20 ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΟΝ ΑΚΗ ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟ – ΑΠΟ 12 ΧΡΟΝΙΑ ΧΩΡΙΣ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΣΤΗ ΒΙΚΥ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΡΕΤΗ – ΠΟΙΟΙ ΑΦΕΘΗΚΑΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ

Στη φυλακή χωρίς αναστολή οι Άκης Τσοχατζόπουλος, Βίκυ Σταμάτη, Αρετή Τσοχατζοπούλου, Γιάννης Σμπώκος, Ευφροσύνη Λαμπροπούλου και Γεώργιος Σαχπατζίδης

– Έξω με αναστολή μέχρι να εκδικαστεί η έφεση όλοι οι υπόλοιποι

– Όλες οι ποινές φυλάκισης που επιβλήθηκαν

– Η κίνηση – ματ του Κούγια δεν έσωσε τη Βίκυ Σταμάτη αλλά “χαντάκωσε” την Αρετή Τσοχατζοπούλου

Ποινή φυλάκισης 20 ετών επέβαλε στον Ακη Τσοχατζόπουλο το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων. Ο Άκης Τσοχατζόπουλος κρίθηκε ένοχος για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση.

Το δικαστήριο δεν του αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό, όπως άλλωστε και στους υπόλοιπους εμπλεκόμενους στην υπόθεση που κρίθηκαν ένοχοι, με εξαίρεση τον Νίκο Ζήγρα, στον οποίο αναγνωρίζει το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας.

Πιο αναλυτικά:

Το δικαστήριο επέβαλε ποινή φυλάκισης 12 ετών στη σύζυγο του Άκη Τσοχατζόπουλου, Βίκυ Σταμάτη, και την ίδια ποινή φυλάκισης στην κόρη του, Αρετή Τσοχατζοπούλου.

 

Αστέριος Οικονομίδης: 12 χρόνια

Εφροσύνη Λαμπροπούλου: 13

Νίκος Ζήγρας: 6

Γεώργιος Σαχπατζίδης: 13

Αρετή Τσοχατζοπούλου: 12

Βίκυ Τσοχατζόπουλου: 12

Ιωάννης Σμπώκος: 16

Μαρία Ταλίρα Τσεκούρα: 10

Νίκος Γεωργουλάκης: 10

Παν. Σταμάτης: 6

Οράτιος Μελάς: 10

Κωνσταντίνος Αντωνιαδης: 10

Γκούντρουν Τσοχατζόπουλου: 6

Φώτης Αρβανίτης: 6

Νικόλαος Καρατζας: 6

Γεώργιος Κωνσταντάτος: 10

 

Χωρίς αναστολή θα εκτίσουν την ποινή τους οι εξής: Άκης Τσοχατζόπουλος, Βίκυ Σταμάτη, Αρετή Τσοχατζοπούλου, Γιάννης Σμπώκος, Ευφροσύνη Λαμπροπούλου και Γεώργιος Σαχπατζίδης. Για τους παραπάνω θεωρήθηκε από το δικαστήριο ότι αν αφεθούν ελέυθεροι με αναστολή μέχρι να εκδικαστεί η έφεση θα προβούν και πάλι σε εγκληματικές πράξεις.

Έξω, με χρηματική εγγύηση ύψους 50.000 ευρώ και περιοριστικούς όρους την απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και την εμφάνιση δυο φορές το μήνα σε αστυνομικό τμήμα, θα μείνει ο Αστέριος Οικονομίδης.

Ανασταλτικό χαρακτήρα είχε η έφεση και για όλους τους υπόλοιπους κατηγορούμενους, οι οποίοι αφέθηκαν ελεύθεροι χωρίς περιοριστικούς όρους μέχρι να εκδικαστεί η έφεση.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η “ατυχία” της Αρετής Τσοχατζοπούλου, της κόρης του πρώην υπουργού, την οποία όπως φαίνεται “πήρε στο λαιμό της” η Βίκυ Σταμάτη. Και αυτό γιατί αν και ο εισαγγελέας πρότεινε η έφεση να έχει ανασταλτικό χαρακτήρα και για την Αρετή Τσοχατζοπούλου τονίζοντας ότι πρόκειται για μονογονεϊκή οικογένεια με τρία παιδιά και ότι η μητέρα της Γκουντρούν Τσοχατζοπούλου είναι σοβαρά άρρωστη και δεν μπορεί να τα φροντίζει, το δικαστήριο τελικά δεν έκανε δεκτή την πρόταση αυτή λόγω… Βίκυς!

Ειδικότερα, ο δικηγόρος της Βίκυς Σταμάτη, Αλέξης Κούγιας, λίγο μετά την απόφαση για 12 χρόνια κάθειρξη στη σύζυγο του Άκη Τσοχατζόπουλου, σε μία ύστατη προσπάθεια κατέθεσε στο δικαστήριο μία έκθεση από το αντικαρκινικό – ογκολογικό νοσοκομείο ΑΘηνών, “Άγιος Σάββας”, σύμφωνα με την οποία η πελάτης του αντιμετώπίζει σοβαρότατο πρόβλημα υγείας. Στο έγγραφο του νοσοκομείου, το οποίο έχει ημερομηνία 3 Οκτωβρίου, εξηγείται το πρόβλημα υγείας της Βίκυς Σταμάτη και μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι η μαστεκτομή στην οποία υπεβλήθη δεν ήταν επιτυχής.

Μετά από ώρα, το δικαστήριο αποφάσισε παρά το έγγραφο του νοσοκομείου να μην δώσει αναστολή στη Βίκυ Σταμάτη, και ούτε όμως και στην Αρετή Τσοχατζοπούλου…

Σε όλους τους καταδικασθέντες το δικαστήριο επέβαλε πενταετή στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων.

Ζημιά ύψους 55 εκατ. ευρώ στο ελληνικό δημόσιο προκάλεσε ο Άκης Τσοχατζόπουλος

Ο ΆκηςΤσοχατζόπουλος κρίθηκε ότι προκάλεσε ζημιά ύψους 55 εκατ. ευρώ στο ελληνικό δημόσιο από κοινού και κατά μόνας με όλες τις επιβαρυντικές περιστάσεις.

Αθώοι των κατηγοριών κηρύχθηκαν μόνον οι Παντελής Ζαχαριάδης και Σπύρος Χατζηνικολάου.

Η αίθουσα του δικαστηρίου ήταν κατάμεστηενώ η διαδικασία κράτησε 5 μήνες.

Οι εφέτες με την απόφαση τους εξέφρασαν την πεποίθησή τους για την ποινική ευθύνη, καθενός εκ των 19 κατηγορουμένων και κήρυξαν ενόχους τους 17 κατηγορουμένους, προσμετρώντας τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της εμπλοκής τους αλλά και της προσωπικότητας τους.

Όλη η απόφαση του δικαστηρίου

Στην ανάγνωση της απόφασης, όπως ανέφερε ο πρόεδρος, το δικαστήριο με βάση τα αποδεικτικά στοιχεία και τις απολογίες των κατηγορουμένων, έκρινε ότι ο πρώην υπουργός διέπραξε το αδίκημα της κατ΄εξακολούθηση δωροδοκίας (που είναι παραγεγραμμένο), ζητώντας ωφελήματα για να καταρτιστούν συμβάσεις για τα TORM1 και τα υποβρύχια.

Κατά την κρίση του δικαστηρίου, ο πρώην υπουργός ζητούσε ωφελήματα κατά τη διάρκεια της θητείας του στο υπουργείο ‘Αμυνας από την άνοιξη του 1997 έως και τον Οκτώβριο του 2001.

Σύμφωνα με το δικαστήριο τα χρήματα που εισέπραξε και που διακινήθηκαν τμηματικά και μέσω άλλων προσώπων ή εταιρειών, επί σχεδόν μια δεκαετία, υπερβαίνουν το ποσό των 18 δισ. δραχμών.

Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, ο πρώην υπουργός κρίνεται ένοχος για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα προερχόμενη από κατ΄εξακολούθηση δωροδοκία, από κοινού και κατά μόνας, με την επιβαρυντική περίσταση ότι τέλεσε την πράξη κατ΄επάγγελμα, γεγονός που σύμφωνα με τον νόμο, τιμωρείται με ποινή κάθειρξης από 10 έως 20 έτη.

Ομοίως, ένοχοι κρίνονται ο αρχιτέκτονας Αριστείδης Οικονομίδης, η λογίστρια Ευφροσύνη Λαμπροπούλου, ο εξάδελφος του πρώην υπουργού Νίκος Ζήγρας, ο οποίος κρίθηκε αθώος για μία πράξη που αφορά έμβασμα σε λογαριασμό της Βίκυς Σταμάτη.

Με την επιβαρυντική περίσταση της νομιμοποίησης εσόδων κατ ‘ επάγγελμα κρίθηκαν ένοχοι, επίσης, ο επιχειρηματίας Γιώργος Σαχπατζίδης, η κόρη του πρώην υπουργού Αρετή Τσοχατζοπούλου, η σύζυγός του Βίκυ Σταμάτη, ο πρώην γενικός διευθυντής Εξοπλισμών Γιάννης Σμπώκος, η δικηγόρος Ταλίτα Μαρία Τσεκούρα, ο δικηγόρος Γιώργος Κωνσταντάτος (που κρίθηκε αθώος για μια πράξη χρήσης πλαστού εγγράφου), ο οδοντίατρος Νίκος Γεωργουλάκης και οι επιχειρηματίες Οράτιος Μελάς και Κωνσταντίνος Αντωνιάδης.

Ένοχοι χωρίς την επιβαρυντική περίσταση της διάπραξης κατ΄επάγγελμα νομιμοποίηση εσόδων, που κατά τον νόμο τιμωρείται με κάθειρξη 5-10 έτη, κρίθηκαν οι Παν. Σταμάτης, Γκούντρουν Τσοχατζοπούλου, ο επιχειρηματίας, πρώην βουλευτής Φώτης Αρβανίτης και ο ιδιοκτήτης του βιβλιοπωλείου Ιανός Νίκος Καρατζάς.

Τέλος, το δικαστήριο, κήρυξε αθώους λόγω αμφιβολιών, τον επιχειρηματία Παντελή Ζαχαριάδη και τον Κύπριο δικηγόρο Σπύρο Χατζηνικολάου.

Πηγή:.newsit

 

αφήστε ένα σχόλιο


× τρία = 15