείο Τύπου του δήμου
Ο Θέμης Μπαλασόπουλος διορίστηκε στην καθαριότητα στη Γλυφάδα το 1984 χωρίς διαδικασίες ΑΣΕΠ, με απλή εντολή του δημάρχου και έκανε καριέρα στο Γραφείο Τύπου του δήμου

Σε «άρχοντες των σκουπιδιών» έχουν αναδειχτεί οι συνδικαλιστές της ΠΟΕ-ΟΤΑ, αφού και οι ίδιοι είναι γνήσια παιδιά του «συστήματος» που διαμορφώθηκε με την ανοχή των δημάρχων στις υπηρεσίες καθαριότητας των δήμων.

«Στρατηγός» του «άτακτου» στρατού των υπαλλήλων καθαριότητας είναι ο «πράσινος» συνδικαλιστής και πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ, Θ. Μπαλασόπουλος, και υποστράτηγος είναι ο επίσης «πράσινος» και μέλος της διοίκησης, Γ. Τσούνης. Το «χαρτί» των σκουπιδιών ήταν πάντα ο κρυφός άσος στο μανίκι των συνδικαλιστών που κέρδιζαν τις παρτίδες με τους υπουργούς Εσωτερικών όλων των κυβερνήσεων αφού απειλούνταν η? δημόσια υγεία.

Ο Θέμης Μπαλασόπουλος διορίστηκε στην καθαριότητα του Δήμου Γλυφάδας το 1984 από τον τότε δήμαρχο της πόλης, Θ. Σπονδυλίδη. Χωρίς διαδικασίες ΑΣΕΠ, με απλή εντολή του δημάρχου, αφού οι προσλήψεις στην καθαριότητα δεν περνούσαν από το κόσκινο της αξιολόγησης και ήταν ένας σίγουρος τρόπος για να «βολευτούν» οι «ημέτεροι». Οι κακές γλώσσες αναφέρουν ότι ο νυν πρόεδρος της ομοσπονδίας εργαζομένων στην τοπική αυτοδιοίκηση και ο τότε δήμαρχος Γλυφάδας διατηρούσαν φιλικές σχέσεις με αποτέλεσμα ο Θ. Μπαλασόπουλος να έχει τη δημαρχιακή εύνοια και να ανέβει τάχιστα τα σκαλοπάτια της ιεραρχίας στον δήμο. Οχι όμως στον τομέα καθαριότητας, όπου είχε προσληφθεί, αλλά στο γραφείο Τύπου του δήμου, όπου ανέλαβε υπεύθυνος για την έκδοση περιοδικού.

 Αναρριχήθηκε

Με τη βοήθεια του δημάρχου ο Θ. Μπαλασόπουλος αναρριχήθηκε στην ιεραρχία της ΠΟΕ-ΟΤΑ και μόλις αποχώρησε ο πρώην πρόεδρος Νώντας Λαμπρακάκης το 2001, ήταν ο μοναδικός υποψήφιος από την ΠΑΣΚΕ για να καταλάβει τη θέση του. Κατά τη διάρκεια της θητείας του στην προεδρία της ΠΟΕ-ΟΤΑ πέτυχε με ελάχιστες ημέρες απεργίας, πάντα στον τομέα των σκουπιδιών, να δοθούν πριμ παραγωγικότητας και επιδόματα στους εργαζομένους της τοπικής αυτοδιοίκησης που σήμερα φαντάζουν άπιαστο όνειρο.

 
Στο «μάζεμα» των σκουπιδιών και κυρίως στους τομείς με την περισσότερη δουλειά καταδικάζονται όσοι εργάτες δεν ανήκουν στους ευνοούμενους των δημάρχων, καθώς και οι συμβασιούχοι.

Ως γνήσιο τέκνο του «κομματικού σωλήνα», εξασφάλιζε από τους υπουργούς του ΠΑΣΟΚ ό,τι χρειαζόταν (αυξήσεις, επιδόματα κ.τ.λ.) προκειμένου να μένουν ικανοποιημένοι οι 100.000 εργαζόμενοι στην τοπική αυτοδιοίκηση, πάντα υπό την απειλή των σκουπιδιών.

Το 2007 ο Θ. Μπαλασόπουλος σε συνεργασία με τον γαλάζιο συνδικαλιστή Β. Πολυμερόπουλο συμφωνούν με τον τότε υπουργό Εσωτερικών, Π. Παυλόπουλο, ύστερα από 2 ημέρες απεργίας, να δοθούν επιδόματα 300 ευρώ στους εργάτες καθαριότητας. Μόλις το 2010, που ο Θ. Μπαλασόπουλος ανακάλυψε ότι το πάρτι «τέλειωσε», αποκήρυξε το ΠΑΣΟΚ και πήρε μαζί του όλη την ΠΑΣΚΕ της ΠΟΕ-ΟΤΑ.

Το alter ego του Θ. Μπαλασόπουλου είναι ο συνδικαλιστής Γ. Τσούνης, ο οποίος προσλήφθηκε από τον? πεθερό του σε σύνδεσμο δήμων της Δυτικής Αττικής το 1997, κατέχοντας πτυχίο γυμναστή σε έναν φορέα που μόνο γυμναστές δεν χρειαζόταν. Πεθερός του Γ. Τσούνη τυχαίνει να είναι ο πρώην δήμαρχος Αιγάλεω του ΠΑΣΟΚ, Π. Σπηλιόπουλος, που σε μια περίοδο παντοκρατορίας του Κινήματος, αφού δεν εκλέχτηκε δήμαρχος, τον επέλεξαν να ηγηθεί ενός συνδέσμου δήμων (ΑΣΔΑ).

Χωρίς διαδικασία ΑΣΕΠ διόρισε την κόρη του και τον γαμπρό του με συμβάσεις έργου αρχικά και κατόπιν μονιμοποιήθηκαν ως διοικητικό προσωπικό. Με τη βοήθεια και των παντοδύναμων «πράσινων» δημάρχων της Δυτικής Αθήνας, ο Γ. Τσούνης βρέθηκε γρήγορα στη διοίκηση της ΠΟΕ-ΟΤΑ και όπως τα υπόλοιπα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής δεν εργάζεται, αξιοποιώντας πλήρως τη συνδικαλιστική άδεια που του παρέχει ο νόμος.

Πρωταθλητής στις μετατάξεις ο δήμος Αθηναίων
Οταν δεν γίνονται διοικητικοί, δουλεύουν μιάμιση ώρα την ημέρα

Η διαδρομή που ακολούθησε ο Θ. Μπαλασόπουλος από την καθαριότητα στις διοικητικές υπηρεσίες και μετά στον συνδικαλισμό αποτελεί πρότυπο για πολλούς εργαζόμενους στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Υπολογίζεται ότι σήμερα από τους 25.000 εργαζόμενους στις διευθύνσεις περιβάλλοντος -όπως ονομάζεται η καθαριότητα των ΟΤΑ- περίπου το 20%, δηλαδή 5.000 υπάλληλοι απασχολούνται σε διοικητικές υπηρεσίες και για τον λόγο αυτό οι δήμαρχοι προσλάμβαναν για τις ανάγκες των υπηρεσιών συμβασιούχους που τους υπόσχονταν μονιμότητα αφού κάλυπταν… πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

Μηχανισμοί. Οι προσλήψεις στην καθαριότητα των δήμων- μέχρι πρόσφατα- είχαν τα εξής πλεονεκτήματα: δεν χρειάζονταν ΑΣΕΠ αφού οι υπάλληλοι πληρώνονται από τα ανταποδοτικά τέλη των δήμων, ο υποψήφιος δεν έπρεπε να έχει κάποια συγκεκριμένη ειδικότητα όπως απαιτείται για παράδειγμα στους κηπουρούς, ενώ η μετακίνηση σε άλλες διοικητικές υπηρεσίες ήταν εύκολη εάν ο υπάλληλος είχε την έγκριση του δημάρχου και του μηχανισμού.

Οι συνθήκες εργασίας όσων εργάζονται στην αποκομιδή των σκουπιδιών διέπονται από ένα ιδιαίτερο καθεστώς αφού παρά το γεγονός ότι προβλέπεται να δουλεύουν 6,5 ώρες ημερησίως, η δουλειά δεν ξεπερνά τη 1 με 1,5 ώρα! Ο λόγος είναι ότι στην Αττική κυρίως δεν δουλεύουν με ωράριο αλλά? εργολαβικά, αφού τελειώνοντας την αποκομιδή στον τομέα που έχουν αναλάβει μετά αποχωρούν από την εργασία. Μετά το φορτηγό πρέπει να πάει στη Φυλή για να ξεφορτώσει και μέχρι να επιστρέψει στον δήμο έχει ολοκληρωθεί το? ωράριο. Αλλα πλεονεκτήματα είναι ότι οι εργάτες εργάζονται βράδυ οπότε λαμβάνουν τα αντίστοιχα επιδόματα και όλες τις υπερωρίες!

2.350 «καθαρά»
Πρόεδρος σωματείου καθαριότητας στον Δήμο της Αθήνας που είναι προϊστάμενος και δεν «βγαίνει» στην αποκομιδή έχει αποδοχές 2.350 ευρώ «καθαρά», εκ των οποίων τα 800 ευρώ αφορούν υπερωρίες. Η προοπτική της αναβάθμισης σε διοικητικό υπάλληλο με την εσωτερική μετακίνηση ενός εργάτη καθαριότητας σε άλλη υπηρεσία αποτελεί «ισχυρό» όπλο των μηχανισμών που δημιουργούν δήμαρχοι και τοπικοί παράγοντες. «Εάν ελέγχεις την καθαριότητα θα βγαίνεις δήμαρχος εσαεί», είναι η συμβουλή των παλαιότερων δημοτικών αρχόντων στους νεότερους, ιδίως σε δήμους όπως η Νίκαια που έφτασε να ξεπεράσει τα 1.000 άτομα στην καθαριότητα τα τελευταία χρόνια.

Πρωταθλητής στις εσωτερικές μετακινήσεις υπάλλήλων ήταν ο Δήμος Αθηναίων τα τελευταία 25 χρόνια. Από τη δημαρχία του Δ. Αβραμόπουλου μέχρι και την περίοδο που «βασίλευε» ο Ν. Κακλαμάνης, η καθαριότητα του Δήμου υπήρξε ο τομέας «εύρεσης εργασίας» για τα γαλάζια παιδιά της εποχής, αρκετοί εκ των οποίων δεν πατούσαν καν στον δήμο, αφού με προφορικές εντολές είχαν μετακινηθεί σε πολιτικά γραφεία βουλευτών και υπουργών της Νέας Δημοκρατίας.

ΚΩΣΤΑΣ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ

ethnos.

αφήστε ένα σχόλιο


οκτώ + 6 =