ΠΥΡΙΝΗ ΚΟΛΑΣΗ ΦΩΤΙΑΣ ΣΤΟΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΝΟ ΝΟΤΟ ΚΑΤΑΚΑΙΕΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ

Συνεχίζουν με αμείωτη ένταση τη μάχη με τις φλόγες 16.000 πυροσβέστες στη Νέα Νότια Ουαλία της Αυστραλίας, κοντά στο Σίδνεϊ, όπου οι εκτεταμένες πυρκαγιές απειλούν ολόκληρους οικισμούς, ενώ τουλάχιστον 200 σπίτια έχουν ήδη γίνει στάχτη. Οι καιρικές συνθήκες δυσχεραίνουν το έργο των Αρχών σε μια από τις χειρότερες καταστάσεις που έχει αντιμετωπίσει η ήπειρος.

Μάλιστα, μετά από επιθεώρηση των σωστικών συνεργείων στην περιοχή Blue Mountains έχουν καταγραφεί 81 κτήματα ολοσχερώς κατεστραμμένα και 37 με σοβαρές ζημιές. Συνολικά, μέχρι στιγμής υπολογίζεται ότι περισσότερα από 20.000 εκτάρια γης έχουν καεί.

Χαρακτηριστική είναι η περιγραφή του Αλέκου Μάρκελλου, δημοσιογράφου της ομογένειας: «Αυτό που συμβαίνει στην Αυστραλία θυμίζει Αρμαγεδδών: 100 πύρινα μέτωπα, εκ των οποίων τα 20 ανεξέλεγκτα, βρίσκονται αυτήν την ώρα σε εξέλιξη στην Πολιτεία της Ν.Ν. Ουαλίας. Περικυκλωμένο από φλόγες είναι το Σίδνεϊ, ενώ εκατοντάδες είναι τα καμένα σπίτια. Νωρίς το πρωί (ώρα Ελλάδος), επιβεβαιώθηκε ο πρώτος νεκρός, ένας άνδρας 63 ετών, ο οποίος υπερασπιζόταν το σπίτι του από τις φλόγες, ενώ ο πρωθυπουργός της Πολιτείας Φάρελ χαρακτήρισε νωρίτερα την πιθανότητα να μην υπάρχουν θύματα ως θαύμα, αν συμβεί, γεγονός που καταδεικνύει τη δυσκολία και την επικινδυνότητα της κατάστασης».

«Τα μέτωπα εκτείνονται από τα Β/Α σύνορα της Πολιτείας με την Κουινσλάνδη μέχρι τα Ν/Δ σύνορα με τη Βικτώρια σε μια έκταση περίπου ίση με την Ελλάδα. Οι ταχύτητες των ανέμων είναι απίστευτες, κάτι που δυσχεραίνει στο μέγιστο τις προσπάθειες των πυροσβεστών» τονίζει.

«Επιστημονικές αναφορές καταδεικνύουν ως αιτία της θεομηνίας την κλιματική αλλαγή, που πλήττει ιδιαίτερα και με τον βίαιο τρόπο που διαπιστώνουμε το νότιο ημισφαίριο» προσθέτει.

 

αφήστε ένα σχόλιο


× 7 = σαράντα δυο