@ΡΧΙΔΙΑ ΠΑΤΕΡΑ: ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΑΠΠΑΣ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙ ΟΤΙ ΘΑ ΤΟ ΚΑΤΕΘΕΤΕ …ΧΘΕΣ – ΠΑΠΑΛΑ ΚΑΙ ΤΟ Ν/Σ ΕΡΤ.. ΜΕ ΤΟ ΠΟΥΛΙ ΣΤΟ ΧΕΡΙ ΟΙ ΚΑΛΦΑΓΙΑΝΝΗΔΕΣ ΠΟΥ ΠΕΡΙΜΕΝΑΝ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ

Με το βλέμμα στραμμένο στο κρίσιμο Eurogroup της Δευτέρας και με το οικονομικό επιτελείο να έχει επιδοθεί σε μάχη με το χρόνο για τις χρηματοδοτικές ανάγκες μπαίνει στην άκρη το πολυδιαφημισμένο νομοσχέδιο για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ αφού πρέπει να εγκριθεί από την τρόικα καθώς δημιουργεί δημοσιονομικό κόστος μιας και οι κηφήνες που απολύθηκαν από την ΕΡΤ απαιτούν και ο ΣΥΡΙΖΑ τους έχει υποσχεθεί να αποζημιωθούν για τα σχεδόν 2 χρόνια που κάθονται…

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας το είχε εξαγγείλει για  αυτή την εβδομάδα, και ο υπ. Επικρατείας Παππάς είχε δεσμευθεί να το φέρει στη Βουλή στις 5 Μαρτίου, αλλά η αναβολή κρίθηκε αναγκαία για να πλαισιωθεί το νομοσχέδιο με έκθεση κοστολόγησης αν και η κυβέρνηση επισημαίνει ότι το δημοσιονομικό κόστος θα είναι μηδενικό.

Screenshot_1

Ποιος «μπλοκάρει» την κατάθεση του νομοσχεδίου για την ΕΡΤ;

Το σχέδιο νόμου σήμερα θα έπρεπε να βρίσκεται στην Βουλή μαζί με άλλα τέσσερα εκ των οποίων έχει κατατεθεί μόνο το ένα

Νομοθετική προχειρότητα ή πραγματική εμπλοκή; Σε κάθε περίπτωση ένα ακόμα κρίσιμο νομοσχέδιο, αυτό για την επανασύσταση της ΕΡΤ, φαίνεται πως έχει «σκαλώσει» στα υπουργικά συρτάρια.

Όπως είχε εξαγγείλει την περασμένη Παρασκευή ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας το σχέδιο νόμου σήμερα θα έπρεπε να βρίσκεται στην Βουλή μαζί με άλλα τέσσερα εκ των οποίων έχει κατατεθεί μόνο το ένα (σ.σ. για την ανθρωπιστική κρίση).

Την ίδια ώρα παρατηρείται ιδιαίτερη ανησυχία και δυσφορία από εκατοντάδες απολυμένους που περιμένουν με ανυπομονησία το νομοσχέδιο αλλά και μια ακατάσχετη φημολογία και όργιο αλληλοσυγκρουόμενων διαρροών για τους λόγους που οδηγούν στην καθυστέρηση – αναβολή της κατάθεσής του.

Σύμφωνα με κοινοβουλευτικά στελέχη του κυβερνητικού κόμματος ο βασικός λόγος της καθυστέρησης είναι ότι οι οικονομικοί πόροι (ανταποδοτικό τέλος) δεν επαρκεί για να γίνει η επαπαπρόσληψη όλων των απολυμένων της ΕΡΤ.

Ωστόσο, άλλες πληροφορίες εντοπίζουν την εμπλοκή σε νομικές ενστάσεις που εγείρουν κυρίως νυν εργαζόμενοι της ΝΕΡΙΤ και αφορούν τον τρόπο συμψηφισμού της αποζημίωσης που ήδη έχουν λάβει με τους μισθούς που θα έπαιρναν εάν δεν είχε μπει το «λουκέτο» στην ΕΡΤ.  Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι το νομοσχέδιο προβλέπει πως οι πρώην υπάλληλοι της ΕΡΤ θα λάμβαναν ποσό ίσο με το σύνολο των μισθών 22 μηνών μειωμένο με τα ποσά της αποζημίωσης που έχουν εισπράξει εως  τώρα αλλά και των πιθανών επαγγελματικών εισοδημάτων που προέκυψαν κατά την περίοδο που επικρατούσε «μαύρο» στην οθόνη. Προκειμένου δε να μην υπάρξει εκτροπή του προϋπολογισμού, η επιστροφή χρημάτων θα γίνει σε βάθος τριετίας και εφόσον η εταιρία είναι πλεονασματική.

Για την εν λόγω διάταξη, φέρονται να έχουν προβάλει ενστάσεις όσοι θα κληθούν να επιστρέψουν χρήματα. Κυρίως όμως φαινεται να έχουν προβάλει ισχυρές αντιρρήσεις υπουργοί που εξηγούν πως με το συγκεκριμένο άρθρο ανοίγει ο δρόμος ανάλογων διεκδικήσεων και από άλλους απολυμένους (καθαρίστριες, σχολικοί φύλακες) που θα επιστρέψουν στις εργασίες τους.

Πέραν αυτών, προβληματισμός υπάρχει και με ορισμένους νυν εργαζομένους της ΝΕΡΙΤ για τους οποίους εκκρεμούν εισαγγελικές έρευνες για τον τρόπο πρόσληψής τους (εκτός ΑΣΕΠ).Ο αρχικός σχεδιασμός είναι να «παγώσουν» οι προσλήψεις τους στην ΕΡΤ έως να τελεσιδικίσουν οι υποθέσεις τους. Οι εμπλεκόμενοι όμως φέρονται να έχουν προειδοποιήσει με μαζικές προσφυγές – αγωγές.

Xρήστος Μπόκας
protothema.gr

 

αφήστε ένα σχόλιο


+ πέντε = 8