ΥΠΟΘΕΣΗ NOVARTIS: ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ ΠΡΟΑΝΑΚΡΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΕΚΑ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ

Την παραπομπή και των 10 πολιτικών προσώπων σε προανακριτική επιτροπή ψήφισε τα ξημερώματα της Πέμπτης η Βουλή.

Το αποτέλεσμα ανακοινώθηκε περίπου στις 05:40 και έτσι οι Αντώνης Σαμαράς, Παναγιώτης Πικραμένος, Δημήτρης Αβραμόπουλος, Ανδρέας Λοβέρδος, Ανδρέας Λυκουρέντζος, Μάριος Σαλμάς, Άδωνις Γεωργιάδης, Ιωάννης Στουρνάρας, Ευάγγελος Βενιζέλος και Γιώργος Κουτρουμάνης ψηφίστηκαν για να παραπεμφθούν σε προανακριτική επιτροπή (θα διερευνήσει τυχόν ποινικές ευθύνες) για την υπόθεση Novartis.

Η ΝΔ είπε «ναι» στην προανακριτική αλλά απείχε από την ψηφοφορία, ενώ Δημοκρατική Συμπαράταξη και Ποτάμι ψήφισαν «ναι» αλλά με άκυρα ψηφοδέλτια.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας:

Δημήτρης Αβραμόπουλος (ψήφισαν 218)
Εγκυρα 192, άκυρα 26
Υπέρ 188, παρών 4

Ευάγγελος Βενιζέλος (ψήφισαν 217)
Εγκυρα 191, άκυρα 26
Υπερ 185, παρών 6

Αδωνις Γεωργιάδης (ψήφισαν 218)
Εγκυρα 192, άκυρα 26
Υπέρ 186, παρών 6

Γιώργος Κουτρουμάνης (ψήφισαν 217)
Εγκυρα 192, άκυρα 25
Υπερ 180, κατά 1, παρών 11

Ανδρέας Λοβέρδος (ψήφισαν 217)
Εγκυρα 190, άκυρα 27
Υπερ 186, παρών 4

Ανδρέας Λυκουρέντζος (ψήφισαν 218)
Εγκυρα 190, άκυρα 28
Υπέρ 180, κατά 2, παρών 8

Παναγιώτης Πικραμμένος (ψήφισαν 218)
Εγκυρα 180, άκυρα 28
Υπέρ 170, κατά 8, παρών 12

Μάριος Σαλμάς (ψήφισαν 218)
Εγκυρα 192, άκυρα 26
Υπέρ 159, κατά 17, παρών 16

Αντώνης Σαμαράς (ψήφισαν 218)
Εγκυρα 191, άκυρα 27
Υπέρ 182, κατά 3, παρών 6

Γιάννης Στουρνάρας (ψήφισαν 218)
Εγκυρα 190, άκυρα 28
Υπέρ 182, κατά 2, παρών 6

Όπως προκύπτει από τα στατιστικά της ψηφοφορίας ο κ. Αβραμόπουλος συγκέντρωσε τις περισσότερες παραπεμπτικές ψήφους (188). Ακολούθησαν οι κ.κ. Αδωνις Γεωργιάδης και Ανδρέας Λοβέρδος με 186, ενώ ο κ. Μάριος Σαλμάς έλαβε τις λιγότερες (159).

Επίσης, αν και η ψηφοφορία ήταν μυστική, φαίνεται ότι στις περιπτώσεις των κ.κ. Πικραμμένου και Σαλμά υπήρξαν διαφοροποιήσεις από το στρατόπεδο της πλειοψηφίας.

Η πρόταση της κυβέρνησης είναι η προανακριτική να έχει διάρκεια ένα μήνα, αλλά η ΝΔ και τα υπόλοιπα κόμματα αντέδρασαν και ζήτησαν τουλάχιστον 3 μήνες.

Η συζήτηση στη Βουλή ολοκληρώθηκε έπειτα από σχεδόν 18 ώρες συνεδρίασης, ενώ μετά από 2,5 ώρες ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία και ανακοινώθηκε το αποτέλεσμα. Υπενθυμίζεται ότι η συζήτηση ξεκίνησε στις 9:20 το πρωί και ολοκληρώθηκε στις 3 τα ξημερώματα.

Ενταση και κόντρες στις ομιλίες

Ούτε για… μια στιγμή δεν έπεσαν οι τόνοι στην Βουλή, από τις 09:20 το πρωί της Τετάρτης, οπότε και ξεκίνησε η συζήτηση για την υπόθεση Novartis, μέχρι και τις 03:00 τα ξημερώματα της Πέμπτης (!) οπότε και ολοκληρώθηκε η διαδικασία.

Τσίπρας: «Απειλές, εκβιασμοί και ειδικά δικαστήρια δεν μας τρομάζουν»

O πρωθυπουργός αναρωτήθηκε αν τελικά υπάρχει σκάνδαλο ή σκευωρία.

«Το τεκμήριο της αθωότητας ισχύει για όλους, όχι από εμάς, αλλά από τους δικαστές για τους φερόμενους ως εμπλεκόμενους στην υπόθεση αυτή» και συνέχισε:

«Δεν υπάρχει πτέρυγα στο κοινοβούλιο που να μην έχει υιοθετήσει την άποψη ότι θα πρέπει να υπάρξει σύσταση επιτροπής που θα διεξάγει την προκαταρκτική έρευνα. Τελικά έχουμε σκάνδαλο ή είναι μία σκευωρία;».

«Άκουσα πολλούς σήμερα στις ομιλίες τους να ομιλούν περί σκευωρίας, ωστόσο δεν άκουσα κανέναν σας να έχει το σθένος να αρνηθεί ευθέως την ύπαρξη σκανδάλου στο φάρμακο», είπε ο κ. Τσίπρας, σημειώνοντας ότι άκουσε τον κ. Σαλμά και τις προηγούμενες μέρες αρκετούς πρώην υπουργούς Υγείας της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αλλά και τον κ. Μητσοτάκη που είπε ότι υπάρχει σκάνδαλο Novartis.

«Αφού υπάρχει σκάνδαλο πώς διάολε έγινε αυτό; Φύτρωσε; Ήταν ένα φυσικό φαινόμενο; Ποιοι έφταιξαν για αυτό; Δεν υπάρχει καμία ευθύνη;», σημείωσε. «Για όλο αυτό το σκάνδαλο της σπατάλης, της κακοδιαχείρισης, της τεράστιας ζημίας του ελληνικού δημοσίου, πολιτική ευθύνη υπάρχει;», συνέχισε.

Μητσοτάκης: «Θα τελειώσετε πολιτικά κ. Τσίπρα με μία κάλπη και όχι με δέκα όπως κάνετε σήμερα»

«Σε μία δημοκρατία δεν μπορείτε να ”τελειώσετε” τους πολιτικούς σας αντιπάλους, όσο κι αν το θέλετε. Εσείς κύριε Τσίπρα θα τελειώσετε πολιτικά. Με εκλογές, με μία κάλπη και όχι με δέκα όπως κάνετε σήμερα», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης: «Φτάνει, αξίζουμε καλύτερα».

Ξεκινώντας την ομιλία του, κάλεσε τους βουλευτές να δουν τη μεγάλη εικόνα. «Η σημερινή συζήτηση δεν γίνεται σε έναν χρόνο πολιτικά ουδέτερο. Βρισκόμαστε σε μία κρίσιμη συγκυρία. Το κεκτημένο της σταθερότητας στη νοτιοανατολική μεσόγειο βρίσκεται σε αμφισβήτηση. Η κυβέρνηση πριν από δύο μήνες πανηγύριζε για την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα. Στην Κύπρο αμφισβητούνται τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η κυβέρνηση άνοιξε το θέμα με τα Σκόπια με λανθασμένο τρόπο», πρόσθεσε και συνέχισε:

«Φθάσατε στο σημείο να χαρακτηρίζετε ως ακροδεξιους τους πολίτες που διαδήλωσαν γιατί απλά δεν σας εμπιστεύονται. Υπό άλλες συνθήκες και σε άλλες συγκυρίες η χώρα μας θα μπορούσε να λειτουργεί ως ένας πραγματικός πυλώνας σταθερότητας. Εάν η Ελλάδα είχε ακολουθήσει την αναπτυξιακή τροχιά των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών. Εάν οι Τσίπρας-Καμμένος είχαν την ελάχιστη αίσθηση ευθύνης. Δεν είμαστε μία κανονική χώρα γιατί δεν έχουμε μία κανονική κυβέρνηση. Αντί όλοι μαζί να κοιτάξουμε πως θα απαντήσουμε στον εμβολισμό μας στα Ίμια έχουμε επιδοθεί σε ένα κυνήγι μαγισσών».

«Δεν είστε μόνο επικίνδυνοι για την οικονομία αλλά για την ίδια τη δημοκρατία», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης και κατηγόρησε την κυβέρνηση για «κλίμα ακατάσχετης συνωμοσιολογίας που προωθεί τη χυδαιότητα στη θέση του πολιτισμένου πολιτικού διαλόγου»

Γεννηματά: «Η χώρα θα πάρει το δρόμο που της αξίζει και εσείς θα πάρετε δρόμο»

«Η χώρα θα πάρει το δρόμο που της αξίζει και εσείς θα πάρετε δρόμο. Το Κίνημα Αλλαγής θα φροντίσει και για τα δύο. Με την αυτόνομη πορεία και πρωταγωνιστικό ρόλο για πραγματικά προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας», υπογράμμισε η Φώφη Γεννηματά. «Λέμε ναι στη σύσταση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προκαταρτικής Εξέτασης σύμφωνα με το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής, με πλήρη ανακριτικά καθήκοντα που θα έχει την δυνατότητα να διερευνήσει σε βάθος την υπόθεση για όλους και για όλα», συμπλήρωσε.

Η θέση της ΔΗΣΥ στοχεύει «να αποκαλυφθεί πλήρως η σκευωρία. Για να βγει στο φως η αλήθεια. Για να μη μείνουν αδικαιολόγητες και απαράδεκτες σκιές εις βάρος των στελεχών του ΠΑΣΟΚ». Πρόσθεσε χαρακτηριστικά ότι δεν είναι ο κύριος ρόλος της επιτροπής ο έλεγχος της παραγραφής όπως προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ «γιατί, στο κάτω κάτω η παραγραφή δεν μας αφορά».

Στη συνέχεια, έθεσε ως προϋποθέσεις την πλήρη και σε βάθος διαλεύκανση για όλα και για όλους, οι δήθεν προστατευόμενοι μάρτυρες να έρθουν και να καταθέσουν στην Επιτροπή της Βουλής και μάλιστα σε αντιπαράσταση με τα αναφερόμενα από αυτούς πρόσωπα, οι βουλευτές-ανακριτές θα ενημερωθούν για το σύνολο της αλληλογραφίας και των επαφών μεταξύ των ελληνικών αρχών και των αμερικανικών υπηρεσιών και άμεσα θα πρέπει να σταματήσει κάθε εμπλοκή υπουργών και εξωθεσμικών παραγόντων στο έργο της Δικαιοσύνης.

«Λέμε ναι σε κάθε διαδικασία αποκάλυψης της αλήθειας, σε κάθε δίκαιη και αντικειμενική διερεύνηση χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις. Γιατί πιστεύουμε στο κράτος δίκαιου, τη δικαιοσύνη, τη Δημοκρατία», είπε χαρακτηριστικά η κ. Γεννηματά.

Κοντονής: «Διεθνές σκάνδαλο η Novartis, αλλά κάποιοι λένε ότι στην Ελλάδα δεν έγινε τίποτα»

«Για ένα διεθνές σκάνδαλο που απασχολεί πλείστες χώρες, θέλουν κάποιοι να μας πουν ότι εδώ στην Ελλάδα δεν έγινε τίποτα», δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της συζήτησης επί της συγκρότησης Προανακριτικής Επιτροπής για την υπόθεση της Novartis, τονίζοντας ότι «όλος ο κόσμος ψάχνει αυτό το σκάνδαλο κι εδώ είχαν κάποιοι την έμπνευση να μας πουν ότι, εδώ, αυτό είναι σκευωρία».

Επιπλέον, τόνισε ότι ακούστηκαν απειλές εναντίον του πρωθυπουργού για ειδικά δικαστήρια και μάλιστα με αναφορές σε δακτυλικά αποτυπώματα, εκφράζοντας την απορία «από που προκύπτει αυτό;» και κάνοντας λόγο για πανικό μπροστά στη δικαστική έρευνα.

Κουτσούμπας: «Η διερεύνηση πρέπει να αφορά όλους τους εμπλεκόμενους υπουργούς»

«Δεν είναι η πρώτη φορά που ένα σκάνδαλο βρίσκεται στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης και γίνεται προσπάθεια να επισκιάσει όλα τα υπόλοιπα προβλήματα. Υπάρχει ένας κοινός παρανομαστής. Είναι η προσπάθεια να εμφανιστούν τα σκάνδαλα και η διαφθορά ως βασική αιτία της κρίσης», τόνισε ο επικεφαλής της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Όπως είπε, η υπόθεση Novartis ανακινήθηκε από τους Αμερικάνους και αυτό είναι αρκετό για να καταλάβει κανείς ότι είναι ένα ακόμη επεισόδιο του ανταγωνισμού ανάμεσα στις ΗΠΑ και σε κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Η πηγή του προβλήματος είναι ότι το φάρμακο είναι ένα πολύ προσοδοφόρο εμπόρευμα και ο ανταγωνισμός οξύνεται στην Ελλάδα και διεθνώς» τόνισε, συμπληρώνοντας πως «υπάρχει η βάση για ένα ατέλειωτο «δούναι και λαβείν» μεταξύ εταιρειών και κυβερνήσεων».

«Είναι γνωστό ότι εντείνονται οι ανταγωνισμοί πολύ μεγάλων μονοπωλιακών συμφερόντων και έχουν μπει στον χορό πολλά καπιταλιστικά κράτη. Ισχύει και για τον τομέα του φαρμάκου», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Ούτε οι μίζες, ούτε η διαφθορά μπορούν να κρύψουν ότι αποτελούν την κορυφή του παγόβουνου της κόντρας επιχειρηματικών και κρατικών ανταγωνισμών» τόνισε.

Σαμαράς: Ηρθα για να καταγγείλω το γελοίο κατηγορητήριο τη μεθόδευση και τους αυτουργούς

Ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς ανέβηκε στο βήμα της βουλής καταχειροκροτούμενος από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.

«Σήμερα δεν ήρθα εδώ για να απαντήσω στις άθλιες συκοφαντίες. Ήρθα για να καταγγείλω το γελοίο κατηγορητήριο, τη χυδαία και άτσαλη μεθόδευση και τους αυτουργούς που βρίσκονται από πίσω», είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε:

«Δεν ήρθα να απολογηθώ, ήρθα να καταγγείλω. Όταν αποδειχθεί πλήρως ότι το κατηγορητήριο εναντίον αθώων και εναντίον μου είναι στημένο θα φανεί τι ολέθριο προηγούμενο πάει να στηθεί. Κάθε κυβέρνηση θα μπορεί να επικαλείται ψευδομάρτυρες να σπιλώνει τους αντιπάλους της. Αυτό θα είναι το τέλος της αστικής δημοκρατίας».

Βενιζέλος: Δεν θα αφήσουμε να θάψουν το μέλλον της χώρας στη λάσπη, μόνη λύση οι εκλογές

«Μπορούμε να πάμε σε πολλά δικαστήρια. Μόνη λύση, λυπάμαι που το λέω, είναι οι εκλογές. Υπάρχουν πλέον καθαρά μέτωπα… Δεν θα αφήσουμε να θάψουν το μέλλον της χώρας στη λάσπη», είπε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

«Θέλω να ευχαριστήσω τους βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ που δεν με παρέλειψαν από την υπόθεση Novartis. Παρότι δεν μπόρεσε ο ένας από τους τρεις ανώνυμους μάρτυρες να αφηγηθεί για μένα μία σκαμπρόζικη ιστορία με βαλίτσες, μίζες και φακέλους. Υποθέτω ότι το όνομα μου μπήκε στη δικογραφία από συνήθεια. Κάποιοι δεν έχουν βάλει μυαλό από προηγούμενες προσπάθειες στοχοποίησής μου. Σας ευχαριστώ γιατί με τον τρόπο αυτό με τοποθετήσατε στην πρώτη γραμμή της μάχης για τη Δημοκρατία και του κράτους Δικαίου», σημείωσε.

«Έχετε προαναγγείλει την υπόθεση Novartis εδώ και 14 μήνες. Έχετε κάνει σωρεία δηλώσεων που συνιστούν, το λέω πολύ ευγενικά, αντιποίηση εισαγγελικής εξουσίας», πρόσθεσε ο κ. Βενιζέλος και επικαλέστηκε παλαιότερες δηλώσεις στελεχών του κυβερνώντος κόμματος για την υπόθεση υποστηρίζοντας ότι έτσι αποδεικνύεται ο ισχυρισμός του.

Λοβέρδος: Κατηγορώ τον πρωθυπουργό ως ενορχηστρωτή αυτής της άθλιας πλεκτάνης

Ευθεία επίθεση στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε Ανδρέας Λοβέρδος.

Επεσήμανε ότι πρόκειται για σκευωρία την οποία έστησε ο πρωθυπουργός «με πρακτικές αρχισυμμορίτη», προκειμένου να παραπλανήσει την κοινή γνώμη.

«Κατηγορώ τον πρωθυπουργό ως ενορχηστρωτή αυτής της άθλιας πλεκτάνης», είπε χαρακτηριστικά και στη συνέχεια ζήτησε να ανοίξουν οι λογαριασμοί του, ενώ σημείωσε ότι καταθέτει μήνυση κατά των τριών «κουκουλοφόρων» και κατά παντός ηθικού αυτουργού.

«Είμαι σήμερα εδώ σε καθαρτήρια αποστολή και σας παραδίδω αμέσως αυτούς τους ψευδομάρτυρες. Το πρόβλημα εντοπίζεται ότι καταθέτουν ασυνάρτητα και αστοιχείωτα δήθεν γεγονότα. Το μόνο που καταθέτουν είναι ψεύδη», ανέφερε ο πρώην υπουργός Υγείας και συμπλήρωσε ότι δεν γνώριζε τον κ. Φρουζή, ούτε και κανέναν άλλο άνθρωπο της Novartis.

Σαλμάς: Η Novartis πλήρωνε ΜΜΕ για να με πολεμήσουν

«Όπως διαβάζω ήμουν υπ’αριθμόν ένα εχθρικό πρόσωπο για τη Novartis. Πλήρωναν χρήματα σε ΜΜΕ για να με πολεμήσουν. Αντί λοιπόν να αντικρούσω φήμες, θα πω συγκεκριμένα πράγματα», δήλωσε ο βουλευτής της ΝΔ και πρώην Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς, υπενθυμίζοντας ότι με τα πορίσματα που εκείνος διέταξε ξεκίνησε ουσιαστικά η έρευνα, αλλά σημειώνοντας ότι ποτέ δεν είχε φανταστεί τη διαχείριση που θα ετύγχανε το θέμα και κυρίως ότι θα απολογούνταν και ο ίδιος.

«Είμαι αυτός που με τα πορίσματα που διέταξα και στα οποία αποτυπώνονται οι πρακτικές της Novartis, έδωσε το έναυσμα να ξεκινήσει η έρευνα, σε επίπεδο φαρμάκου, στην πατρίδα μας», είπε στη Βουλή ο κ. Σαλμάς και τόνισε: «Κατά τη θητεία μου μέτρα ελήφθησαν μέτρα για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, η οποία επεκτάθηκε.

«Μέσα σε μία νύχτα, μετά από μεταρρύθμισή μου, έγινα στόχος. Ο τζίρος της Novartis υποχώρησε σε μία νύχτα, κάτι που σήμανε συναγερμό στα κεντρικά γραφεία στην Ελβετία, Με τρεις λέξεις που πρόσθεσα στη διάταξη δεν υπήρξαν αυθαίρετες αυξήσεις. Μεσοσταθμικά οι τιμές των φαρμάκων μειώθηκαν κατά 40% στη θητεία μου», πρόσθεσε ο κ. Σαλμάς.

Γεωργιάδης για Novartis: Οι μάρτυρες είναι μιλημένοι

«Μιλάμε για το τεκμήριο της αθωότητας αλλά για τους πολιτικούς ισχύει το τεκμήριο της ενοχής αφού το σύνολο των πολιτών πιστεύει ότι όλοι οι πολιτικοί τα παίρνουν. Θα πρέπει να κοπιάσω πολύ στη ζωή μου για να διώξω τη σκιά από πάνω μου», είπε ο Αδωνις Γεωργιάδης και εξέφρασε τη διαφωνία του με την πρόταση της πλειοψηφίας για παραγραφή του αδικήματος της απιστίας, ενώ διατύπωσε την υπόνοια ότι πιθανόν αυτό να έγινε για τον Παναγιώτη Κουρουμπλή.

«Αν η κ. εισαγγελέας είχε ζητήσει τις πληρωμές ΕΟΠΥΥ θα είχε καταλάβει ότι όλα αυτά είναι ψέμα», είπε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ και κατέθεσε έγγραφα σύμφωνα με τα οποία κατά το επίμαχο χρονικό διάστημα η Novartis είχε λάβει συνολικά 19 εκατ. ευρώ. «Το ίδιο διάστημα τον επόμενο χρόνο έχει πάρει η Novartis 40 εκατ. ευρώ και το 2017, 60 εκατ. ευρώ. Οι χαμηλότεροι τζίροι της Novartis είναι επί της δικής μου υπουργικής θητείας. Κατά τη διάρκεια της θητείας μου μειώθηκαν οι τιμές 7.599 φαρμάκων», ανέφερε.

«Στη δεύτερη κατηγορία εμπλέκεται το “Harvard project”, στο οποίο είχα προσκληθεί να απευθύνω χαιρετισμό ως υπουργός Υγείας. Τι λέει η μάρτυς; Ότι ο Γεωργιάδης με τον Στουρνάρα πληρώνονταν για να βάλουν τα φάρμακα της Novartis στη λίστα φαρμάκων και επελέγη το Harvard διότι εκεί είχε φοιτήσει ο Αντώνης Σαμαράς». «Mε κατηγορούν ότι αντίθετα με τις απαιτήσεις της τρόικας ενέταξα φάρμακα της Novartis, εγώ ο μνημονιακός, όπως με αποκαλούσαν ενώ η ένταξη των νέων φαρμάκων ήταν απαίτηση του πρώτου μνημονίου», είπε.

Ο κ. Γεωργιάδης υποστήριξε ότι δεν είχε ο ίδιος την αρμοδιότητα του προσδιορισμού των τιμών και της έκδοσης των καταλόγων, αλλά ο υφυπουργός Υγείας σύμφωνα με το νόμο, κάτι που η εισαγγελέας θα έπρεπε να γνωρίζει. «Ελέγχετε την επάρκεια της εισαγγελέως;» διερωτήθηκε απευθυνόμενος στον υπουργό Δικαιοσύνης.

Καταλήγοντας ο αντιπρόεδρος της ΝΔ έκανε λόγο για σκευωρία, λέγοντας ότι το μισό υπουργικό συμβούλιο έχει προαναγγείλει το θέμα Novartis, ενώ κατηγόρησε προσωπικά τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και τη γενική επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης Μαρία Παπασπύρου. Μάλιστα την τελευταία κατηγόρησε ότι «κρατά στα συρτάρια της» το πόρισμα για το θάνατο τετράχρονου κοριτσιού στην Κρήτη κατά την διάρκεια χειρουργικής επέμβασης στην οποία συμμετείχε συγγενής του υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη.

Κουτρουμάνης: Είμαι απόλυτα καθαρός

«Είμαι απόλυτα καθαρός» ανέφερε ο πρώην υπουργός Υγείας, Γιώργος Κουτρουμάνης μη μπορώντας να κρύψει την οργή του για την εμπλοκή του ονόματός του στην υπόθεση της Novartis.

«Φέρομαι να εμπλέκομαι στην υπόθεση με βάση μια γελοία αναφορά ενός μάρτυρα. Είμαι απόλυτα καθαρός,. Ουδεμία σχέση ή εμπλοκή έχω με αυτό ή άλλο σκάνδαλο» τόνισε μιλώντας στη Βουλή κατά τη συζήτηση για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής και πρόσθεσε:

«Οι λογαριασμοί μου είναι στη διάθεσή σας. Δεν θα με βρείτε εμπλεκόμενο πουθενά».

«Δεν υφίσταται τεκμήριο αθωότητας όταν τα ονόματα των εμπλεκομένων βγαίνουν Κυριακή και τη Δευτέρα βγαίνουν κορυφαίοι υπουργοί και μιλάνε για το μεγαλύτερο σκάνδαλο. Το πρόβλημά μου δεν είναι το ποιά θα είναι η έκβαση της υπόθεσης, αλλά αυτό που βιώνω σήμερα» υπογράμμισε και διαμαρτυρήθηκε για τις «αήθεις πρακτικές εμπλοκής» του ονόματός του.

Λυκουρέντζος: Θα φτάσω μέχρι τέλους για την προστασία της τιμής μου

«Επιμένω στην πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης. Δεν θα δεχθώ με κανέναν τρόπο τη σπίλωση του ονόματός μου» ανέφερε ο πρώην υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λυκουρέντζος μιλώντας στη Βουλή επί της προτάσεως για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για την υπόθεση της Novartis.

«Θα φτάσω μέχρι τέλους για την προστασία της τιμής μου. Στην πολιτική μου διαδρομή υπηρέτησα το δημόσιο συμφέρον» τόνισε και  έθεσε στη διάθεση της δικαιοσύνης τους τραπεζικούς του λογαριασμούς, το απόρρητο των επικοινωνιών και τα e mails του.

«Τα πάντα στο φως. Δεν φοβάμαι τίποτα γιατί δεν έχω κάνει τίποτα» είπε χαρακτηριστικά.

Πικραμμένος: Μυθιστορηματικές οι κατηγορίες – Δεν χειρίστηκα καμία υπόθεση της Novartis

«Ανυπόστατη η κατηγορία ότι χρηματίστηκα με ένα εκατομμύριο για να προωθήσω συμφέροντα της φαρμακευτικής εταιρείας Novartis», δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμμένος από το βήμα της Βουλής κληθείς να απαντήσει στην κατηγορία χρηματισμού με σκοπό να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της εταιρείας. Η προστατευόμενη μάρτυς Αικατερίνη Κελέση αναφέρει ότι έλαβα χρηματικό δώρο, ωστόσο στην κατηγορία της που είναι όλη και όλη οκτώ γραμμές «δεν αναφέρεται σε πραγματικά γεγονότα, τρεις φορές λέει “κατά τους ισχυρισμούς” ή “όπως λέει ο αντιπρόεδρος”», συμπλήρωσε ο κ. Πικραμένος, ενώ τόνισε ότι οι μαρτυρίες για «ψεύδη και απαράδεκτες συκοφαντίες».

«Στην αρχή αιφνιδιάστηκα, αλλά τώρα κατακλύζομαι από αισθήματα οργής, αγανάκτησης και απογοήτευσης», καθώς «μπροστά σας δεν βρίσκεται απλά ο τότε πρωθυπουργός αλλά και ο τότε εν ενεργεία πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, δηλαδή ο εν ενεργεία δικαστικός λειτουργός προκύπτει ότι δωροδοκήθηκε».

Στουρνάρας: Ψευδείς κατηγορίες πλήττουν βάναυσα την τιμή και αξιοπρέπειά μου

«Αισχρές και ψευδείς» χαρακτήρισε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας τις κατηγορίες σε βάρος του ιδίου αλλά και της συζύγου του κατά την τοποθέτησή του στη Βουλή, στη διάρκεια της συζήτησης της πρότασης για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για την υπόθεση Novartis.

«Οι αιωρούμενες ψευδείς κατηγορίες πλήττουν βάναυσα την τιμή και την αξιοπρέπειά μου και διαχύθηκαν στον ελληνικό λαό και στο εξωτερικό και πλήττουν το κύρος του κεντρικού τραπεζίτη της χώρας.

Ζητώ να συγκροτηθεί η επιτροπή ώστε να διερευνηθούν» ανέφερε και τάχθηκε κατά της πρότασης για μη δίωξη.

«Δίστασα προς στιγμήν να αποφασίσω αν θα παραστώ ή αν θα στείλω υπόμνημα.  Ωστόσο η απουσία μου από το κοινοβούλιο θα μπορούσε να εκληφθεί εσφαλμένως. Βρίσκομαι εδώ για να επιβεβαιώσω την ανεξαρτησία του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος» υπογράμμισε ο κ. Στουρνάρας.

Αναφερόμενος στους προστατευόμενους μάρτυρες τους χαρακτήρισε «ψευδολόγους που φορούν την κουκούλα της ανωνυμίας» και τόνισε ότι «δεν είναι τυχαίο ότι αναμασούν όσα γράφει κυριακάτικη εφημερίδα».

Επίσης ο πρώην υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι οι καταθέσεις που αφορούν το διάστημα που ήταν υπουργός και αναφέρουν ότι δωροδοκήθηκε με τουλάχιστον ένα εκατ. ευρώ από τον Κ. Φρουζή «είναι στο σύνολό τους εντελώς ψευδείς».

Παρασκευόπουλος για μηνύσεις κατά εισαγγελέως: Είναι κάτι ανατριχιαστικό

«Συζητούμε για ένα σκάνδαλο διαφθοράς ή για μια σκευωρία; Η απάντηση είναι διάχυτη, δια βοής από τον ελληνικό λαό, που γνωρίζει τι γινόταν με κάποια φάρμακα. Το θέμα είναι αν υπάρχουν συγκεκριμένες ευθύνες» ανέφερε ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παρασκευόπουλος μιλώντας στη Βουλή για τη συγκρότηση Προανακριτικής Επιτροπής για την υπόθεση της Novartis.

Ο κ. Παρασκευόπουλος τόνισε ότι από τη διαδικασία της προανακριτικής «μπορεί να προκύψει είτε εξάλειψη ευθυνών είτε παραπομπή στη δικαιοσύνη για να εξεταστούν οι ευθύνες, όπως θα γινόταν για οποιονδήποτε πολίτη».

Αναφερόμενος στις μηνύσεις που έχουν κατατεθεί κατά εισαγγελέως τόνισε ότι «δεν είναι καν κάτι γραφικό, είναι κάτι ανατριχιαστικό».

Βορίδης: Ντροπή, σκευωρία και συγκάλυψη η προανακριτική

Για «σκευωρία και συγκάλυψη» έκανε λόγο ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Μάκης Βορίδης, αναφερόμενος στη πρόταση για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής.

Ο κ. Βορίδης σημείωσε ότι οι μάρτυρες χαρακτηρίστηκαν «προστατευόμενοι» με βάση το άρθρο 9 παράγραφος 2.

Φωτογραφίες: EUROKINISSI

 iefimerida.gr

αφήστε ένα σχόλιο


εννέα − = 0