ΤΑ ΧΑΛΙΑ ΜΑΣ: ΕΝΩ Η ΓΡΙΠΗ «ΘΕΡΙΖΕΙ» ΟΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ ΖΗΤΑΝΕ 50 ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ

Εγγραφο του Εθνικού Κέντρου Αναφοράς Γρίπης Β. Ελλάδος κάνει δραματική έκκληση προς το ΚΕΕΛΠΝΟ για την έλλειψη κονδυλίων – Στα 14 τα θανατηφόρα περιστατικά

Tην ώρα που ο ιός της γρίπης επελαύνει στη χώρα, και μάλιστα στην πανδημική μορφή του Α(Η1Ν1) προσβάλλοντας νέους και άτομα χωρίς υποκείμενα νοσήματα, οι αρμόδιες υγειονομικές υπηρεσίες του συστήματος δημόσιας υγείας ζητούν το ποσό των 50 ευρώ ανά ασθενή προκειμένου να διενεργούν τη μοριακή διάγνωση για τους ιούς της γρίπης.

Αυτό μπορεί να διαπιστωθεί και από τη γραπτή διευκρίνηση που απέστειλε ο διευθυντής του Κέντρου Αναφοράς Γρίπης Β. Ελλάδος, σύμφωνα με την οποία το αντίτιμο για αυτού του είδους την εξέταση είναι 50 ευρώ και πρέπει να κατατίθεται σε τραπεζικό λογαριασμό του ΕΛΚΕ ΑΠΘ.

Διαβάστε παρακάτω το κείμενο της διευκρίνησης

«Σε απάντηση των πολλαπλών ερωτημάτων που υπεβλήθησαν το τελευταίο διήμερο στο Εθνικό Κέντρο Αναφοράς Γρίπης Β. Ελλάδος εξαιτίας του υπ’ αριθμόν 2/2016 εγγράφου μας θα θέλαμε να σας διευκρινήσουμε ότι το Εργαστήριο έχει τη δυνατότητα διενέργειας μοριακής διάγνωσης για τους ιούς της γρίπης με την προϋπόθεση ότι για κάθε εξέταση θα καταβάλλεται από τον ενδιαφερόμενο το ποσό των 50 ευρώ σε τραπεζικό λογαριασμό του ΕΛΚΕ ΑΠΘ.

Με εκτίμηση,

Ο Διευθυντής του Κέντρου

Καθ. Ν. Μαλισιόβας»

gripi-diefkrinisi (1)yyy

Τη δραματική κατάσταση των δημόσιων νοσοκομείων που αποκαλύπτεται με δραματικές συνέπειες λόγω της επιδημίας του ιού της γρίπης επισημαίνουν οι βουλευτές του Ποταμιού στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας κατά την διάρκεια επίκαιρης επερώτησης που συζητείται στην Βουλή.

Είναι ενδεικτικό ότι ο κ. Κώστας Μπαργιώτας κατέθεσε έγγραφο του Εθνικού Κέντρου Αναφοράς Γρίπης Β. Ελλάδος που κάνει δραματική έκκληση προς το ΚΕΕΛΠΝΟ για την έλλειψη κονδυλίων.

«Σας πληροφορούμε ότι το Εθνικό Κέντρο Αναφοράς Γρίπης Β. Ελλάδας δεν έχει πλέον τη δυνατότητα διενέργειας δωρεάν εξετάσεων για την ανίχνευση ιών γρίπης σε δείγματα ασθενών ΜΕΘ λόγω έλλειψης κονδυλίων για την κάλυψη του κόστους των αντιδραστηρίων και των αναλώσιμων υλικών. Η αναστολή της διενέργειας εξετάσεων θα διαρκέσει μέχρι την επαναχρηματοδότηση του Κέντρου από το ΚΕΕΛΠΝΟ» αναφέρει το έγγραφο με τον κ. Μπαργιώτα να υποστηρίζει «Το χάος που επικρατεί είναι τρομακτικό. Αν έχουμε επιδημία γρίπης θα βρεθούμε μπροστά σε καταστάσεις που δεν θα ήθελε κανείς».

Επίσης, ο κ. Σπύρος Δανέλλης υποστήριξε μεταξύ άλλων: «Δυστυχώς, τα παραπάνω αποδεικνύουν πως στη χώρα μας οι πολιτικές υγείας παραμένουν καθηλωμένες σε προ-νεωτερικά στάδια. Υπάρχουν Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), όπως για παράδειγμα αυτή του Ηρακλείου, που έχει 2 κλειστά κρεβάτια σε σύνολο 11 που έπρεπε να είναι διαθέσιμα, ενώ 8-9 νοσηλεύτριες του τμήματος έχουν μακροχρόνιες άδειες κυήσεως, μητρότητας και αναρρωτικές. Οι βάρδιες που θα έπρεπε να πραγματοποιούνται από 28 άτομα, εντέλει «βγαίνουν» μόνο με 17-18 άτομα νοσηλευτικό προσωπικό. Πρόκειται για απόλυτο παραλογισμό. Μια πολιτική για την υγεία και ποιο συγκεκριμένα μια πολιτική για το φάρμακο με σύγχρονους όρους, θα έπρεπε να είναι πολυεπίπεδη και να μην επιτρέπει τέτοιες στρεβλώσεις».

Στους 14 οι νεκροί από την εποχική γρίπη

Και όλα αυτά ενώ ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν χάσει τη ζωή τους από την εποχική γρίπη η οποία βρίσκεται σε έξαρση τις τελευταίας εβδομάδες στη χώρα μας, έχει φτάσει τους 14. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, συνολικά 101 άτομα έχουν νοσηλευθεί ή νοσηλεύονται στις ΜΕΘ, μεταξύ των οποίων οκτώ παιδιά.

Σήμερα μάλιστα εισήχθη για νοσηλεία στο νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» ένα παιδί δύο ετών, ενώ σε άλλες δύο ιδιωτικές κλινικές νοσηλεύθηκαν ένας 58χρονος άνδρας και μια έγκυος 28 ετών. Και στις τρεις περιπτώσεις έχει επιβεβαιωθεί εργαστηριακά ότι πρόκειται για το στέλεχος της γρίπης Α(Η1Ν1).

protothema

 

 

αφήστε ένα σχόλιο


5 − = τέσσερα