ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΤ – ΚΡΙΣΙΜΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΙΣ 19.30 ΕΝ ΜΕΣΩ

Στις 19:30 πραγματοποιείται σήμερα η κρίσιμη σύσκεψη των τριών αρχηγών των κομμάτων της συγκυβέρνησης για το θέμα της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.

Οι κ. Σαμαράς, Βενιζέλος και Κουβέλης προσέρχονται στην σύσκεψη με σαφείς διαφορές στην προσέγγιση του ζητήματος καθώς η πρόταση του πρωθυπουργού για λειτουργία ενός μεταβατικού φορέα στην ΕΡΤ με άμεση επαναλειτουργία της δεν βρήκε σύμφωνους τους δυο μικρότερους κυβερνητικούς εταίρους.

Την Κυριακή, μιλώντας στο Ναύπλιο στο προσυνέδριο της ΝΔ, ο Αντώνης Σαμαράς έδειξε ότι δεν είναι διατεθειμένος να κάνει πίσω, θέτοντας ζήτημα προώθησης ή μη των μεταρρυθμίσεων. Υπογράμμμισε, μάλιστα, ότι και οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί ψήφισαν στην Βουλή την περικοπή 2.000 θέσεων από το Δημόσιο.

Τις τελευταίες μέρες συνεργάτες του κ. Σαμαρά επιμένουν στο ότι ο πρωθυπουργός δεν θέλει εκλογές και ότι στην σημερινή σύσκεψη υπάρχει βάση συμβιβαστικής πρότασης για άμεση επανέναρξη της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης με λιγότερο προσωπικό και με τον χρόνο που θα χρειαστεί μέχρι την επαναλειτουργία να μπορεί να περιοριστεί ακόμα και στις 2-3 μέρες από την συμφωνία των πολιτικών αρχηγών.

Από το μέγαρο Μαξίμου, δίνουν την εικόνα ενός τεταμένου κλίματος και θεωρούν ότι εκτός της ΕΡΤ υπάρχει πρόβλημα στην λειτουργία της κυβέρνησης κάτι που από μόνο του αφήνει “παράθυρο” για ανασχηματισμό. Προβάλλουν πάντως την στήριξη που έρχεται τις τελευταίες ώρες από Ευρωπαίους αξιωματούχους αναφορικά με την απόφαση του κ. Σαμαρά και ειδικά από τον πρόεδρο του ΕΛΚ, κ. Μάρτενς ενώ αποκλείουν την περίπτωση διαγγέλματος του πρωθυπουργού πριν την σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών.

Από την μεριά του, το ΠΑΣΟΚ απάντησε χθες στην ομιλία του κ. Σαμαρά λέγοντας ότι δεν δέχεται μαθήματα υπευθυνότητας και μεταρρυθμιστικής αποφασιστικότητας και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι επί ένα χρόνο δεν υπάρχει αποτέλεσμα στον τομέα της δημόσιας διοίκησης με την μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων. Κύκλοι μάλιστα του ΠΑΣΟΚ έλεγαν το απόγευμα της Κυριακής, ότι ο κ. Σαμαράς κλιμακώνει την αλαζονεία του.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ήταν χθες εμφανώς ενοχλημένος από την στάση του πρωθυπουργού γιατί θεωρούσε ότι μέσα στο Σαββατοκύριακο θα μπορούσαν να έχουν γίνει διεργασίες αλλά οι ομιλίες του κ. Σαμαρά έδωσαν προεκλογικό τόνο στην διαφωνία. Θεωρούν από την Ιπποκράτους ότι δεν είναι μόνο το θέμα της ΕΡΤ, αλλά της γενικότερης έλλειψης επικοινωνίας και εμπιστοσύνης στις τάξεις των κυβερνητικών εταίρων.

Σχετικά με τις απολύσεις οι οποίες έχουν συμφωνηθεί και από τα τρία κόμματα, το ΠΑΣΟΚ θεωρεί ότι η κυβέρνηση δεν προχώρησε στις μεταρρυθμίσεις παρά το γεγονός ότι είχε το “πράσινο φως” από τους εταίρους.

Ο κ. Βενιζέλος σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, θα προσέλθει στη σύσκεψη με πρόθεση εξάντλησης των περιθωρίων εύρεσης φόρμουλας γενικότερης συνεργασίας ενώ για την ΕΡΤ επιμένει ότι πρέπει να εξυγιανθεί μεν, ούσα ανοιχτή δε. Αναφοτικά με το κλίμα στην Ευρώπη, το ερμηνεύει διαφορετικά από τον κ. Σαμαρά, λέγοντας ότι εισέπραξε ο ίδιος άσχημο κλίμα για την κίνηση της κυβέρνησης.

Σε χθεσινό σχόλιό της, η ΔΗΜΑΡ χαρακτήρισε εμπρηστική την ομιλία του κ. Σαμαρά στο Ναύπλιο και επανέλαβε ότι μόνη λύση είναι η ανάκληση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου και η επαναλειτουργήσει άμεσα η ΕΡΤ με κανονικό πρόγραμμα.

Σε αυτό το μήκος κύματος προσέρχεται ο κ. Κουβέλης στην αποψινή σύσκεψη καθώς στην Αγίου Κωνσταντίνου θεωρούν ότι οι χειρισμοί του πρωθυπουργού δείχνουν ότι θέλει κάλπες.

Ενδεικτικό του ψυχρού κλίματος μεταξύ Σαμαρά και Κουβέλη είναι και το γεγονός ότι το χθεσινό τηλεφώνημα που έκανε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ για μετάθεση κατά 1,5 ώρα του προγραμματισμένου για τις 18.00 ραντεβού των τριών αρχηγών διήρκεσε μόλις λίγα δευτερόλεπτα.

Αρνητικά σχολιάζονται και οι δημόσιες εμφανίσεις των στελεχών της ΝΔ ενώ στους κόλπους των ανθρώπων της ΔΗΜΑΡ προβάλλεται η εκτίμηση ότι ακόμα και σε περίπτωση διαφωνίας απόψε, υπάρχει περιθώριο εύρεσης κοινοβουλευτικής λύσης από την παρούσα Βουλή.

 

αφήστε ένα σχόλιο


ένα + = 7