ΔΥΣΩΔΙΑ “ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΤΩΜΑΪΝΗΣ” ΑΝΑΔΙΔΕΙ ΤΟ ΠΑΣΟΚ

Του Γιώργου Δελαστίκ
Βαρύτατες είναι οι πολιτικές κατηγορίες που αντάλλαξαν την περασμένη εβδομάδα ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Βαγγέλης Βενιζέλος, στις δύο χωριστές εκδηλώσεις, με τις οποίες υποτίθεται ότι «τίμησαν» τα σαράντα χρόνια από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ, στις 3 του Σεπτέμβρη του 1974, από τον Ανδρέα Παπανδρέου.

Για «πισώπλατα μαχαιρώματα» μίλησε στην πρώτη εκδήλωση, της 1ης Σεπτεμβρίου, ο Γιώργος Παπανδρέου, την ώρα που οι συγκεντρωμένοι προσωπικοί οπαδοί του, γιουχάιζαν άγρια τον Βενιζέλο και κάποιοι τον αποκαλούσαν «προδότη»!

Ο Γιώργος δεν έκανε νύξη περί Βενιζέλου. Όλοι όμως κατάλαβαν ότι αυτόν εννοούσε -και ειδικά τη στάση που τήρησε ο νυν πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατά την όντως πραξικοπηματική απομάκρυνση του Γ. Παπανδρέου από την πρωθυπουργία, τον Νοέμβριο του 2011.

Η απάντηση ήρθε από τον Ευ. Βενιζέλο στην εκδήλωση της Τετάρτης, δύο μόλις 24ωρα αργότερα. «Διασφάλισα, με τεράστιο προσωπικό κόστος, την ενότητα του χώρου (σ.σ. του ΠΑΣΟΚ), μέσα σε συνθήκες τριτοκοσμικού φασισμού/» διακήρυξε. Αναφερόταν προφανώς στην αποτυχημένη προσπάθειά του να ανατρέψει τον Γ. Παπανδρέου από ηγέτη του ΠΑΣΟΚ, αμέσως μετά την ήττα του από τον Κώστα Καραμανλή στις βουλευτικές εκλογές του 2007, μέσω των εσωκομματικών εκλογών που προκάλεσε ο Ευ. Βενιζέλος και ηττήθηκε σαρωτικά από τον Γιώργο.

Τα πράγματα γίνονται πολύ σοβαρά, όσο και αν οι δύο πρωταγωνιστές της ενδοπασοκικής σύγκρουσης δεν χαίρουν υψηλής εκτίμησης από τον ελληνικό λαό – για να μην πούμε ευθέως ότι είναι και οι δύο άκρως αντιπαθείς.

Πολιτικό «ξεκατίνιασμα»

Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ το 2007 ήταν ο Γιώργος Παπανδρέου. Σε αυτόν λοιπόν χρεώνεται αποκλειστικά η ευθύνη για τη δημιουργία «συνθηκών τριτοκοσμικού φασισμού» που καταγγέλλει ο Βενιζέλος. Εδώ δεν έχουμε απλώς διάσταση απόψεων του νυν με τον τέως πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.
Εδώ ο Γιώργος μιλάει για «προδοσίες» και ο Βαγγέλης για «τριτοκοσμικό φασισμό»!

Το ερώτημα τίθεται εκ των πραγμάτων: τώρα που έβγαλαν τα μαχαίρια και σφάζουν ο ένας τον άλλον σαν… αρνί στο γόνατο, απειλείται το ΠΑΣΟΚ με… διάσωση;

Όχι, είναι η άποψή μας. Και οι δύο, ο καθένας για τους δικούς του λόγους, μισούν το ΠΑΣΟΚ και θέλουν να το θάψουν όσο πιο βαθιά γίνεται. Και οι δύο όμως έχουν επίγνωση του ότι κανένας τους δεν μπορεί να φτιάξε δικό του, προσωπικό κόμμα χωρίς να σκυλεύσει τα απομεινάρια του ΠΑΣΟΚ, το οποίο έχουν μετατρέψει σε περιφερόμενο άταφο πολιτικό πτώμα.

Ο Γ. Παπανδρέου έγινε λαομίσητος από τότε που υπήγαγε την Ελλάδα συνειδητά και βάσει σχεδίου στο επαίσχυντο καθεστώς της μνημονιακής υποτέλειας και εθνικής ταπείνωσης. Ποιος θα εμπιστευόταν ποτέ ένα άτομο σαν τον Γιώργο, ο οποίος την ημέρα που γιορτάζονταν τα σαράντα χρόνια του κόμματος που ίδρυσε ο πατέρας του, όχι μόνο την… κοπάνησε από την Ελλάδα, αλλά πήγε στο Λονδίνο για να μιλήσει στους… τραπεζίτες της Royal Bank of Scotland! Στις 3 του Σεπτέμβρη!!! Απίθανος τύπος!

Ομολογία Βενιζέλου

Ο Ευ. Βενιζέλος, ο ηγέτης του ΠΑΣΟΚ του 12% στις βουλευτικές και του 8% στις ευρωεκλογές, έχει χρεωθεί ανεπιστρεπτί ότι μετέτρεψε το ΠΑΣΟΚ σε «τσόντα» της κυβέρνησης της Δεξιάς. Βάσει της πολιτικής που ακολούθησε, γιατί να ψηφίσει κανείς το ΠΑΣΟΚ και όχι απευθείας τη ΝΔ; Με έμμεσο τρόπο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ομολογεί ότι όντως συμμετείχε στην ανατροπή του προκατόχου του. Έτσι συνάγεται τουλάχιστον από δύο ισχυρισμούς που προέβαλε.
«Αν υπήρχε πρόβλημα νομιμοποίησης σε σχέση με τις προεκλογικές υποσχέσεις μας του 2009, μέσα από την ευρύτερη συνεργασία στην κυβέρνηση Παπαδήμου καλύφθηκε το κενό της νομιμοποίησης» διακήρυξε εκείνη την Τετάρτη.

Είναι αδιανόητο να ακούει κανείς από το στόμα ενός συνταγματολόγου ότι η πραξικοπηματική απομάκρυνση ενός δημοκρατικά εκλεγμένου πρωθυπουργού και η αντικατάστασή του από έναν μη εκλεγμένο τραπεζίτη, όχι μόνο δεν συνιστά εκτροπή από τη συνταγματική τάξη, αλλά και «νομιμοποιείται» λόγω της κυβερνητικής συνεργασίας ΝΔ-ΠΑΣΟΚ! Τέτοια ολοκληρωτικά εκτρώματα δίδασκε στους φοιτητές του;

«Δημοψήφισμα ίσον καταστροφή!»

Όσο και αν ο Γιώργος Παπανδρέου αποδείχθηκε «πολιτικός απατεώνας» (αφού την ώρα που έταζε στον λαό ότι «λεφτά υπάρχουν», προετοίμαζε βάσει σχεδίου την υπαγωγή της Ελλάδας στον ζυγό του ΔΝΤ και τελικά πέτυχε την υποτέλεια της χώρας και στην ΕΕ και στο ΔΝΤ), οι εκλογές και μόνο αυτές ήταν το μέσον της δημοκρατικά νόμιμης καθαίρεσής του.

Κόμπασε όμως και για κάτι άλλο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. «Απέτρεψα την καταστροφή του δημοψηφίσματος με ερώτημα “ναι ή όχι στο ευρώ”» διατυμπάνισε, προκαλώντας φρίκη σε όσους αντιλήφθηκαν βαθύτερα το νόημα αυτών που είπε ο Ευ. Βενιζέλος. Πώς ένας συνταγματολόγος χαρακτηρίζει «καταστροφή» τη διενέργεια ενός δημοψηφίσματος, από τη στιγμή που το δημοψήφισμα συνιστά την υπέρτατη έκφραση της λαϊκής βούλησης.

Προφανώς επειδή ο συνταγματολόγος και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ διαφωνεί με αυτό που εκτιμά ότι θα ήταν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος! Ο λαός επιτρέπεται δηλαδή να εκφράζει τη βούλησή του μόνο αν αυτή είναι σύμφωνη με αυτό που θέλει ο Ευ. Βενιζέλος! Αλλιώς, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κορδακίζεται ότι… απέτρεψε την καταστροφή της έκφρασης της λαϊκής βούλησης! Λέει δημοσίως αυτά και κατηγορεί κι από πάνω τον Γιώργο για «τριτοκοσμικό φασισμό»!

Η ξένη εξάρτηση

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι λόγω της υπαγωγής της στο Μνημόνιο, η Ελλάδα σήμερα είναι κατεξευτελισμένη σε ολόκληρο τον κόσμο. «Να μην καταντήσουμε σαν την Ελλάδα!» λένε οι πολιτικοί στους λαούς όλου του πλανήτη.

Η τρόικα της ΕΕ, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ αντιπροσωπεύει την πιο χυδαία μορφή εξάρτησης μιας χώρας από ξένα κέντρα, που έχει υπάρξει μετά την κατάργηση των αποικιών. Με εξαίρεση τα τριάμισι χρόνια της ναζιστικής κατοχής και τα 400 χρόνια της τουρκοκρατίας, η Ελλάδα ουδέποτε έχει ζήσει υπό ξένη κατοχή με όρους πιο ταπεινωτικούς από αυτούς που υφιστάμεθα σήμερα εξαιτίας του Γιώργου, του Σαμαρά και του Βενιζέλου.

Ο κύριος υπεύθυνος για την εξαθλίωση της πατρίδας μας είναι ο Γ. Παπανδρέου, ο οποίος μας έβαλε στο Μνημόνιο. Το όνομά του θα φέρει το ανεξίτηλο στίγμα ανά τους αιώνες και θα είναι ταυτισμένο με την υποτέλεια. Δεν εκπλαγήκαμε, λοιπόν, που στην ομιλία του δεν είπε ούτε λέξη για το θέμα αυτό. Εντυπωσιαστήκαμε όμως από το θράσος του να… διαγράψει από τον χάρτη την ξένη εξάρτηση.

«Στη διακήρυξη του ΠΑΣΟΚ, τη Διακήρυξη της 3ης του Σεπτέμβρη του 1974, προσδιορίσαμε ως “ρίζα της συμφοράς” για τον ελληνισμό την εξάρτηση από ξένα κέντρα. Σήμερα “ρίζα της συμφοράς” είναι ένας πελατειακός καπιταλισμός» είπε στην ομιλία του την Δευτέρα της προηγούμενης εβδομάδας.Δεν αμφισβητούμε τις αρνητικές συνέπειες του «πελατειακού καπιταλισμού» που περιέγραψε. Είναι όμως τυχαίο ότι ο Γιώργος δεν είπε λέξη για την εξάρτηση, αντικαθιστώντας την αποκλειστικά με τον «πελατειακό καπιταλισμό», την ώρα που δεν υπάρχει Έλληνας που να μην αισθάνεται πάνω του τη μπότα της ξένης κατοχής από την ΕΕ και το ΔΝΤ;

Ο Σημίτης και η… μικρόνοια

Στην εκδήλωση του Ευ. Βενιζέλου της προηγούμενης Τετάρτης, επανεμφανίστηκε ο Κώστας Σημίτης.

«Η προχθεσινή εκδήλωση δείχνει ότι κάποιοι μάλιστα παραμένουν σταθερά προσηλωμένοι στο παρελθόν και επιδεικνύουν με υπερηφάνεια την μικρόνοιά τους» είπε αναφερόμενος στην εκδήλωση του Γιώργου Παπανδρέου «Μικρόνοια»! Είναι φανερό ότι ο Κ. Σημίτης δεν χώνεψε την αντικατάστασή του από τον Γ. Παπανδρέου .πριν από δέκα χρόνια, τον Ιανουάριο του 2004 -τότε που ο Κ. Σημίτης είχε γίνει τόσο λαομίσητος, που το ΠΑΣΟΚ απειλείτο με ήττα με πάνω από… 10 εκατοστιαίες μονάδες διαφορά από τη ΝΔ στις επικείμενες εκλογές!

Συνεπής κήρυκας της ευρω-υποτέλειας ο ίδιος, ο Κ. Σημίτης δεν έχασε την ευκαιρία να διακηρύξει προς τους… «βενιζελοπασόκους» που τον άκουγαν, γεμάτος χαιρεκακία και μίσος προς τους οπαδούς της εθνικής ανεξαρτησίας:

«Η θρυλούμενη ανάκτηση της δυνατότητάς μας να αποφασίζουμε εμείς και μόνοι μας για όλα τα προβλήματά μας, δεν πρόκειται να υπάρξει»! Ακόμη και αν φύγει η τρόικα «θα υπάρχουν άλλοι πολλοί έλεγχοι που έχουν θεσπιστεί για τις χώρες της Ευρωζώνης και περιορίζουν την αυτονομία τους, ακόμη και αν δεν έχουν υπερβολικά χρέη» πρόσθεσε πανηγυρικά, αισθανόμενος ότι παίρνει από τους Έλληνες την εκδίκησή του!

αφήστε ένα σχόλιο


δυο × = 10