Σεισμός 8 Ρίχτερ και τσουνάμι χτύπησαν τα νησιά του Σολομώντα

Παλιρροϊκό κύμα (τσουνάμι) 90 εκατοστών μετρήθηκε, σύμφωνα με το κέντρο προειδοποίησης για παλιρροϊκά κύματα της Χαβάης, στα νησιά του Σολομώντα ύστερα από τον ισχυρότατο σεισμό των 8 Ρίχτερ που χτύπησε το Νότιο Ειρηνικό.

Μαρτυρίες από την επαρχία Τεμοτού των νησιών του Σολομώντα αναφέρουν ότι έχουν πλημμυρίσει σπίτια από το παλιρροϊκό κύμα αλλά δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής αναφορές από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης για θύματα ή μεγάλες καταστροφές.

Το κέντρο της Χαβάης είχε εκδόσει προειδοποίηση για παλιρροϊκό κύμα που αφορούσε τα νησιά του Σολομώντα, Βανουάτου, Ναούρου, Παπούα Νέα Γουινέα, Τουβαλού, Νέας Καληδονίας, Κόσραε, Φίτζι, Κιριμπάτι και Ουαλίς και Φουτουνά.

Ο σεισμός που σημειώθηκε λίγο μετά τις 03.00 (ώρα Ελλάδος) είχε εστιακό βάθος 28,7 χιλιομέτρων και το επίκεντρό του εντοπίστηκε σε απόσταση 340 χιλιομέτρων ανατολικά από την πόλη Κιρακίρα της νήσου Μακίρα που ανήκει στο σύμπλεγμα των νησιών του Σολομώντος.

Το σεισμό των 8 Ρίχτερ έχουν ακολουθήσει αρκετές δονήσεις με τη μεγαλύτερη να έχει μέγεθος 6,6 Ρίχτερ.

Το 2007 ισχυρότατος σεισμός 8,1 Ρίχτερ είχε χτυπήσει την περιοχή και προκάλεσε παλιρροϊκό κύμα από το οποίο έχασαν τη ζωή τους 52 άνθρωποι ενώ χιλιάδες άλλοι έμειναν άστεγοι.

αφήστε ένα σχόλιο


οκτώ − 6 =