ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019: ΠΟΥ ΠΟΝΤΑΡΕΙ Η ΝΔ ΓΙΑ ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΩΤΟ ΓΥΡΟ

Στην τελική ευθεία για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, η Νέα Δημοκρατία εντείνει τις προσπάθειες να «βαφτεί» ο χάρτης μπλε και στις 13 Περιφέρειες

Ο  Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχίζει τις περιοδείες σε όλη την Ελλάδα, δίνοντας ο ίδιος το σύνθημα. «Καμία Περιφέρεια σε στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ. Όσο το δυνατόν περισσότερες Περιφέρειες σε στελέχη που πρόσκεινται στη Νέα Δημοκρατία», τονίζει ο αρχηγός της γαλάζιας παράταξης σε κάθε ομιλία του, έχοντας κάθε φορά στο πλευρό του, τον υποψήφιο περιφερειάρχη του κόμματος.

Το 2014 η Νέα Δημοκρατία είχε επικρατήσει σε επτά Περιφέρειες, έχοντας μάλιστα χάσει αυτή της Αττικής όπου εκλέχθηκε η Ρένα Δούρου με τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή τη φορά ο πήχης τίθεται πολύ ψηλότερα, με βασικό στόχο να μην αναδειχθεί περιφερειάρχης κανένα στέλεχος που πρόσκειται στην Κουμουνδούρου.

Απόστολος Τζιτζικώστας στην Κεντρική Μακεδονία και Γιώργος Χατζημάρκος στο Νότιο Αιγαίο θεωρούνται τα ισχυρά χαρτιά της Πειραιώς για επικράτηση ακόμα και από τον πρώτο γύρο. Ανάλογη εικόνα και για τη Δυτική Μακεδονία με τον Γιώργο Κασαπίδη. Άνετη επικράτηση αναμένεται για τον Αλέκο Καχριμάνη στην Ήπειρο, ενώ στο δεύτερο γύρο εκτιμάται ότι θα κλειδώσει την Περιφέρεια Αττικής ο Γιώργος Πατούλης και ο Κώστας Αγοραστός τη Θεσσαλία. Γαλάζιο ντέρμπι στην Πελοπόννησο, την Ανατολική Μακεδονία και το Βόρειο Αιγαίο. Προσπάθεια διεμβολισμού από την Πειραιώς στη Δυτική Ελλάδα και την Κρήτη, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να «κρυφτεί»  πίσω από τους υποψηφίους του ΚΙΝΑΛ, ενώ αναζητά την ανατροπή στο Ιόνιο και τη Δυτική Μακεδονία.

Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

Η συμφωνία των Πρεσπών έχει καταβυθίσει το ΣΥΡΙΖΑ στη Βόρεια Ελλάδα και ο Απόστολος Τζιτζικώστας αναμένεται να επικρατήσει άνετα του δημοσιογράφου Χρήστου Γιαννούλη, ο οποίος αποτελεί την επιλογή της Κουμουνδούρου για την Κεντρική Μακεδονία. Ο νυν περιφερειάρχης είχε καταφέρει το 2014 να επικρατήσει στο δεύτερο γύρο παρότι δεν ήταν η επίσημη υποψηφιότητα της ΝΔ. Αυτή τη φορά έχοντας την πλήρη στήριξη της Πειραιώς και ήδη μια θητεία στην Περιφέρεια εκτιμάται ότι θα κλειδώσει τη νίκη στον πρώτο γύρο.

Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

Ο νυν περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, καταγράφει μεγάλη διαφορά απέναντι στον προερχόμενο από το ΠΑΣΟΚ Μανώλη Γλυνό, ο οποίος έχει και τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρέθηκε πρόσφατα στο πλευρό του, όταν επισκέφθηκε τη Ρόδο για να στηρίξει την εκ νέου υποψηφιότητα του και θεωρείται φαβορί για νίκη από τον πρώτο γύρο.

Περιφέρεια Ηπείρου

Στην Ήπειρο θεωρείται δεδομένη η κυριαρχία του νυν περιφερειάρχη Αλέκου Καχριμάνη. Το 2014 είχε εκλεγεί από τον πρώτο γύρο έχοντας απέναντι του την Όλγα Γεροβασίλη, ενώ αυτή τη φορά υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ είναι ο Γιώργος Ζάψας και από το ΚΙΝΑΛ ο Δημήτρης Δημητρίου.

Περιφέρεια Αττικής

Ξεκάθαρο φαβορί για την ανατροπή του status quo στην Περιφέρεια Αττικής εμφανίζεται ο Γιώργος Πατούλης, σύμφωνα με όλες τις μετρήσεις. Η εκλογή της Ρένας Δούρου το 2014 ήταν ένα σαφές μήνυμα για την επερχόμενη πολιτική αλλαγή και το σύνθημα αυτό επιθυμεί τώρα να αντιστρέψει η Νέα Δημοκρατία. Η εκλογή αναμένεται να κριθεί στο δεύτερο γύρο, ωστόσο οι τραγωδίες στη Μάνδρα και το Μάτι έχουν στιγματίσει την πορεία της κας Δούρου που έχει αποδυναμωθεί και αυτό επιχειρεί να εκμεταλλευτεί ο πρώην περιφερειάρχης Γιάννης Σγουρός, που στηρίζεται από το ΚΙΝΑΛ, ώστε να μπει αυτός στον δεύτερο γύρο, απέναντι στον Γιώργο Πατούλη.

Περιφέρεια Θεσσαλίας

Προβάδισμα για μια τρίτη θητεία στην Περιφέρεια Θεσσαλίας έχει ο υποψήφιος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Αγοραστός. Απέναντι του έχει τον Νίκο Τσιλιμίγκα που στηρίζεται από το ΚΙΝΑΛ και τον ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο εκτιμάται ότι δύσκολα θα κάνει την έκπληξη.

Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας

Το 2014 ο Κώστας Μπακογιάννης είχε επικρατήσει του Βαγγέλη Αποστόλου έχοντας καταγράψει μεγάλη διαφορά ήδη από τον πρώτο γύρο. Μετά την απόφαση του να διεκδικήσει το δήμο Αθηναίων, υποψήφιος περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας είναι ο Φάνης Σπανός, αντιπεριφερειάρχης και στενός του συνεργάτης. Αποτελεί το φαβορί, ωστόσο η υποψηφιότητα του Απόστολου Γκλέτσου ως ανεξάρτητου είναι ο αστάθμητος παράγοντας, καθώς ποντάρει στην αντισυστημική ψήφο.

Περιφέρεια Πελοποννήσου

Στην Πελοπόννησο όλα θα κριθούν ανάμεσα σε δύο γαλάζια στελέχη. Τον νυν περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη, ο οποίος προέρχεται από τη Νέα Δημοκρατία και τον Παναγιώτη Νίκα που αποτελεί την επίσημη υποψηφιότητα της Πειραιώς. Αναμένεται ντέρμπι ανάμεσα στους δύο, το οποίο θα κριθεί στον δεύτερο γύρο. Δεν φαίνεται να έχει τύχη ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Δέδες.

Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης

Μια ακόμα Περιφέρεια που μπορεί να εξελιχθεί σε γαλάζιο εμφύλιο. Επίσημος υποψήφιος είναι ο νυν περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος, ο οποίος όμως έχει καταγράψει φθορά και στο εσωτερικό της παράταξης του. Απέναντι του θα βρεθεί ο επίσης προερχόμενος από την γαλάζια παράταξη Χριστόδουλος Τοψίδης, ενώ μετά από πολλές προσπάθειες της Πειραιώς «μαζεύτηκαν» οι υπόλοιποι αντάρτες που είχαν εμφανιστεί. Την Περιφέρεια διεκδικούν επίσης ο Κώστας Κατσιμίγας που στηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ και ο Κώστας Σιμιτσής που στηρίζεται από το ΚΙΝΑΛ.

Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας

Άλλη μια περιφέρεια που είχε κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ το 2014 και τώρα εκτιμάται ότι μπορεί να αλλάξει χρώμα στον χάρτη. Η φθορά για το κυβερνών κόμμα στη Μακεδονία είναι δεδομένη και θύματα της συμφωνίας των Πρεσπών είναι και τα αυτοδιοικητικά στελέχη της Κουμουνδούρου. Ο βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Κασαπίδης, θα βρεθεί απέναντι στον νυν περιφερειάρχη Θόδωρο Καρυπίδη με στόχο να ανατρέψει τη σημερινή διοίκηση. Μάλιστα τα ποσοστά των δύο κινούνται σε τόσο υψηλά ποσοστά που είναι πολύ πιθανό να κλειδώσει τη νίκη ο Γιώργος Κασαπίδης από τον πρώτο γύρο.

Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου

Ακόμα μια περίπτωση όπου στον δεύτερο γύρο μπορεί να δούμε γαλάζιο εμφύλιο. Η νυν περιφερειάρχης Χριστίνα Καλογήρου είναι εκ νέου υποψήφιο με τη στήριξη της ΝΔ, αλλά έχει απέναντι της τον «γαλάζιο» αντάρτη Κώστα Μουντζούρη. Η φθορά του ΣΥΡΙΖΑ από τη διαχείριση του προσφυγικού φαίνεται ότι παίζει μεγάλο ρόλο καθώς ο υποψήφιος με τη στήριξη της Κουμουνδούρου, Γιάννης Σπιλάνης κινείται σε χαμηλά ποσοστά, ενώ το ΚΙΝΑΛ στηρίζει δικό του υποψήφιο, τον Παναγιώτη Χριστόφα.

Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ξεκάθαρο φαβορί θεωρείται ο νυν περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας. Στέλεχος του ΠΑΣΟΚ που όμως έχει και τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ και αποτελεί μια από τις υποψηφιότητας που θα επιχειρήσει να καπηλευτεί η Κουμουνδούρου για να βαφτεί «ροζ» το βράδυ των εκλογών. Έχει να αντιμετωπίσει τον επίσης προερχόμενο από το ΠΑΣΟΚ, πρώην βουλευτή, Κώστα Σπηλιόπουλου, ο οποίος του στερεί ψηφοφόρους. Αυτό το ψαλίδισμα επιχειρεί να εκμεταλλευτεί ο υποψήφιος της ΝΔ, Νεκτάριος Φαρμάκης και να επιχειρήσει την έκπληξη στο δεύτερο γύρο, ίσως και με την στήριξη του Κώστα Σπηλιόπουλου, κάνοντας το colpo grosso.

Περιφέρεια Κρήτης

Άλλο ένα κάστρο του ΚΙΝΑΛ, με το νυν περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη, τον οποίον επίσης στηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, να θεωρείται δεδομένο ότι θα κερδίσει την Περιφέρεια. Ωστόσο ο Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης, που έχει το χρίσμα της Πειραιώς, θα προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί τη φθορά που υπάρχει μετά από δύο θητείες αλλά και την πτώση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ για να διεκδικήσει ότι του αναλογεί στο δεύτερο γύρο.

Περιφέρεια Ιονίων Νήσων

Η κατάσταση στα νησιά του Ιονίου είναι αρκετά περίπλοκη. Ο νυν περιφερειάρχης Θόδωρος Γαλιατσάτος που στηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ έχει καταγράψει φθορά, ειδικά για τον τρόπο διαχείρισης των απορριμμάτων στην Κέρκυρα. Παρόλα αυτά έχει αρκετές πιθανότητες για μια δεύτερη θητεία καθώς απέναντι στην υποψήφια με τη ΝΔ, πρώην ευρωβουλευτή Ρόδη Κράτσα, κατεβαίνει ως αντάρτης ο πρώην περιφερειάρχης Σπύρος Σπύρου, ο οποίος διεκδικούσε κι αυτός το επίσημο χρίσμα της Πειραιώς.

αφήστε ένα σχόλιο


6 + πέντε =