ΠAΡΑΙΤΗΘΗΚΕ Ο ΓΙΑΝΗΣ ΑΠΟ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Την παραίτησή του από το Υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε μέσω twitter, αλλά και του προσωπικού του blog, ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Στο twitter ο Γιάνης βαρουφάκης έγραψε «Μinister No More», «Οχι πια υπουργός» και στη συνέχεια ανέβασε στο προσωπικό του μπλογκ κείμενο που εξηγεί πως ο κ.Τσίπρας ζήτησε την παραίτησή του, αφού έκρινε πως η απουσία του θα ξεκλέιδωνε τη διαπραγμάτευση. Αφήνει αιχμές για τη στάση των εταίρων και του Eurogroup.

Το παρασκήνιο της αποχώρησης Βαρουφάκη

Σύμφωνα με πληροφορίες η απόφαση ελήφθη αργά χθες το βράδυ μετά από συζήτηση με τον πρωθυπουργό. Ηταν γνωστό πως η σχέση με τους υπόλοιπους 18 ΥΠΟΙΚ ήταν πολύ κακές.

Η κίνηση αυτή ερμηνεύεται ως μία προσπάθεια -οπισθοχώρηση του πρωθυπουργού για να ξεκλειδώσει η διαπραγμάτευση.
Νωρίς το πρωί ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης πήγε στο Μέγαρο μαξίμου προκειμένου να συζητήσει με τον πρωθυπουργό και να αποφασιιστεί ποιος θα είναι ο νέος υπουργός Οικονομικών.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης:

«Το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου θα μείνει στην παγκόσμια ιστορία ως μοναδική στιγμή που ένας μικρός ευρωπαϊκός λαός όρθωσε το ανάστημά του εναντίον της Χρεοδουλοπαροικίας. Όπως όλες οι δημοκρατικές κατακτήσεις, έτσι κι αυτή η ιστορική απόρριψη του τελεσίγραφου του Eurogroup της 25ης Ιουνίου έχει μεγάλο κόστος. Είναι λοιπόν απαραίτητο το κεφάλαιο του ΟΧΙ να επενδυθεί άμεσα ώστε να μετατραπεί σε ΝΑΙ σε κάποια έντιμη συμφωνία-επίλυση – με αναδιάρθρωση χρέους, με μειωμένη λιτότητα, με αναδιανομή υπέρ των μη εχόντων, με πραγματικές μεταρρυθμίσεις.

Λίγο μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος, μου κατέστη γνωστό ότι οι συμμετέχοντες στο Eurogroup, και λοιποί εταίροι, θα «εκτιμούσαν» την… απουσία μου από τις συνεδριάσεις του, κάτι που ο Πρωθυπουργός έκρινε ότι ίσως βοηθήσει στην επίτευξη συμφωνίας. Για αυτό και αποχωρώ από το Υπουργείο Οικονομικών.

Είναι καθήκον μου να βοηθήσω όσο μπορώ τον Αλέξη Τσίπρα να εκμεταλλευτεί, όπως εκείνος κρίνει, το κεφάλαιο που μας δώρησε ο ελληνικός λαός μέσω του δημοψηφίσματος.

Και είναι τιμή μου η απαίτηση των δανειστών.

Η Αριστερά λειτουργεί συλλογικά και οι αριστεροί δεν αγαπάμε τις καρέκλες. Θα στηρίξω τον Αλέξη Τσίπρα, την νέα ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών, την κυβέρνηση της Αριστεράς.

Η υπερπροσπάθεια να τιμήσουμε τον γενναίο ελληνικό λαό, και το περίφημο ΟΧΙ που χάρισε χτες στους απανταχού δημοκράτες, μόλις ξεκινά!»

iefimerida

 

αφήστε ένα σχόλιο


8 × τρία =