
Share the post "ΤΟ PLAN Β ΤΟΥ ΓΙΑΝΗ ΚΑΙ Η ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΤΣΙΠΡΑ – ΠΩΣ ΕΤΟΙΜΑΖΑΝ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗ ΔΡΑΧΜΗ"
Ένα χρόνο ακριβώς μετά το δημοψήφισμα και η κουρτίνα τραβιέται. Αποκαλύπτονται όσα κανείς υποπτευόταν ή ήταν εν σπέρματι γνωστά. Το βιβλίο του αμερικανού οικονομολόγου Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ και στενού συνεργάτη, κατά την πρώτη επτάμηνη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, του τότε υπουργού Οικονομικών κ. Βαρουφάκη έρχεται να ρίξει φως στο τι «μαγειρευόταν» στα δωμάτια του Μεγάρου Μαξίμου και του Υπουργείου Οικονομικών.
Πίσω από τις κλειστές πόρτες, τις αγωνιώδεις στιγμές που η χώρα κρεμόταν από μια κλωστή, κατ’ εντολή του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, όπως ισχυρίζεται ο κ. Γκάλμπριεθ, ο Γιάνης Βαρουφάκης και η ομάδα του είχαν αναλάβει να εκπονήσουν το «plan x» για την περίπτωση που ναυαγούσαν οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές. Μόνο που το σχέδιο που ετοίμαζαν, όπως ξετυλίγεται από τις λεπτομέρειες που παραθέτει ο αμερικανός οικονομολόγος, σοκάρει. Κι αυτό γιατί στην ουσία του το σχέδιο περιλάμβανε ένα μίνι πραξικόπημα.
Το βιβλίο του «Καλώς όρισες στη μαρτυρική αρένα» είναι αποκαλυπτικό. Η χώρα θα κηρυσσόταν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, θα προέβαιναν άμεσα στην εθνικοποίηση της Τράπεζας της Ελλάδος και τον επαναπροσδιορισμό των καταθέσεων σε μα νέα δραχμή. Θα λαμβάνονταν μέτρα για την εγγύηση της δημόσιας τάξης και ασφάλειας και θα επιστρατεύονταν οι δημόσιοι υπάλληλοι. Δηλαδή η χώρα θα βάδιζε στο δρόμο μιας συνταγματικής εκτροπής.
Έτσι επανέρχεται στη μνήμη μας η δήλωση του υπουργού Άμυνας κ. Καμμένου στις 2 Ιουλίου 2015, ιδωμένη πλέον από άλλη ματιά, ως το κομματάκι του παζλ που έρχεται να καλύψει το κενό της ερμηνείας.
«Οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας διασφαλίζουν τη σταθερότητα στο εσωτερικό» είχε πει τότε ο κ. Καμμένος μπροστά στον πρωθυπουργός Αλέξη Τσίπρα ο οποίος δεν αντέδρασε. Τότε η φράση αυτή είχε θορυβήσει, αλλά κατά πολλούς ερμηνεύθηκε ως μια άλλη μεγαλόστομη φούσκα του κ. Καμμένου, χωρίς ουσία. Ωστόσο υπό το νέο φως του βιβλίου του κ. Γκάλμπρεϊθ επανακτά νέα διάσταση. «Κατά τη διαδικασία μετάβασης στο νέο νόμισμα, υπεύθυνοι για τη δημόσια τάξη, την ασφάλεια και τις προμήθειες θα ήταν οι υπουργοί Άμυνας και Εσωτερικών. Θα ήταν αναγκαίο να υπάρξει έλεγχος και εξοικονόμηση στις προμήθειες καυσίμων», γράφει ο Γκάλμπρεϊθ. Έχοντας χαραγμένες τις εικόνες από τη Βενεζουέλα ή την Αργεντινή, με τον κόσμο στο δρόμο και τις ταραχές, δεν είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς τι θα συνέβαινε στους δρόμους της Αθήνας. Και στο σημείο αυτό την τάξη θα αναλάμβανε να τηρήσει ο υπουργός Άμυνας και ο υπουργός Εσωτερικών. Δηλαδή ο στρατός και η αστυνομία. Άλλωστε για να λειτουργήσουν οι μηχανισμοί τροφοδοσίας, ασφάλειας και αλλαγής νομίσματος, έπρεπε να παραβιασθούν άρθρα του Συντάγματος. Όλος ο σχεδιασμός δεν μπορούσε να πραγματοποιηθεί μέσα στα όρια της αστικής κοινοβουλευτικής δημοκρατίας. Μετά το ηλεκτρονικό πραξικόπημα, με το γνωστό χακάρισμα των ΑΦΜ, που είχε περιγράψει ο ίδιος ο κ. Βαρουφάκης, προβλεπόταν και ένα παλαιάς κοπής πραξικόπημα. Δεν ξέρουμε αν θα ακούγονταν οι ερπύστριες στους δρόμους, αλλά διαβάζοντας τα όσα καταμαρτυρά ο Γκάλμπρεϊθ, μπορεί κανείς να καταλάβει ότι η χώρα, σύμφωνα με το σχέδιο Χ, ήταν έτοιμη να βυθιστεί σε ένα λατινοαμερικανικό χάος το καλοκαίρι του 2015.
Πώς θα γινόταν η μετάβαση στη νέα δραχμή σύμφωνα με τους εμπνευστές του σχεδίου; Κατά το διάστημα της έκτακτης ανάγκης, η Τράπεζα της Ελλάδος θα έπρεπε να εθνικοποιηθεί είτε μέσω προεδρικού διατάγματος, είτε μέσω Γενικής Συνέλευσης. Για την εισαγωγή νέου νομίσματος, θα τροποποιούταν το καταστατικό της Τράπεζας της Ελλάδας. Για την αποτροπή συμψηφισμού των καταθέσεων με τον ELA, οι τράπεζες θα εθνικοποιούνταν αμέσως, θα ανακεφαλαιοποιούνταν σε Νέα Δραχμή και θα έμεναν κλειστές για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα, μέχρι τη μετατροπή του νομίσματος. Τους μισθούς και τις συντάξεις θα τα πλήρωναν με υποσχετικές, οι οποίες θα εκτυπώνονταν άμεσα. Θα υπήρξε και διάγγελμα του πρωθυπουργού που θα ανακοίνωνε τη μετάβαση στο νέο νόμισμα και την εκτύπωση νέων χαρτονομισμάτων.
Η εντολή για το σχέδιο Χ δόθηκε τον Μάρτιο του 2015. «Ήταν τον Μάρτιο του 2015 όταν ο Γιάνης Βαρουφάκης ζήτησε τη συνδρομή του σε ένα «εύθραυστο εγχείρημα» γράφει ο Τζειμς Γκάλμπρεϊθ. Επρόκειτο, όπως συμπληρώνει, για «την προετοιμασία ενός προκαταρκτικού έκτακτου σχεδίου, κατ’εντολή του πρωθυπουργού, σε περίπτωση που η Ελλάδα εξαναγκαζόταν να εγκαταλείψει το ευρώ».
Ο Γκάλμπρεϊθ μαζί με μια μικρή ομάδα εργάστηκε για περίπου έξι εβδομάδες πάνω στο σχέδιο αυτό και κατέθεσε ένα υπόμνημα με την ονομασία “Plan Χ”, τις πρώτες ημέρες του Μαΐου.
Οι συναντήσεις και οι επικοινωνίες γίνονταν υπό συνθήκες άκρας μυστικότητας. Μάλιστα οι εμπλεκόμενοι τοποθετούσαν τα κινητά τους τηλέφωνα σε ψυγεία ξενοδοχείων.
Τελικά το σχέδιο δεν τέθηκε σε εφαρμογή για λόγους που πιθανώς θα μάθουμε αργότερα.
Από το Μέγαρο Μαξίμου επιχειρούν να υποβαθμίσουν το ζήτημα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Χουλιαράκη να δηλώνει από το βήμα της Βουλής όταν διέρρευσαν τα γραφόμενα του αμερικανού οικονομολόγου: «ποιος είναι ο Γκαλμπρέιθ;» Και να συμπληρώνει: «Ο κ. Γκάλμπρεϊθ δεν είχε απολύτως καμία θεσμική θέση και δεν βρέθηκα ποτέ, παρότι ήμουν επικεφαλής της τεχνικής διαπραγμάτευσης, ούτε σε μία σύσκεψη με τον Γκάλμπρεϊθ παρόντα. (…) Αυτά που λέει είναι απίστευτες φαιδρότητες και ανεκδιήγητοι δονκιχωτισμοί από έναν άνθρωπο που δεν είχε απολύτως καμία θεσμική θέση».
Ένα πέπλο προστασίας προσπαθεί να καλύψει τον κ. Τσίπρα και να υποδείξουν ως υπεύθυνο τον κ. Βαρουφάκη. Όμως ο κ. Βαρουφάκης είχε αποκαλύψει πως από τον Δεκέμβριο 2014 είχε πάρει εντολή από τον πρωθυπουργό να εκπονήσει αυτό το εναλλακτικό σχέδιο. Αλλά και στην Βουλή ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας τις 31 Ιουλίου 2015 σ απαντώντας σε ερώτηση της Φώφης Γεννηματά για την ύπαρξη ή όχι Σχεδίου Β’ είχε δώσει στοιχεία .«Σχέδια εξόδου της χώρας δεν είχαμε και ποτέ δεν επεξεργαστήκαμε. Οταν οι εταίροι είχαν στο τραπέζι σχέδιο Grexit, εμείς δεν θα έπρεπε να προετοιμαστούμε;» ανέφερε τότε ο Πρωθυπουργός λέγοντας ότι είχε δώσει προσωπικά εντολή στον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη να συγκροτήσει ένα σχέδιο άμυνας της χώρας, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.
«Ό,τι έγινε έγινε με εντολή μου για να προστατευθεί η χώρα και όχι για να βρεθεί εκτός ευρώ». Η συνέχεια θα δοθεί στις 26 Ιουλίου στην Βουλή, οπότε θα συζητηθεί η πρόταση της ΝΔ για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την οικονομία, από κοινού με την επίκαιρη επερώτηση που κατέθεσε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζητώντας εξηγήσεις για το «Plan X»,
vradini
αφήστε ένα σχόλιο