ΤΑ «ΕΨΑΛΛΑΝ» ΣΤΟ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗ ΟΙ ΠΛΟΙΑΡΧΟΙ!

Οι έντονες αποδοκιμασίες στο πρόσωπο του υπουργού Ναυτιλίας Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη χαρακτήρισαν την γιορτή της Πανελλήνιας Ένωσης Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΠΕΝ) για την κοπή της πρωτοχρονιά τικης πίτας.

Οι συνήθως ψύχραιμοι και υπομονετικοί πλοίαρχοι ξέσπασαν σε φωνές και αποδοκιμασίες καθώς βρισκόταν στο βήμα ο υπουργός και ορισμένοι τον διέκοψαν φωνάζοντας ανάμεσα στα άλλα «να μας πουν για τα λεφτά που έκλεψαν».

Η παρέμβαση του προέδρου της ΠΕΠΕΝ Γιώργου Βλάχου υπήρξε κατευναστική και ο κ. Βαρβιτσιώτης συνέχισε τον χαιρετισμό του λέγοντας μεταξύ άλλων ότι:

«Δεν ήρθα εδώ σήμερα για να απολογηθώ. Δεν βρισκόμαστε σε διαφορετικές μεριές, έχω απεριόριστο σεβασμό στο επάγγελμα του ναυτικού».

Ο ίδιος δήλωσε, ακόμα, ότι καταλαβαίνει την πικρία και την στεναχώρια του καθενός στην κατάσταση που ζούμε, αλλά- όπως είπε- πρέπει να γνωρίζουν ότι το υπουργείο είναι ο σύμμαχός τους.

Από την πλευρά του ο κ. Βλάχος ήταν ιδιαίτερα επέρριψε σοβαρές ευθύνες στην κυβέρνηση αλλά και στο υπουργείο Ναυτιλίας για την αντιμετώπιση του Έλληνα ναυτικού (εν ενεργεία και συνταξιούχου).

Ακόμα, ο πρόεδρος της ΠΕΠΕΝ αναφέρθηκε στα πολλά και σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι Έλληνες ναυτικοί, υποστήριξε ότι η ανταμοιβή τους για τη διαχρονική προσφορά τους από την Πολιτεία είναι ελάχιστη, καθώς από τη μια έχουν καταντήσει τα ελληνικά πλοία να ταξιδεύουν με ελάχιστους Έλληνες και από την άλλη, ακόμη και αυτούς τους λίγους, η Πολιτεία κάνει ότι μπορεί για να τους απομακρύνει.

«Αντί να δοθούν κίνητρα για την περιβόητη προσέλκυση των νέων στο ναυτικό επάγγελμα, αλλά και την παραμονή των υπαρχόντων, αντιθέτως δημιουργούνται πλείστα αντικίνητρα προκειμένου οι νέοι μας να μην ακολουθήσουν το ναυτικό επάγγελμα» σημείωσε ο κ. Βλάχος και έφερε ως παράδειγμα τη μεγάλη ανεργία των χαμηλόβαθμων αξιωματικών.

Ο ίδιος εξέφρασε την αντίθεσή του στην ιδιωτική ναυτική εκπαίδευση λέγοντας πως αν στηριχτεί η δημόσια και δωρεάν παρεχόμενη εκπαίδευση, δεν υπάρχει λόγος να μιλάμε για ιδιωτική σε μια χώρα που βυθίζεται, κάθε χρόνο περισσότερο, στην οικονομική καταστροφή ενώ μίλησε για την απαξίωση του ΚΕΣΕΝ και των ΑΕΝ από τα οποία, όπως είπε, βγαίνουν ικανότατοι Έλληνες αξιωματικοί που διαχειρίζονται τον υπερσύγχρονο ελληνόκτητο στόλο, έχοντας πάρει απειροελάχιστα(στο διάστημα φοίτησης) σε σχέση με αυτά που προσφέρουν στην ελληνική ναυτιλία και οικονομία.

Ο κ. Βλάχος έκανε ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην φορολογία των Ελλήνων ναυτικών και στην αύξηση που σημείωσε αυτή το τελευταίο χρονικό διάστημα, την στιγμή που σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες(η αντίστοιχη φορολογία) είναι μηδενική και οι ασφαλιστικές εισφορές των ναυτικών καλύπτονται από το κράτος.

Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης η Ενωση βράβευσε πλοιάρχους που το 2013 έσωσαν ανθρώπινες ζωές και ναυαγούς, οπως επίσης πλοιάρχους που αρίστευσαν στις εξετάσεις το χρόνο που πέρασε, απένειμε υποτροφίες για μεταπτυχιακές σπουδές, και έδωσε βραβεία σε παιδιά πλοιάρχων που αρίστευσαν στις εξετάσεις των ΑΕΙ το 2013.

pireas2day.gr

αφήστε ένα σχόλιο


εννέα − = 7