ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ – ΔΙΑΛΟΓΟ ΖΗΤΑ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Νέος γύρος κινητοποιήσεων κατά του ασφαλιστικού σήμερα, καθώς μαζικό συλλαλητήριο των αγροτών ξεκινά αυτή την ώρα στην πλατεία Συντάγματος.

Παράλληλα, πρόσκληση για συγκεντρώσεις έχουν απευθύνει το ΠΑΜΕ στην Ομόνοια και η ΑΔΕΔΥ στην πλατεία Κλαυθμώνος και στη συνέχεια θα ενωθούν με τους αγρότες.

Μετά από τη μαζική παρουσία αγροτών, αλλά και εκπροσώπων άλλων κλάδων, στην χθεσινοβραδινή κινητοποίηση μπροστά από τη Βουλή, έντονη αναμένεται και η σημερινή κινητοποίηση. Αλλωστε, πολλοί αγρότες διανυκτέρευσαν στην πλατεία Συντάγματος, ενώ συνάδελφοί τους από όλη την Ελλάδα προστίθενται σε αυτούς για το σημερινό συλλαλητήριο.

Παράλληλα, απόψε αναμένεται να αποφασιστεί και για πόσο θα μείνουν οι αγρότες στην Αθήνα, όσο και οι επόμενες κινήσεις τους, καθώς συνεδριάζει η συντονιστική επιτροπή των 68 μπλόκων.

Πρόσκληση Κουρουμπλή- Αποστόλου σε διάλογο

Την ίδια ώρα, μετά από την «κάθοδο» των αγροτών στην Αθήνα, η κυβέρνηση απευθύνει πρόσκληση σε διάλογο. Σε συνέντευξή του στην Εφημερίδα των Συντακτών, ο κ. Αποστόλου προαναγγέλλει βελτιωτικές κινήσεις για το ασφαλιστικό και το φορολογικό, πρωτοβουλίες για την αγορά των αγροτικών προϊόντων και θεσμικές αλλαγές για να αρθούν οι καθυστερήσεις στις πληρωμές.

Από την πλευρά του, ο Παναγιώτης Κουρουμπλής κάλεσε τους αγρότες να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου, λέγοντας ότι όλα είναι συζητήσιμα. Παράλληλα όμως προειδοποίησε ότι η κυβέρνηση δεν θα δεχθεί τελεσίγραφα, όπως και ότι «αν δεν έρθουν, αναλαμβάνουν την ευθύνη».

Το πρόγραμμα των κινητοποιήσεων

Με τις κινητοποιήσεις στην Αθήνα να κορυφώνονται, τα μπλόκα σε διάφορα σημεία της Ελλάδας παραμένουν σε επιφυλακή:

Αποκλεισμοί συνεχίζονται σε κομβικά σημεία. Το σημερινό δελτίο των κινητοποιήσεων για την κεντρική και βόρεια Ελλάδα έχει ως εξής:

* Ούτε για σήμερα προγραμματίζεται κινητοποίηση στο μπλόκο της αερογέφυρας Θέρμης, στα πράσινα φανάρια (διασταύρωση πριν το αεροδρόμιο «Μακεδονία») και σε εκείνο επάνω στον κρατικό αερολιμένα. «Είμαστε όμως σε επιφυλακή να κλιμακώσουμε εάν χρειαστεί», ξεκαθάρισε το μέλος της συντονιστικής επιτροπής, Βασίλης Μαυροσκάς.

* Το καθημερινό πρόγραμμα αποκλεισμού του ακολουθεί σήμερα το μπλόκο στο Δερβένι,που είναι το εξής: 10:00- 15:00 κλειστές και οι τρεις λωρίδες και στα δύο ρεύματα. Μετά, και ως τις 18:00 θα δοθεί στην κυκλοφορία ένα ρεύμα και στις δύο πλευρές, σύμφωνα με τον συντονιστή, Αναστάση Σοϊλεμέζη.

* Στον νομό Χαλκιδικής, έχουν στηθεί τέσσερα μπλόκα, στον κόμβο Γοματίου στην Ιερισσό, στα Νέα Μουδανιά, τη Νέα Καλλικράτεια και τον Πολύγυρο. «Σήμερα θα κλείσει 12.00-18.00 ο κόμβος στα Μουδανιά» δήλωσε ο συντονιστής του μπλόκου στον κόμβο Μουδανιών, Βαγγέλης Μισαηλίδης.

* Σε 48ωρο αποκλεισμό προχώρησε από νωρίς το πρωί το τελωνείο του Προμαχώνα, στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία, όπως επισήμανε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το μέλος της συντονιστική επιτροπής, Στέργιος Λίτος.

* Στο τελωνείο της Εξοχής, στα ελληνο-βουλγαρικά σύνορα, ο επικεφαλής της συντονιστικής επιτροπής, Βασίλης Καστίδης επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι το καθημερινό πρόγραμμα περιλαμβάνει τα εξής: 10:00-15:00 και 17.00-22.00 είναι κλειστό το τελωνείο για την κυκλοφορία των ΙΧ και λεωφορείων. Φορτηγά και νταλίκες δεν περνούν τις τελευταίες ημέρες, παρά μόνο όταν «κρίνεται απαραίτητο κάτι τέτοιο, για την αποσυμφόρηση της κίνησης». Παραμένουν τα μπλόκα των Κοκκινογείων και Προσοτσάνης του νομού Δράμας, χωρίς ωστόσο να έχουν προγραμματίσει κάποια κινητοποίηση για σήμερα.

* Υπό κατάληψη παραμένει η Εγνατία Οδός στον κόμβο των Κερδυλλίων. Ελεύθερη είναι σήμερα η δίοδος για την παρακαμπτήριο, στην παλαιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης- Καβάλας.

* Στον νομό Κιλκίς, όπου έχουν στηθεί δύο μπλόκα στα τελωνεία των Ευζώνων και στη Δοϊράνη, στα σύνορα Ελλάδας- πΓΔΜ, στο πρώτο θα συνεχιστεί και σήμερα ο αποκλεισμός (12:00-15:00 και 20:00-23:00) και στο δεύτερο η διέλευση θα κλείσει από τις 18:00 έως τις 22:00.

* Σε αποκλεισμό παραμένει για 13η μέρα σήμερα ο κόμβος του Νησελίου επί της Εγνατίας Οδού στο τμήμα Θεσσαλονίκης-Βέροιας.

* Στον κόμβο της Κουλούρας (Ημαθία), επί της Εγνατίας Οδού Θεσσαλονίκης-Βέροιας, καθημερινά γίνεται συμβολικός αποκλεισμός μιας ώρας από τις 16:00.

* Στον νομό Πέλλας, η απόφαση που ελήφθη αφορά κλείσιμο των κόμβων: Μελισσίου (17:00-22:00), Μαυροβουνίου (17:30-21:00), Μεσημερίου (17:30-21:00), Αλυσίδας Βεγορίτιδας (12:00-14:00 και 17:30-21:00), Αψάλου (17:00-21:00) και Γυψοχωρίου (17:00-17:30).

* Στη σερβική γέφυρα στα Γιαννιτσά, για πέμπτη μέρα σήμερα επαναλαμβάνονται 24ωροι αποκλεισμοί, ενώ συζητείται το ενδεχόμενο αποκλεισμού και του παράδρομου στη γέφυρα Τσικαρλί, όπως και η ενδυνάμωση του μπλόκου στο τελωνείο Ευζώνων.

* Πολύωρους αποκλεισμούς πραγματοποιούν τις τελευταίες ημέρες οι αγρότες στο μπλόκο της Χαλκηδόνας. Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αγρότης Θεόδωρος Νέλλας, μέλος της συντονιστικής επιτροπής, «και σήμερα ο αποκλεισμός θα γίνει το απόγευμα, πιθανώς 17.00-22.00. Από την περιοχή έχουν ήδη φύγει περισσότερα από δέκα λεωφορεία για Αθήνα.

* Το σημερινό πρόγραμμα κινητοποιήσεων στη Δυτική Μακεδονία, που αριθμεί εννέα μπλόκα, είναι σύμφωνα με τον συντονιστή όλων, Δημήτρη Μόσχο το εξής:

– Τελωνείο Κρυσταλλοπηγής στα σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία και Νίκης με την πΓΔΜ (24ωρος αποκλεισμός από νωρίς το πρωί και στα δύο).

– Γρεβενά-πρώτη έξοδος προς την Εγνατία Οδό με κατεύθυνση τα Ιωάννινα (ελευθέρας για διευκόλυνση του κόσμου προς Αθήνα) και στα δύο ρεύματα.

– Νεάπολη Τσοτυλίου (14:00-16:00 και 18:30-20:00).

– Στο Άργος Ορεστικού κάθετα στην Εγνατία, στον δρόμο προς Καστοριά, 24ωρος αποκλεισμός από νωρίς το πρωί, και ελευθέρας σε Αγία Κυριακή και Δεσκάτη.
iefimerida

αφήστε ένα σχόλιο


− τρία = 2