5-15 IOYNIOY «Ο ΣΑΡΩΝΙΚΟΣ ΑΝΤΙΤΕΚΕΤΑΙ»

Τα τελευταία 4 χρόνια ζούμε μια πρωτοφανή σε ένταση και σε έκταση επίθεση ενάντια στο βιοτικό επίπεδο, στα δικαιώματα των πολιτών και στο δημόσιο πλούτο σαν άλλοθι για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης. Στόχος είναι, μέσω της συρρίκνωσης του εργατικού κόστους, της κατάργησης ακόμα και στοιχειωδών ελευθεριών και του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας να βρει επενδυτικό διέξοδο το συσσωρεμένο κεφάλαιο, σε μια κοινωνία κινέζικου ή ανατολικοευρωπαϊκού βιοτικού επίπεδου. Για πρώτη φορά σε παγκόσμιο επίπεδο μεταφέρεται τόσος πλούτος από μία χώρα στο ξένο κεφάλαιο με ασήμαντα ανταλλάγματα. Στους πρώτους στόχους της βάρβαρης αυτής επίθεσης είναι και η παραλία του Σαρωνικού, μία περιοχή με πλούσια ιστορία, στην οποία για αιώνες συνυπάρχουν φυσικά οικοσυστήματα με μεγάλη οικολογική αξία, σημαντικοί αρχαιολογικοί χώροι και παράλληλα συντελούνται λειτουργίες που εξυπηρετούν τις ανάγκες. των απλών καθημερινών ανθρώπων

Από το 1980 και μετά κατά έχουν χωροθετηθεί και αναπτύσσονται χρήσεις, οι περισσότερες από τις οποίες είναι παράνομες (νυκτερινά κέντρα, εστιατόρια μπαρ, βίλες μαρίνες κ.α) που από τη μία αποφέρουν κέρδη σε λίγους και από την άλλη καταστρέφουν το φυσικό περιβάλλον και παράλληλα στερούν από τους πολίτες την ελεύθερη πρόσβαση στις ακτές Και ενώ τα κινήματα των πολιτών, οι περισσότερες δημοτικές αρχές και επιστημονικοί φορείς(ΕΜΠ, ΤΕΕ, ΔΣΑ και άλλοι) εδώ και πολλά χρόνια έχουν εκφράσει κατ’ επανάληψιν την αντίθεσή τους σε αυτή την κατάσταση καταθέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις για την ήπια και φιλική προς το περιβάλλον και με ελεύθερη πρόσβαση χρήση της παραλίας, έρχεται η σημερινή κυβέρνηση στα πλαίσια των μνημονιακών της δεσμεύσεων να επιβάλλει την εκχώρηση της όλης της παραλιακής ζώνη σε ξένους και Έλληνες κερδοσκόπους «επενδυτές» καταπατώντας το σύνταγμα, την υπάρχουσα νομοθεσία και τις αποφάσεις του Συμβουλίου Επικρατείας. – Στο όνομα της ‘τουριστικής ανάπτυξης’, εκχωρείται η δημόσια περιουσία ερήμην των πολιτών και των τοπικών αρχών σε ιδιώτες για την κατασκευή φαραωνικών εγκαταστάσεων, συνεδριακών και εμπορικών κέντρων, τεράστιων ξενοδοχειακών μονάδων τύπου ΠΟΤΑ (Περιοχές Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης), όπως και τη μεγαλύτερης μαρίνα σκαφών αναψυχής στη Μεσόγειο. Αν τα σχέδια αυτά υλοποιηθούν, οι πολίτες θα στερηθούν ολοκληρωτικά το δικαίωμα της ελεύθερης πρόσβασης στις ακτές και ταυτόχρονα θα καταστραφούν φυσικά οικοσυστήματα και θα κινδυνέψουν αρχαιολογικά και ιστορικά μνημεία.

Παράλληλα οι τουριστικές επιχειρήσεις που θα δημιουργηθούν θα λειτουργούν με τη γνωστή μέθοδο all inclusive παρέχοντας όλες τις υπηρεσίες στους τουρίστες, οι οποίοι δε θα κυκλοφορούν στις τοπικές κοινωνίες για να καταναλώσουν. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα να καταστραφούν οι ήδη υπάρχουσες μικρές και νόμιμες επιχειρήσεις (ξενοδοχεία, καταστήματα, εστιατόρια, καφετέριες και άλλα) και να χαθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας και μάλιστα σε περίοδο παρατεταμένης ύφεσης.

. Το Δίκτυο Προστασίας του Σαρωνικού λέει ΟΧΙ στα καταστροφικά αυτά σχέδια. – Οι μαζικοί φορείς που συμμετέχουμε στο Δίκτυο Προστασίας του Σαρωνικού είμαστε αντίθετοι με εγκαταστάσεις αυτές στην παραλιακή ζώνη διότι η παραλία, σύμφωνα με το άρθρο 24 του Συντάγματος είναι φυσικό οικοσύστημα και δε μπορεί να αντιμετωπίζεται σαν εμπόρευμα. Για το λόγο αυτό και είμαστε αποφασισμένοι να αγωνισθούμε για να ανατρέψουμε την πολιτική που οδηγεί στην καταστροφή της. Οι αρχές που διεκδικούμε να καθιερωθούν είναι:

– Η διεύρυνση και η ενίσχυση του δημόσιου χαρακτήρα της παραλιακής ζώνης, με παράλληλη αύξηση της προσβασιμότητάς της.

– Η οικολογική ανασυγκρότηση της παράκτιας, θαλάσσιας και χερσαίας ζώνης με προστασία και ανάδειξη ιστορικών και αρχαιολογικών μνημείων και των περιοχών φυσικού κάλλους.

– Η αποσυμφόρηση της παράκτιας ζώνης από κάθε είδους εμπορική εκμετάλλευση και η απομάκρυνση των ασύμβατων και παράνομων χρήσεων και εγκαταστάσεων ξεκινώντας από αυτές που έχουν ήδη κριθεί κατεδαφιστέες.

Για να ενημερώσουμε όσο γίνεται περισσότερους συμπολίτες μας και να εντείνουμε τους αγώνες και τις διεκδικήσεις μας, οργανώνουμε το δεκαήμερο εκδηλώσεων ( 5-15 Ιουνίου) με σύνθημα «Ο Σαρωνικός Αντιστέκεται» και σας επισυνάπτουμε το πρόγραμμα των εκδηλώσεων

Η Γραμματεία του Δικτύου

Πλ 6977990887 – 6979775853 – 6936858664

dekaimero paralia saronikos dekaimero

 

 

αφήστε ένα σχόλιο


9 + εννέα =